ControlPlane: Een Context gevoelige MacBook

ControlPlaneHeb je ook altijd je instellingen van je MacBook thuis anders dan op kantoor? Zet je bluetooth altijd even uit als je in de trein werkt? Je download app op pauze als je niet op je eigen WiFi zit? Best wel een gedoe om dat elke keer handmatig te doen, daarom is er ControlPlane!

ControlPlane doet iets wat ze zelf ‘Context Sensitive Computing’ hebben genoemd. Wat er feitelijk een beetje op neer komt dat ControlPlane probeert te achterhalen in welke ‘context’ (net zoiets als bij Getting Things Done) je bent (of juist niet meer bent), en afhankelijk van de context kan het bepaalde acties uitvoeren.

Om die context te kunnen bepalen kan je een hele berg ‘bronnen’ instellen. Bijvoorbeeld: Als het WiFi netwerk waar ik op zit ‘Gouman’ heet, ben ik waarschijnlijk thuis. Of als ik mijn Thunderbolt Display heb aangesloten, ben ik waarschijnlijk op kantoor.

Die bronnen kan je natuurlijk ook combineren, waardoor je interessante instellingen kan doen. Zo kan je ControlPlane bijvoorbeeld uitleggen dat als je thuis bent, en het is na 23:00, dat hij dan je geluid mag muten. Dan hebben slapende huisgenoten geen last van je.

Je kan acties instellen op het ‘aankomen’ in een context, of bij het ‘verlaten’ van de context. Zo zet ControlPlane mijn WiFi uit als ik mijn Thunderbolt Display aansluit, want daar zit toch al een netwerk kabeltje in. En zo zet ControlPlane mijn Bluetooth uit, zodra ik het huis verlaat. Én zet hij bluetooth weer terug aan zodra ik een beamer aansluit, want ik gebruik regelmatig een extern toetsenbord tijdens presentaties.

Kortom: Met ControlPlane kan je een hele berg ‘frictie’ automatiseren. Het is typisch zo’n app waarvan je vergeet dat je hem hebt, maar enorm gaat missen zodra je hem niet meer hebt. Als jij ook je laptop echt gebruikt als een laptop ga je verliefd worden op deze app.