SLQA 055 (Joris): Goedkoop met vakantie

Een vraag van Joris. Lijkt een beetje op een vraag die we wel vaker krijgen.

Hij zegt “Als je betaalt krijgt per uur is het moeilijk om rond te komen als je minder zou gaan werken”.

Logisch. Dan verdien je minder, want je werkt minder. Dat is gelijk het probleem met een uurtarief.

Maar hij zegt dus ook dat hij graag wil reizen. Daar is hij nu voor aan het sparen.

Heb jij ook een vraag voor ons?

Elke week beantwoorden we een vraag van één van onze tijdkrijgers.

Heb jij een vraag over financiële vrijheid, lifehacking, online business, passief inkomen, of productiviteit? Als je wilt dat we jouw vraag behandelen hoe je eigenlijk maar 1 ding te doen: Reageer onder deze video.

Transcript

Martijn: Goed.

Niels: Dus.

Martijn: Ik heb hier een vraag van Joris.

Niels: Hoi Joris.

Martijn: En die lijkt een beetje op iets wat we wel vaker hebben gehad. Hij zegt “als je betaalt krijgt per uur is het moeilijk om rond te komen als je minder zou gaan werken”.

Niels: Ja want dan verdien je minder, want je werkt minder.

Martijn: Maar hij zegt ook dat hij heel graag zou willen reizen.

Niels: Daar is hij voor aan het sparen dan? Daarom werkt hij nu veel, en daarom heeft hij geen tijd. Ah, ja.

Martijn: Daar is hij voor aan het sparen. Zodat hij dan straks kan reizen. We hadden het natuurlijk net al eventjes over die vraag, voordat de camera aan stond. Dat reizen kan natuurlijk heel duur zijn inderdaad. Maar dat kan ook wel gewoon voordeliger misschien.

Niels: Er zijn tegenwoordig zo veel coole dingen waarmee je veel voordeliger zou kunnen reizen. Heel veel van die dingen werken binnen Nederland ook al.

Martijn: Ja, absoluut.

Niels: Dan kun je op je vaste lasten al besparen. Kun je makkelijker rondkomen, en meer sparen. We hebben net even dubbelgecheckt, de meeste dingen zijn inmiddels wel redelijk wereldwijd uitgerold.

Martijn: Dus bijvoorbeeld. Je moet daar heen. Afhankelijk van waar je heen gaat natuurlijk moet je misschien vliegen, varen, met de auto.

Niels: Of lopen.

Martijn: Lopen, dat is helemaal goedkoop.

Niels: Ik weet niet wat Joris leuk vind. Misschien wil hij wel met fietsvakantie.

Martijn: Fietsvakantie, kan ook gewoon. Is waarschijnlijk ook niet zo heel duur dan.

Niels: Kan allemaal. Moet je wel een goede fiets hebben.

Martijn: Maar als je bijvoorbeeld met de auto gaat kun je kijken naar een dienst zoals BlaBlaCar. En dat is dus dat jij.. Of misschien ga je zelf met de auto, en neem jij andere mensen mee. Dus mensen betalen jou dan zeg maar om mee te mogen liften. Je bent gewoon een soort taxi service. Dus dan bespaar je een beetje want je krijgt gewoon meer geld, dat brengt dezelfde balans.

Niels: Dus je deelt dus eigenlijk de brandstof kosten?

Martijn: Ja, precies. Of je zegt van nee ik heb geen auto, of ik wil niet met mijn eigen auto. Ik rij met iemand mee. Dat is nog steeds een stuk goedkoper dan dat je een auto moet huren, of een treinkaartje moet kopen.

Niels: Dus die site bemiddelt een beetje in het liften? Dus je hoeft niet heel wanhopig langs de weg te gaan staan en hopen dat er iemand stopt.

Martijn: En weetje.. Wat stopt er dan? Dat is natuurlijk ook de vraag. En hier kun je gewoon van te voren alles zien. Kun je ook aangeven ik wil niet met iemand die rookt, niet met huisdieren. Ik wil met iemand die veel praat, of juist niet praat.

Niels: Ohja. Dus ik kan een lift aanbieden aan iemand die niet praat. Dan vergeet je dat ze er zijn, maar je verdient wel geld.

Martijn: Als je dat wilt natuurlijk. Aan de andere kant als je zegt ik wil er met het vliegtuig heen, of een deel met het vliegtuig heen. Kijk dan naar websites zoals WeFlyCheap. Je zou kunnen kijken naar van die standby airtravel. Van die lastminute achtige dingen.

Niels: Dat is als ze plek over hebben, dan mag je mee?

Martijn: Er zit een nadeeltje aan. Je hebt niet dat je kunt zeggen “ik vertrek op 13 November”, maar je vertrekt waarschijnlijk ergens in de periode tussen 13 tot 27 November. Nouja dat is op zich, als je gewoon ergens op vakantie bent. Je zegt ik wil ongeveer 3 weken op deze plek, en dan wil ik daarheen. Of het dan 2 of 4 weken is, maakt niet echt uit.

Martijn: Dan ben je er op een gegeven moment. We komen steeds een stukje verder naar die vakantie hé.

Niels: We zijn nu op bestemming. We zijn gelift en gevlogen. Goedkoop, en we zijn er.

Martijn: En dan wil je ergens overnachten. In een duur hotel.

Niels: Nouja, in ieder geval niet op straat.

Martijn: Niet op straat. Maarja hotels zijn wel duur meestal. Maarja, ook een oplossing.

Niels: Je kunt natuurlijk couchsurfen. Dat is echt helemaal een ding.

Martijn: Dus dat is eigenlijk zoiets als met die BlaBlaCar dat iemand een lift aanbied, kun je met couchsurfing.. Dat ik bijvoorbeeld zeg “ik heb hier een bank staan”. Achter de camera staat een bank. Daar kan iemand best wel even op slapen een nachtje. Ik heb dat ook wel gedaan trouwens, ik heb couchsurfers gehad. Ooit, op een kleinere bank. Of misschien heb je zelfs wel een bed staan waar je op kunt slapen.

Niels: Dus gewoon bij mensen thuis die een plekje over hebben waar je mag slapen.

Martijn: En dat is dan meestal gratis. Ook daar weer kun je een beetje kijken. Wil je met iemand die ook een rondleiding door de stad kan geven.

Niels: Dan heb je gelijk een gids er bij zeg maar.

Martijn: Zo’n reisgids is soms ook niet goedkoop. En het kan ook veel leuker zijn..

Niels: Met iemand die daar echt woont.

Martijn: Dan heb je misschien iets minder de standaard toeristen plekjes, maar veel meer wat die persoon toevallig heel leuk vind. Dus dat kan heel leuk vind.

Martijn: Wij hebben ooit samen via AirBnB gehuurd toen we ergens moesten overnachten. Toen hadden we een heel huis.

Niels: Een heel huis inderdaad, ja. En dat was niet duur.

Martijn: Absoluut niet duur.

Niels: Wij hadden dat hele huis, met 4 personen. Hadden wij goedkoper dan dat 1 persoon had kunnen overnachten in een hotel, voor één nacht. En wij hadden het een heel weekend.

Martijn: Wij hadden inderdaad een heel weekend een heel huis. AirBnB is ook weer.. Soms huur je een kamer, soms zijn mensen thuis terwijl jij die kamer huurt, soms niet.

Niels: In dit geval was die vrouw zelf op vakantie en had zoiets van nou laat ik mijn huis verhuren, want anders staat het toch maar leeg.

Martijn: Je kan dat van te voren zien. Niet dat je aan zou komen en ineens “oh, ben jij ook thuis”.

Niels: Nee, nee, van te voren heb je gewoon contact met die mensen.

Martijn: Dusja, dat is een beetje als je er bent. Dan wil je nog eten daar.

Niels: Eten? Ik houd wel van eten.

Martijn: Ik houd ook wel van eh.. Ja, absoluut.

Niels: Dan heb je een briljante.. Volgens mij komt die ook uit Nederland die site.

Martijn: Ik dacht dat ook.

Niels: Die heet thuisafgehaald.nl. Dan kom je dus inderdaad ook bij mensen thuis, en haal je eten af. Meestal zijn dat allemaal hobbykoks die dan sowieso al te veel maken.

Martijn: Die het leuk vinden.

Niels: En dan zeggen ze “ik heb zoveel porties over.. wie wil dat hebben?”.

Martijn: Dus het inderdaad zo. Misschien zijn ze met een gezin van 3, maar koken ze gewoon bami voor 6.

Niels: Dan hebben ze porties over. Dan moet je zelf even met je bakje, of je pannetje of iets dergelijks, moet je daar even heen. Over het algemeen tegen kostprijs, of misschien nét iets meer dan kostprijs.

Martijn: Dat is misschien een beetje afhankelijk bij wie. Het is in ieder geval een stuk goedkoper dan restaurants.

Niels: En het is ook een stuk lekkerder dan dat ik zelf kan koken.

Martijn: Het is ook gewoon leuk. Vind ik dan. Je krijgt echt weer, zeker als je dan ergens bent in het buitenland. Als je naar een restaurant gaat ergens in het centrum krijg je waarschijnlijk een beetje de toeristische dingen. En als je dan bij een of ander straatje bij iemand thuis..

Niels: Dan krijg je grootmoeders recept voor.

Martijn: Dat is natuurlijk een stuk leuker als je de cultuur wilt van de stad waar je op dat moment bent.

Niels: Ik moet zeggen, tot nu toe was het allemaal erg lekker wat ik heb afgehaald. Dus je hoeft over kwaliteit niet te denken “nouja dan haal ik zo’n maaltijd op die mijn moeder ook kan koken”. Niks over jouw moeder Joris, maar het zou kunnen dat je er zo over denkt.

Martijn: Er staan natuurlijk altijd ook wel recenties en dingen. Dat je dat een beetje kunt zien.

Niels: Je kan gewoon wel waarderingen geven van “ja deze persoon kan inderdaad goed koken” of “nou deze persoon wil het zelf ook niet opeten, daarom heeft hij porties over”.

Martijn: Dat zou ik ook kunnen doen. Dan zet ik gewoon “zwart”. Je weet niet wat je krijgt, maar het is zwart.

Niels: Of “drap”.

Martijn: Zwarte verrassing. Zo zijn dit wat dingen waardoor je én wat meer van de cultuur mee krijgt of wat meer andere mensen leert kennen en dat soort dingen, én heel veel bespaart. Dan kun je toch minder gaan werken, toch sparen voor je reis, die reis ook daadwerkelijk maken, en krijg je wat extra cultuur mee.