De Mac App Store

Wat geleerd?

Opzich vind ik de Mac App Store een prima idee. Iets beter uitgewerkt dan de Linux varianten waar het van gejat is, en iets minder goed dan de iOS App Store. Maar sjonge jonge wat mist Apple enorm veel kansen met die hele App Store. Sterker nog, voor een Apple product vind ik het maar slecht uitgewerkt.

Bij deze een opsomming van een paar puntjes die mij zo snel te binnen schieten terwijl ik wacht tot mijn updates klaar zijn.

MacAppStore

System check?

Ten eerste verwacht ik eigenlijk dat Apple’s App Store weet wat voor computer jij hebt, welke hardware er in dat ding zit, en dus kan zeggen of software wel of niet gaat werken op jouw computer. En dan niet alleen checken of je computer “snel” genoeg is, maar ook of je een webcam (iSight) of iets dergelijks nodig hebt.

Om eerlijk te zijn draait tot nu toe alles wat ik uit de App Store heb gedownload prima op mijn Mac Pro maar een bevestiging van deze aanname zou voor veel mensen helpen in hun keuze.

Bundels?

Waar ik me aanzienlijk aan erger is dat ik sommige apps 3x moet kopen. 1x voor iPhone, 1x voor iPad, én 1x voor de Mac. Waarom geen bundels aanbieden? Het gebeurt dat uitgevers universal apps maken die werken op zowel iPhone als iPad, maar dat is nog niet het hele verhaal.

Of wat dacht je van gezins of bedrijfsbundels? Die werden in de winkels wel aangeboden: iWork Family Packs of iets dergelijks. Momenteel voor mij persoonlijk niet zo heel boeiend maar als je Family kan gaan vervangen met Friends is het al handiger, samen met een paar vrienden dezelfde software kopen en dan korting krijgen, klinkt goed!

Soorten software?

Weet niet zeker of dit een valide punt is maar van wat ik tot nu toe heb gezien staan er alleen “Apps” in de store. Opzich logisch met de naam App Store, maar toch.

Wat ik in mijn jaren lange Mac ervaring ook vaak ben tegengekomen als software zijn “Prefpanes”, mini tooltjes die vaak op de achtergrond draaien en hun thuisplek veroveren in de systeemvoorkeuren. Te denken aan bijvoorbeeld Secrets.prefpane of Perian.

Licenties?

Dit is by far het grootste minpunt aan die hele Mac App Store. Ik gebruik al jaren een Mac, en heb dus gedurende die jaren software pakketten gekocht. Een aantal van deze software pakketten zijn nu ook beschikbaar in de Mac App Store, maar er is geen enkele manier hoe ik mijn normale licentie kan gaan omzetten naar een App Store licentie.

Opzich niet zo’n heel groot probleem, maar dit zorgt er dus voor dat ik de App Store niet als dé plek voor Apps ga zien, en het dus nauwelijks gebruik.

Updates?

Iets wat op iOS prima gaat, maar op Mac verwaarloosd wordt. Het zou best wel handig zijn als de App Store automatisch controleert of er updates zijn voor je apps, en dus niet die ene keer in de paar weken dat je de Store handmatig opstart.

Het liefst zou ik dit zien gebeuren als Software Update mij vertelt dat er updates zijn voor mijn OSX. Als hij dan toch bezig is met updaten kan hij net zo goed ook gelijk even m’n Apps weer bijwerken.

Marketing?

Globaal minpuntje bij zowel iOS als Mac App Store. Bij alle Apps staat er een inleidend tekstje, en een paar plaatjes (meestal Screenshots). Als je gaat kijken naar wat diezelfde bedrijven op hun website zetten om de Apps uit te leggen zijn dat vaak ook filmpjes, of ze geven je een demo versie. Soms koop ik een App die er op de plaatjes niet zo heel spannend uitziet, maar als je het in werking ziet is het GE-NI-AAL, jammer dat ze zoiets niet via de App Store kunnen communiceren.

Tof? Wil je meer tips zoals deze? Gratis?

Zo ja, sluit je aan bij meer dan 3.000 mensen die het gratis het Slimmer Werken eZine ontvangen. Gratis tips over hoe ook jij stappen kunt zetten richting het ultieme doel van €100.000 per jaar, met 90% vrije tijd.

Klik op de groene knop hieronder.

BEGIN HIER.