De beste investering in je computer: een goede backup

Als kenniswerker zul je vermoedelijk regelmatig een computer gebruiken. Of dat nu een Windows PC, een Mac, of zelfs een iPad is — veel van je werk zal digitaal zijn.

En dan is er één heel belangrijke investering die je moet doen.

Nee, niet de laatste Intel i9 Turbo Boost of een dure videokaart. Dat is gewoon heel erg afhankelijk van je werk, en niet iedereen zal daadwerkelijk tijd besparen met meer geheugen.

Er is iets veel belangrijkers. Wat je meer tijd kan besparen, geld kan besparen, en misschien nog wel het belangrijkste: een hoop verdriet kan besparen.

Investeer in een goede backup-strategie.

Wat zijn backups?

Voor we het daar over kunnen hebben moeten we eerst even een definitie helder krijgen.

Wat is een backup?

Een backup (of reservekopie) is een extra kopie van je gegevens, die je kunt herstellen op een later moment.

Dat is alles eigenlijk: een kopie van al je gegevens, zodat je deze kunt herstellen alswanneer je te maken krijgt met dataverlies.

Of dat nu is omdat je computer fysiek kapot gaat, je een virus hebt, er een software crash is, jij zelf per ongeluk iets verwijdert, of er brand in je huis is…

Er komt een punt dat je data terug zult willen halen.

Wat zijn backups niet?

Nu we weten wat backups zijn is het natuurlijk ook niet heel moeilijk om te zien wat backups niet zijn.

Toch merk ik regelmatig dat er nog wat verwarring over is, wat vaak tevoorschijn komt als het te laat is.

Bestanden opslaan op een externe harde schijf

De eerste val is een externe harde schijf. Bestanden op een externa harde schijf opslaan (in plaats van je computer) is wat anders dan een reservekopie.

Wat gebeurt er wanneer je externe harde schijf kapot gaat? Een virus al je bestanden opeet, ook op je externe harde schijf? Je de externe harde schijf per ongeluk in de trein laat liggen?

Als al je bestanden alleen op de externe schijf staan heb je geen reservekopie. Er is namelijk geen kopie, ze staan gewoon op een andere plek.

Een externe harde schijf of USB-stick kan ook gewoon kapot

Een externe harde schijf of USB-stick kan ook gewoon kapot

Let ook altijd goed op met externe harde schijven dat je er juist wel een reservekopie van maakt. Als je bijvoorbeeld te weinig ruimte hebt op je computer om allerlei grote projecten te bewaren, of foto’s op te slaan, zet je ze misschien op een externe schijf.

Als je dan alleen een reservekopie laat maken van je interne harde schijf ben je dus alsnog alles kwijt als die externe schijf kapot gaat.

Eén schijf is geen schijf zullen we dus maar zeggen: als je belangrijke data op een USB-disk wilt opslaan is het belangrijk dat je nog een extra schijf er bij koopt als kopie. 😉

Dropbox, iCloud en Google Drive zijn geen backups

Synchronisatie-diensten als Dropbox en iCloud zijn ook geen backups. Alle wijzigingen die plaatsvinden op je bestanden worden namelijk gesynchroniseerd.

Als een kwaadwillend programma een wachtwoord plaatst op al jouw bestanden wordt dat ook direct gesynchroniseerd. En ook via Dropbox vind je dan alleen maar bestanden met een wachtwoord.

Het probleem met synchronisatie: fouten gaan gewoon mee

Het probleem met synchronisatie: fouten gaan gewoon mee

RAID is geen backup

Zie je een patroon ontstaan hier? Een reservekopie is alleen een reservekopie als deze “schono” kan blijven, en je er weer van kunt herstellen.

RAID is daarom geen backup. Wel kan RAID (in bijvoorbeeld RAID-1 of RAID-5) je tijd besparen: als er één schijf fysiek kapot gaat kun je doorwerken, zonder dat je moet wachten op een nieuwe schijf.

Wat heb je nodig voor een complete backup-strategie?

Goed, tot zo ver even een “wat is het wel, wat is het niet”-spelletje met backups.

Dus wat heb je wél nodig? Wat mij betreft bestaat een goede reservekopie-strategie uit drie onderdelen:

  • Een automatische reservekopie die regelmatig bijgewerkt wordt
  • Een exacte kloon waar je van kunt opstarten
  • Een backup op een andere locatie

En we zijn natuurlijk strategisch lui: dus niet zo lui dat we gewoon geen back-ups maken (want dat gaat je later tijd kosten!), maar wel strategisch genoeg om te zorgen dat alles automatisch draait. 😉

Hoe stel je backups goed in?

Het instellen van backups verschilt een beetje per platform. Op de Mac werkt het bijvoorbeeld weer anders dan op Windows. En ook Linux, iOS en Android hebben hun eigen methodes.

Toch ga ik voor de drie onderdelen hier boven proberen de beste methodes aan te geven. (Disclaimer: ik heb al zo’n 10 jaar geen Windows meer gebruikt voor werk, dus mijn advies hier is niet gebaseerd op recnete, persoonlijke ervaring. Wel heb ik geïnformeerd bij andere mensen en natuurlijk mijn eigen "research" gedaan.)

Automatische, regelmatige reservekopie

Sowieso wil je (zo snel mogelijk, als je het nog niet hebt) een automatische, regelmatige reservekopie.

Het enige wat je nodig hebt is een grote, externe harde schijf en een stukje software.

Op de Mac zul je hier waarschijnlijk Time Machine voor gebruiken, wat het supersimpel maakt om een backup in te stellen.

De rest zit al ingebouwd op je Mac, en bij het aansluiten van de harde schijf gaat de rest bijna vanzelf.

Op Windows kun je gebruik maken van "File History".

Heb je meerdere computers waar je backups van wilt maken? Dan is het ook verstandig om een NAS (Network Attached Storage) te overwegen in plaats van een harde schijf.

Gebruik een centrale opslagplaats, zoals een NAS, voor backups van meerdere computers

Gebruik een centrale opslagplaats, zoals een NAS, voor backups van meerdere computers

Opstartbare kloon

Voor je opstartbare kloon heb je twee dingen nodig: een stukje software om de backups te maken, en een harde schijf om de backups op te slaan.

Voor de harde schijf zou ik kiezen voor een externe SSD. Deze zijn sneller dan gewone harde schijven (mogelijk zelfs sneller dan de harde schijf in je computer!) dus je kunt snel weer aan het werk.

Ze zijn ook duurder, maar het verschil in prijs (±150 euro) is waarschijnlijk relatief klein als je het vergelijkt met een dag niet werken.

Mijn favoriete externe SSDs zijn uit de Samsung T-serie. Deze werken zowel op de Mac als op de PC, en als je een computer hebt met USB-C kun je ze daar direct op aansluiten voor een extra snelle verbinding.

Je wilt hier een schijf die minstens zo groot is als je interne schijf (aangenomen dat je die volledig gebruikt, als je maar 200GB van je 1TB harde schijf in gebruik hebt kun je natuurlijk een kleinere overwegen 😉):

Als je wilt kun je natuurlijk ook een gewone harde schijf nemen, en wat geld besparen.

Voor de software gebruik ik op de Mac graag SuperDuper!, wat een typisch voorbeeld is van een ontwikkelaar die liever de app supergoed maakt dan een mooie website. Laat je daar dus niet door afschrikken. 😉

Op Windows gebruikte ik altijd Acronis True Image, wat nog steeds goede software lijkt.

Backup op andere locatie (off-site)

Voor een backup op een andere locatie kun je het best gebruik maken van een online backup-oplossing. (Nogmaals: Dropbox, Google Drive e.d. systemen zijn geen backup in deze. Tenzij je de bestanden ook daar neerzet, maar ze primair ergens anders staan.)

De beste backup-oplossing voor online backups, die werkt op de Mac én op Windows, is Backblaze.

Voor $5 per maand (minder als je voor één of twee jaar vooruit betaalt) krijg je onbeperkte backup voor een computer. Dat is dus inclusief externe harde schijven die je aangesloten hebt!

Je kunt al je bestanden eenvoudig downloaden, maar ook gewoon even snel één documentje. Ook handig als je onderweg bent en snel een bestandje wilt op je telefoon. Met de Backblaze iPhone app kun je die zo downloaden, ook al staat het alleen maar op het bureaublad van je computer! 🙂

Backups maken van een iPad of iPhone

Tot nu toe hebben we het gehad over backups van PCs en Macs. Maar vergeet ook je mobiele apparaten niet!

Specifiek voor de iPad en iPhone kun je gebruik maken van iCloud.

Dit maakt automatisch een complete reservekopie, en hoef je verder eigenlijk niet echt over na te denken.

Omdat Apple standaard maar 5GB ruimte biedt wil je waarschijnlijk wel een beetje ruimte bijkopen, maar dat kan al zo goedkoop zijn als één euro per maand. Dat is het toch wel waard om alles veilig te stellen?

[voornaam]
[voornaam]
[emailadres]
[emailadres]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]
[voornaam]
[voornaam]
[emailadres]
[emailadres]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]
[voornaam1]
[voornaam1]
[email1]
[email1]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]
[voornaam1]
[voornaam1]
[email1]
[email1]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]