SLQA 054 (Herman): De beste GTD app waar ik mee kan werken op alle apparaten

Herman is nog steeds zoekende. Hij wil weten wat de beste GTD (Getting Things Done) app is voor hem. Een app waar hij mee kan werken, op alle apparaten.

Heb jij ook een vraag voor ons?

Elke week beantwoorden we een vraag van één van onze tijdkrijgers.

Heb jij een vraag over financiële vrijheid, lifehacking, online business, passief inkomen, of productiviteit? Als je wilt dat we jouw vraag behandelen hoe je eigenlijk maar 1 ding te doen: Reageer onder deze video.

Transcript

Niels: Go!

Martijn: Ok! We hebben een vraag van Herman.

Niels: Beste Herman.

Martijn: Herman zegt “Ik zoek nog steeds naar de best passende GTD app waar ik mee kan werken op alle apparaten”.

Niels: Oooh..

Martijn: En we weten natuurlijk niet wat hij bedoelt met alle apparaten.

Niels: En ik weet ook niet waar hij mee kan werken.

Martijn: Dat zijn al 2 problemen..

Niels: Dat zijn al 2 dingen van “oh dat is lastig”.

Martijn: Dus we gaan gewoon een paar aannames doen. En een paar dingen verzinnen.

Niels: We kunnen gewoon zeggen wat wij doen en adviseren.

Martijn: Exact.

Niels: Als jij qua alle apparaten net zoals ons zit. Dat je een MacBook hebt, en een iPhone, en misschien een iPad. In de Apple hoek zeg maar. Dan zou ik zeggen, als het simpel wilt houden: Things.

Martijn: Ben ik mee begonnen ooit.

Niels: Ik heb het jaren gebruikt.

Martijn: Ik ook.

Niels: Tot mijn volle tevredenheid. Ik zit zelfs te wachten op die nieuwe Things 3. Maar die is er nog niet, helaas. Ben wel benieuwd wat ze daar mee gaan doen. Dus dat is optie #1. Of, als jij geavanceerder wil. Things is leuk, maar simpel. Dus als jij ingewikkeldere constructies wilt hebben. Dat je zegt nou ik kan er alleen mee werken als het nog meer voorgekauwd op mijn schoot wordt geworpen. Dan kun je, net als wat wij allebei tegenwoordig doen: OmniFocus.

Martijn: Het is inderdaad, zeker als je OmniFocus Pro neemt, het kost even tijd om het allemaal in te richten zoals jij dat wilt. Maar als je het eenmaal hebt zoals jij het wilt..

Niels: Ja, als het systeem eenmaal staat.. Dan is het geweldig. Dan maak je je eigen perspectives. Dat je 1x kunt klikken en dan krijg je een heel eigen overzicht.

Martijn: Ja van, van.. Het kan van alles zijn eigenlijk.

Niels: Het is wel bij OmniFocus. Dat wil ik wel even zeggen. Het is best lastig om op te zetten. Je hebt je mappen, je hebt projecten, je moet zelf zorgen dat je inderdaad die perspectives maakt zodat de juiste dingen naar voren komen. Je moet het hele systeem zelf maken. Waarbij het met meer Things is “dit is hoe het werkt, punt.”.

Martijn: En het is ook. Afhankelijk van je persoonlijkheid (zoals vaker). Als jij weet van jezelf dat als jij heel veel opties hebt dat je dan vooral met opties gaat spelen in plaats van werken. Dan is het misschien ook minder geschikt.

Niels: Ja, dan kun je ook beter Things pakken.

Martijn: Als jij zeg maar iemand bent die in zijn tekstverwerker voornamelijk bezig is met lettertype kiezen. Tja, dan is het misschien niet de beste tool. Je kunt er echt dagen “productief” mee bezig zijn.

Niels: Om alles maar in te stellen dat het nét misschien iets slimmer is dan het was. Maar haal je die besparing er wel uit?

Martijn: Als ik nu nog gewoon een uur hier mee bezig ben, dan weet ik voortaan exact hoe ik een minuut kan besparen.

Niels: En dan over 5 jaar hé!

Martijn: Maargoed. Dat is inderdaad als je helemaal in het Apple eco-systeem zit.

Niels: Als je dat nou niet zit.. Dan heb je aan ons eigenlijk een slechte, want wij zitten dat wel. Dus verder kunnen wij niet uit ervaring spreken.

Martijn: Maar wij hebben wel met cursisten, en andere mensen, hebben we ook contact. Zijn niet altijd allemaal Apple gebruikers. Daar hoor ik heel veel positiefs over Todoist. En die hebben apps voor volgens mij zo’n beetje elk platform.

Niels: Volgens mij zijn ze begonnen op web, en inmiddels is het overal.

Martijn: Android, iPhone, Mac. En ze hebben dus inderdaad nog steeds een web versie. Dus als jij bijvoorbeeld op je werk een afgesloten Windows omgeving hebt, maar je kunt wel vrij websites bezoeken, dan is Todoist een optie. Todoist is trouwens gratis met een pro abonnement als je dat wilt.

Niels: Dus in de basis kun je er gewoon mee beginnen. Kun je er altijd nog voor kiezen als je meer opties wilt.

Martijn: Op een zelfde manier is er ook Wunderlist.

Niels: Wunderlist.. Toen het net uitkwam had ik er wat op tegen, maar inmiddels is het dusdanig doorgegroeid dat ik er wel enthousiast van word.

Martijn: En ook daar weer. Het is een beetje kijken wat bij je past. Heeft ook weer een web versie. Heeft ook Android, iPhone, Mac, Windows.

Niels: Heeft alles.

Martijn: Nouja, bedenk het maar en het is er waarschijnlijk wel. Volgens mij hebben ze zelfs nog een Blackberry app.

Niels: Niemand die een Blackberry heeft, maar het is er.

Martijn: Nouja, voor die mensen. Dusja, dat kan ook een hele mooie optie zijn.

Niels: Volgens mij is hier ook die onderscheiding wel weer. Volgens mij Wunderlist is simpeler in gebruik.

Martijn: Volgens mij ook, maar heb er te weinig ervaring mee om het te durven zeggen.

Niels: Ik weet het niet zeker hoor, maar dit is wat ik de laatste keer meekreeg toen ik er naar keek. Was Todoist wel wat uitgebreider dan Wunderlist.

Martijn: Volgens mij ook. Zeker als je inderdaad die premium Todoist hebt, dan heb je best wel wat opties. Dus ja, kijk er gewoon eens naar. Kijk eens wat ze alle 4 kunnen voor je.

Niels: Dat is denk ik wel het belangrijkste wat we moeten meegeven. Wij kunnen niet bepalen waar jij goed mee kunt werken. Dat is eigenlijk het lastigste.

Martijn: Maar als je zegt.. Hij zegt dat hij al een tijdje zoekende is Herman. Dan denk ik misschien toch eerder OmniFocus of Todoist. Dan heb je waarschijnlijk wat meer power nodig, want anders had je nu denk ik al eentje gekozen en gedacht “dit is goed genoeg”. Maarja, download de demo’s. Test de proefversies.

Niels: Test er gewoon eens een paar. Wat werkt prettig voor jou?

Martijn: Op een gegeven moment is het gewoon beslissen. Ga er niet te lang op hangen.

Niels: Kies gewoon iets, en ga het gebruiken. Je kunt nog dagen en weken blijven zoeken, maar dat haal je er niet meer uit dat verschil. Het ligt allemaal zo dicht bij elkaar. Eigenlijk allemaal zijn ze wel goed.

Martijn: Kijk wat goed voelt, kies er één, en dan echt werk doen.