Braindump: maak je hoofd leeg in 3 stappen

Je kunt nog zo’n geweldig systeem hebben om al je taken te managen, het werkt alleen als je zorgt dat alles er in staat. En dat is niet zo eenvoudig als het op het eerste zicht lijkt.

Uit ervaring (zowel van mijzelf, als van lezers en klanten) kan ik zeggen dat het helaas niet zo makkelijk is. Je vergeet al snel iets op te schrijven. En dan is het vertrouwen in je systeem ook al snel weg…

Daarom is het handig om regelmatig een zogenoemde braindump te doen. Dat wil zeggen dat je alles wat in je hoofd zit op papier zet.

Doe dit zo vaak dat je zeker weet dat je altijd op je systeem kunt vertrouwen. Wij raden je aan om dit ten minste één keer per week te doen. Maar als jij een drukke periode hebt, en voelt dat jouw takenlijst niet meer compleet is, kun je het natuurlijk vaker doen.

Onze methode voor een braindump werkt in drie fases. Zo zorg je er voor dat je ook tijdens deze braindump niet per ongeluk iets overslaat.

Per fase hebben we bovendien een handig extra hulpmiddel voor je. De drie fases:

Braindump fase 1: dump je brein op papier

Fase 1 van een braindump is zo logisch als je het maar kunt bedenken. In deze fase dump je namelijk gewoon “even” je hele brein op papier.

Ik meen het: neem 5-10 minuten, een paar vellen papier en een pen… En schrijf alles wat in je opkomt op dat papier.

Je zult merken dat de eerste twee, drie, misschien wel vier, taken even duren. Maar als je lijstje eenmaal op gang is, ga je vast ineens hard. Als het eenmaal stroomt, dan stroomt het.

Filter absoluut niet in deze fase.

Dingen dubbel? Prima.

Niet zeker of je dit wel écht gaat doen? Ook opschrijven.

Iemand anders gaat de uitvoering doen? Opschrijven, delegeren kan later.

Een braindump is uiteindelijk vooral je gedachten uit je hoofd, op een kladblaadje plaatsen Een braindump is uiteindelijk vooral je gedachten uit je hoofd, op een kladblaadje plaatsen

Gewoon simpelweg alles wat je kunt bedenken in de lijst “moet nog gedaan worden”, even op dat papier zetten. (Tip: waarschijnlijk is het handig om meerdere vellen klaar te leggen… 😉)

Wanneer je gaat filteren, ga je namelijk alsnog dingen missen. Van “Dit had ik vast al opgeschreven”, tot “Ja, hier heb ik nog geen tijd voor” en natuurlijk “Hier heb ik eigenlijk niet zo’n zin in…”.

Hier zijn twee problemen: ten eerste kan het er voor zorgen dat je er tóch aan blijft denken, ook al heb je even geen tijd of zin er voor.

En ten tweede mis je misschien een connectie.

Zoals ik net al zei: als het eenmaal loopt, dan loopt het. En dat komt voor een groot deel omdat je verbindingen legt.

Je schrijft bijvoorbeeld op dat je je OV-chipkaart moet opladen, waardoor je denkt aan je auto, waardoor je er aan denkt dat je ook nog even de ruitenwisservloeistof van je auto moet bijvullen, waardoor je er aan denkt dat je een afspraak moet maken voor de APK van je auto, waardoor …

Als je de OV-chipkaart had overgeslagen “omdat je er toch wel denkt aan als je die paal morgen ziet”, had je de andere drie taken mogelijk ook gemist.

Braindump fase 2: loop door alle ruimtes in je huis of kantoor

In de tweede fase mag je een hulpmiddel gebruiken.

Neem je kladblok en pen, en ga eens door je huis of je kantoor lopen. Elke ruimte ga je voor minstens twee minuten bezoeken.

Ga gewoon in het midden van de kamer staan en schrijf alles op wat je te binnen schiet.

Een scheef-hangend schilderijtje in de logeerkamer. Een deurklink die los zit in de entreehal. Dat je een nieuwe TV wilt kopen voor je woonkamer. En natuurlijk: dat je eigenlijk nog afwasmiddel nodig hebt, waar je aan denkt zodra je de keuken in loopt…

Het maakt niet uit wat, schrijf het gewoon allemaal op. Ook hier weer: niet filteren, gewoon schrijven.

Stop jezelf ook niet met het argument dat je hier de komende week nog niet aan toekomt. Al ga je het pas over drie jaar doen, zet het op je lijstje.

Je lijstje kun je overigens gemakkelijk maken met één van de hulpmiddelen die we je zo geven. Lees nog snel even door over fase 3 en download dan direct je gratis braindump tools!

Braindump fase 3: gebruik een trigger list

In de derde fase van de braindump gebruik je een trigger list. We noemen dit ook wel eens je doet-me-denken-aan-lijstje. Maar “trigger list” is makkelijker. 😉

Dit is heel simpel: gewoon een lijst vol met woorden die jou ergens aan doen denken.

Dit is natuurlijk voor iedereen persoonlijk, maar om je gelijk een voorbeeld te geven zal ik een paar woorden van mijn lijstje hier aan geven:

  • Lopende projecten
  • Vakantie
  • Reparaties
  • Verjaardag
  • Franka

Misschien dat je bij elk woord zoiets had van “OH! JA! Da’s waar ook! Ik moet nog …”

En misschien had je dat bij geen enkel woord. Allebei is het prima hoor, dit was maar een héél klein onderdeel van een uitgebreide lijst.

Ook als je nu niet direct iets bedacht hebt, zul je misschien begrijpen dat andere woorden wel voor je hadden gewerkt.

Misschien was het anders als ik “bouwmarkt” of “supermarkt” had opgeschreven in het lijstje. Of misschien “kaartje”, “backup”, “uitgeleende spullen” of “boeken”.

Of als je in plaats van “Franka”, wat de naam van mijn vrouw is, de naam van jouw eigen partner had gezien.

Houd er rekening mee dat elk onderdeel van jouw leven je ergens aan kan doen denken. Het is dus de bedoeling dat alle onderdelen van je leven in deze lijst terecht komen, inclusief woorden die je ergens aan kunnen doen denken.

Je merkt ook snel genoeg wat jouw trigger-woorden zijn. Wanneer je vrouw het woord “vuilnis” gebruikt in conversatie en jij dan standaard gelijk naar de keuken rent… Tja, misschien moet het woordje “vuilnis” dan op je lijst.

Of als je altijd direct je notitieboekje met taken pakt, wanneer iemand het woord “factuur” laat vallen.

Het lijstje hier boven is natuurlijk maar een heel klein beginnetje. Daarom geef ik je graag een wat uitgebreidere lijst mee voor je weg gaat. Twee pagina’s, netjes verdeeld in categorieën, die je gaan helpen om je eigen trigger list te maken.


Braindump: de perfecte methode om van een druk hoofd naar een stress-vrij hoofd te gaan!

Download de braindump hulpmiddelen