Dé Gouden tip om veel meer te bereiken

gouden-tipDé gouden tip om van je stress af te komen, en ook nog eens veel meer te bereiken in minder tijd is: Flow. Als je in ‘Flow’ bent bereik je in enkele uurtjes vaak meer dan normaal in een hele week. Verdomd handig dus. Maar hoe kom je in die Flow?

De sleutel om in flow te geraken ligt hem in het groeperen van je taken. Als je al je belletjes, en al je mailtjes, etc, opspaart en vervolgens allemaal achter elkaar uitvoert gaat het stukken sneller dan wanneer je alles maar op willekeurige volgorde door elkaar doet. Waarom? Vrij simpel, 4 redenen:

  1. Energie. Elke keer dat je schakelt tussen taken kost dat energie, je moet weer even wennen aan de nieuwe situatie.
  2. Ritme. Hoe langer je één zelfde ding achter elkaar blijft doen, hoe beter je er in wordt.
  3. Focus. Als je besluit een uur lang alleen maar mail te verwerken wordt je stukken minder gestoord door de andere dingen die je eventueel ook zou kunnen doen, dingen lijken al snel een stuk minder urgent.
  4. Overzicht. Door te kiezen voor één soort taak tegelijk kan je takenlijstje krimpen van 100 (alles) naar 20 (alleen de belletjes)

Goed, redenen en effecten zijn allemaal leuk en aardig, maar hoe doe je dat nou praktisch? Om het echt goed voor elkaar te krijgen adviseer ik om jezelf “Getting Things Done” aan te leren. Maar, in een versimpelde versie: Houd een takenlijstje bij, en schrijf bij elke taak er bij wat voor soort taak het is. Zelf houd ik al mijn taken bij in het programma Things, en voeg ik een tag toe zoals: Schrijven, Uitzoeken, Mailen, Bellen, Post. Vervolgens kan je besluiten “Nu ga ik even een uurtje al mijn belletjes doen”, en dan de eerste 1 of 2 gaan net zoals bij iedereen maar de rest van het uur zit je in een ritme en gaat alles veel soepeler.

Praktisch voorbeeldje: De vaatwasser uitruimen.

  • Met Focus, Ritme, Overzicht, én Energiebesparing. Je pakt in 1x alle borden, je loopt naar de kast, en zet ze in 1x in de kast. Klaar.
  • Zonder Focus & Ritme Je pakt een paar borden, je loopt naar de kast, zet de borden in de kast, gaat weer wat anders doen, en later kom je terug en herhaal je dit.
  • Chaotisch. Je pakt een paar borden, brengt deze naar de kast, gaat terug naar de vaatwasser, doet vast vuile vaat terug op de nieuw beschikbaar gekomen plaatsen, gaat vervolgens weer iets anders doen, later kom je terug om verder te gaan. Als je terug komt moet je zoeken welke borden schoon zijn voor je ze kan meenemen naar de kast.

Zoals je bij dit voorbeeld kan merken, hoe meer factoren van de Flow je hebt, hoe makkelijker en sneller alles gaat. 🙂