SLQA 065 (Geert): Financiering voor mijn onderneming regelen
Geert is nu in de fase dat hij alles een beetje op papier aan het zetten is en vraagt zich af hoe hij genoeg geld bij elkaar kan krijgen om zijn onderneming van de grond te krijgen.
Is inderdaad moeilijk in die fase. Je zet van alles op papier, en bent groots aan het dromen over hoe die onderneming zou moeten worden. Je concurrenten doen zo veel fout, dat moet allemaal anders.
Binnen no time heb je een geweldig plan. Maar zijn er wel banken die het willen financieren?
Heb jij ook een vraag voor ons?
Elke week beantwoorden we een vraag van één tijdkrijger.
Heb jij een vraag over financiële vrijheid, lifehacking, online business, passief inkomen, of productiviteit? Als je wilt dat we jouw vraag behandelen hoe je eigenlijk maar 1 ding te doen: Reageer onder deze video.
Transcript
Niels: Jij bent aan zet. Voor de Geert.
Martijn: Goed. De volgende vraag die we krijgen komt van Geert, maar het is eigenlijk een vraag die we wel vaker zien. Geert zegt “Ik ben alles een beetje op papier aan het zetten voor mijn onderneming, en het lastige is de financiering. Hoe krijg ik genoeg geld om het van de grond te krijgen.”
Niels: Om dat hele plan uit te kunnen voeren?
Martijn: Dat is wat ik denk dat hij inderdaad bedoelt, ja. Misschien heeft hij gelijk en is dat een heel lastig ding.
Niels: Misschien, misschien. Misschien heeft hij vooral gehoord “Banken zijn tegenwoordig heel lastig, want vroeger..”.
Martijn: Dat kan het ook zijn.
Niels: Dat hoor je ook veel.
Martijn: Het kan ook zijn dat hij inderdaad heel veel geld nodig heeft. Voor bepaalde dingen heb je dat nou eenmaal. Maar het zou ook best wel eens kunnen..
Niels: Tja het is heel vaak.. Zeker als je nog in de fase bent van ik ben alles op papier aan het zetten ik ben groot aan het dromen. Dan moet alles groots en goed en geweldig en zo uitgebreid mogelijk. En de concurrenten die we hebben gezien doen dat, dat, dat, én dat allemaal niet goed, dus dat moeten wij wél goed doen. Het wordt allemaal redelijk over the top. En dan snap ik dat je op dat punt denkt “he die financiering wordt wel lastig”.
Martijn: Je bent eigenlijk al aan het bouwen van stel dat we 1 miljoen klanten hebben. Dan moeten we zo’n groot warenhuis hebben, want we moeten al die dingen ergens kwijt. We hebben twee datacenters nodig op verschillende locaties.
Niels: Voor zoveel honderdduizend bezoekers tegelijk.
Martijn: De site moet in 50 talen zijn, want we willen internationaal. Dus tja we moeten allemaal copywriter betalen.
Niels: En hoe doen we dat logistiek hé.
Martijn: Je kan het ook een beetje terugbrengen natuurlijk..
Niels: Ik vind het tof dat je dat als groot uitgangspunt hebt. Dat is prima. Als je dat hebt snap ik dat je vastloopt in allerlei zaken. Maar als je dat hebt is dat eigenlijk jouw lange termijn doel. Dat moet je kleiner gaan maken op een manier dat het nog steeds bruikbaar is, naar een doel wat op korte termijn ook al uitvoerbaar is.
Martijn: Wat is een beetje het minimale wat je al zou kunnen doen om toch een product te hebben.
Niels: Als je gaat Google’n noemen ze het altijd een “Minimal Viable Product”, komt uit een of ander boek.
Martijn: Uit “Lean Startup” dacht ik.
Niels: Komt het uit Lean Startup? Het klinkt wel als Lean. Het beste voorbeeld wat ik daar bij ooit heb gezien was een plaatje. Was echt briljant. In beide gevallen wilden ze dan een auto produceren.
Martijn: Ga jij even een plaatje tekenen voor ons.
Niels: Nee, ik ga het gewoon vertellen. Dan had je verschillende stappen. Bij de ene fabriek was dan de eerste stap was wielen maken. De tweede stap kwam er ook een body van die auto omheen, maar nog steeds niet bruikbaar voor de rest. In de derde stap kwam er ook een stuur en stoelen. En in de vierde stap was het dan af. Ongeveer. Dus dan was het pas voor de consument bruikbaar in de 4e stap. Dan moet je dus een heel lang proces doorgaan. Terwijl die ander die zei “Welk probleem lossen we op? Het vervoer van A naar B”. Dus die maakte in de 1e stap een step, 2e een fiets, 3e een bromfiets, en als 4e was het een auto. Om aan te geven zolang je die focus in de gaten houd. Wat moet er nou daadwerkelijk bereikt worden met mijn product. Kun je gaan kijken hoe kan ik dat kleiner maken op een manier dat het nu wel financierbaar is.
Martijn: Als jij een grote winkel wilt gaan starten. Je zegt de V&D is er niet meer, ik ga die markt betreden. V&D had allemaal panden door heel het land, vaak toch nog wel op redelijk goede locaties, en ook wel wat grotere panden. Dan zul je inderdaad wel wat geld nodig hebben.
Niels: En dat krijg je niet zomaar, want die ervaring heb jij nog niet.
Martijn: Maar misschien kun je ook gewoon zeggen “ik wil vooral dit type product verkopen”. Of ik wil eigelijk mensen helpen met dit probleem op te lossen, en denk dat dit product de oplossing is. En kun je beginnen met een kleine webshop waar je vanuit huis producten verstuurt, en dat langsaam uitbouwen.
Niels: Dat wordt steeds groter. Met steeds meer producten. En misschien ook een keer op een gegeven moment fysieke winkels openen. In stappen in ieder geval. En dan zorg je dus in ieder geval dat die eerste stap, dat die financierbaar is. En dat is waarschijnlijk wel een heel stuk makkelijker dan in 1x een paar stappen overslaan.