Het is tijd voor een tijdrevolutie!

Wij geloven dat het tijd is voor een tijdrevolutie.

Hoe kan het dat we in een rijk land als Nederland nog steeds de 40-urige werkweek als norm hebben? Hebben we echt 8 uur per dag nodig om in onze levensstijl te kunnen voorzien?

8 uur per dag. Plus reistijd. Als je er een normaal slaappatroon op nahoudt is dat al meer tijd die je aan werk kwijt bent, dan aan de rest van je leven.

En dat terwijl minder werken de oplossing is voor… (Bijna) alles.

De 40-urige werkweek stamt uit 1922. Voor die tijd werkten mensen nog veel meer. Bij Ford in de fabriek, aan de lopende band, gingen ze toen over naar “slechts” een 40-urige werkweek.

Inmiddels is er (volgens ons) véél veranderd.

Het meest zichtbare is misschien wel dat we niet meer aan de lopende band werken. Die lopende band is (bijna) volledig geautomatiseerd met robots. Wat daarentegen wel veel voorkomt is iets wat we kenniswerk noemen.

Sinds we met kenniswerk zijn begonnen is er ook daar aardig wat veranderd. Computers zijn gekomen, internet is gekomen, en automatisering kent geen grenzen.

Met al die nieuwe ontwikkelingen moet het toch mogelijk zijn om meer vrije tijd te creëren?

Wij geloven van wel, en daarom vinden wij het tijd voor een tijdrevolutie.

Doe jij met ons mee?

Tijdkrijgers

Als jij ook vind dat er een tijdrevolutie moet komen sta je er niet alleen voor. Er zijn al veel meer tijdkrijgers.

Krijgers, ja. Hoewel we absoluut geen fysiek geweld gebruiken, wordt elke revolutie gevoed door mensen die zich verzetten. Mensen die strijd leveren. Krijgers.

Status van de tijdrevolutie

Eurostat (wat je zou kunnen zien als de Europese variant van het CBS) verzamelt al jaren data over het gemiddeld aantal gewerkte uren per lidstaat.

Aantal gewerkte uren 2013

Daaruit blijkt dat wij in Nederland in de middenmoot zitten. Op zich niet echt indrukwekkend.

Als je kijkt hoe de ontwikkeling is geweest in Nederland wordt het al interessanter:

Aantal gewerkte uren in Nederland

Dan zie je dat we van 1998 tot 2008 goed bezig zijn geweest. Helaas is het in de laatste jaren een beetje stilgevallen.

Tijd om die trend weer op te pakken.

Wat tijdkrijgers doen

Er zijn een paar dingen die je terug zult zien bij de meeste tijdkrijgers. Wij willen je uitnodigen dit ook te doen, maar natuurlijk ben je vrij om je eigen pad te vinden.

Vind jij een nieuwe, goede gewoonte die jou helpt als tijdkrijger? Deel die dan ook met ons!

Tijdkrijgers leveren waarde voor anderen

De nummer één manier om meer tijd te krijgen, is te zorgen dat je geld en tijd loskoppelt. Als jij € 100,- per uur vraagt voor je werkzaamheden, en je vindt een slim trucje om ze in de helft van de tijd te doen… Heb je ineens je inkomen gehalveerd!

Daarom is het belangrijk dat je het idee van "tijd ruilen voor geld" loslaat. Zolang je verdienmodel op de één of andere manier gekoppeld is aan tijd zul je nooit jouw tijdrevolutie bereiken.

Als je (veel) tijd gaat besparen, terwijl je tijd ruilt voor geld wordt je een dief van je eigen portemonnee. Stukje belangenverstrengeling zeg maar.

Als je écht vrij wilt worden. Vrij van tijd, geld, en locatie. Dan heb je een eigen bedrijf nodig. Een bedrijf waar je zelf de touwtjes in handen hebt. Waar je zelf de regels kunt bepalen. Waar je een resultaat verkoopt, en niet gewoon een aantal uren.

Een eigen onderneming is jouw enige weg naar een tijdrevolutie. En een onderneming is alleen levensvatbaar als jij waarde kunt leveren voor anderen.

Tijdkrijgers maken geen vijanden

Tijdkrijgers verzetten zich tegen de "9-to-5" en het “uurtje-factuurtje”, maar maken niet moedwillig vijanden.

Wij zetten tijdkrijgers niet aan tot burgerlijke ongehoorzaamheid. We houden ons netjes aan de wet.

Tijdkrijgers wijzen niet naar anderen. Als tijdkrijgers zijn wij zelf verantwoordelijk voor ons eigen leven. Wij willen een leven voor onszelf dat anders is dan de norm, dus het is aan ons om daar aan te werken.

Tijdkrijgers werken vooral slimmer

Als tijdkrijgers werken, hebben ze een plan — een doel wat ze willen bereiken. Als tijdkrijgers hebben we een strategie, zodat we lui kunnen zijn op de momenten dat we niet hoeven te werken.

We gaan niet “zomaar een beetje werken”. Onze dagen vullen. Vergaderen om het vergaderen. Of meedoen met een trend, omdat dat nou eenmaal hoort.

Plan je doel, bepaal de strategie, en werk gericht naar wat je wilt bereiken.

Werk slimmer.

Besluit hoe je wilt dat jouw leven moet zijn. En ga er voor.

We noemen het niet voor niets het Slimmer Werken eZine.

Wij zijn er 100% van overtuigd dat je er kunt komen. Als je maar vaak genoeg even stil staat om na te denken.

Tijdkrijgers hebben een doel voor hun vrijheid

Als het idee van midden op de dag in een hangmat in de tuin hangen jou als muziek in de oren klinkt, dan doe je het. Zo niet, dan niet.

Als je helemaal geen ambitie hebt om heel de wereld rond te reizen, dan blijf je lekker thuis.

Het is jouw tijdrevolutie, en jouw vrijheid. Vind jouw eigen doel.

Jij bepaalt wat voor jou vrijheid is, en wat jouw tijdrevolutie inhoud. Niemand kan jou vertellen wat je zou moeten doen met die vrijheid.

Maar stel er wel een doel voor. De hele dag "niets doen" klinkt leuk, maar je bent het waarschijnlijk snel zat. Weet dus waar je voor werkt.

Tijdkrijgers zetten overal vraagtekens bij

Laten we eerlijk wezen: als het allemaal zo simpel was deed iedereen het. Ook al zeggen mensen dat dingen nou “eenmaal zo horen”, wil dat niet zeggen dat het waar is. Iets wordt niet waar, omdat het toevallig op TV is geweest, in een boek heeft gestaan, of omdat de juf het op de basisschool zei.

Nee, zelfs niet omdat Strategisch Lui dat zegt. 😉

Tijdkrijgers zetten overal vraagtekens bij.

Jij wilt iets anders dan de norm. Een doel dat ver buiten de gebaande paden valt. Je kunt dus niet zomaar adviezen aannemen. Doe je eigen research. Zet stappen, en blijf testen.

Tijdkrijgers hebben een open geest en geloven dat het onmogelijke mogelijk is. Wij willen leven in een wereld waarvan je je eigenlijk voor kan stellen dat die bestaat.

TIjdkrijgers doen

Iedereen die zegt geen tijd te hebben om aan de slag te gaan liegt. Of wil niet echt veranderen. (En dat is oké. Maar accepteer dat, en wees er eerlijk over naar jezelf.)

We hebben allemaal even veel tijd in een dag.

Wij zeggen niet dat je “nee” moet gaan zeggen tegen de zaken die voor jou belangrijk zijn in het leven. Wees creatief. Maak tijd vrij.

Kijk eens kritisch naar je leven. Hoeveel televisie kijk je nou echt? En vind je het echt allemaal even leuk en interessant? Hoe veel tijd zit je op Facebook? Hoe veel tijd besteed je aan discussies over politiek, met mensen waarvan je eigenlijk weet dat je ze nooit van gedachten gaat veranderen?

Als je een gamer bent, blijf gamen. Als je graag een biertje drinkt met vrienden, spreek dan iedere week af. Als je kinderen hebt, maak dan zeker tijd voor ze. We hebben allemaal dingen die belangrijk voor ons zijn. Dingen die ons maken wie we zijn.

Blijf die vooral doen.

Maar! Alle dingen die niet belangrijk voor je zijn, dingen waar je misschien niet eens bewust tijd aan besteed, wees daar genadeloos mee. Creëer de ruimte die je nodig hebt om aan jouw tijdrevolutie te werken.

Praatjes vullen geen gaatjes. Creëer de ruimte, en ga daadwerkelijk dingen doen. Als je niets doet komt jouw revolutie er nooit.

We zijn trots op elk stukje voortgang dat we behalen.

Doe jij mee?

Wil jij een tijdkrijger worden? Deel uitmaken van een verzet? Een (persoonlijke) revolutie ontketenen?

Wat ons betreft ben je meer dan welkom.

Meld je aan voor het Slimmer Werken eZine, dan houden we contact.

Stuur mij het Slimmer Werken eZine!