SLQA 064 (Harold): Goudvisdag

Harold voelt zichzelf als een goudvis.

Hij heeft moeite om focus te vinden. Is met van alles bezig, maar niets is af.

Of goudvissen zo zijn weten wij niet. Misschien is Harold wel juist een puppy. Maar ach..

Wat doe je als je steeds niets af hebt? Je kent dat wel. Allemaal van die 90% projectjes zeg maar. Dingen die bijna af zijn, maar niemand kan er wat mee want jij hebt het nooit gepubliceerd.

Heb jij ook een vraag voor ons?

Elke week beantwoorden we een vraag van één tijdkrijger.

Heb jij een vraag over financiële vrijheid, lifehacking, online business, passief inkomen, of productiviteit? Als je wilt dat we jouw vraag behandelen hoe je eigenlijk maar 1 ding te doen: Reageer onder deze video.

Transcript

Niels: Zijn we weer. Ja. Vertel maar.

Martijn: De volgende vraag komt binnen van Harold. Ik hoop dat ik dat goed zeg. En hij zegt van zichzelf “Ik ben net een goudvis. Ik heb moeite om focus te vinden. Ik ben overal mee bezig, maar niets is af”.

Niels: Zijn goudvissen zo?

Martijn: Vroeg ik mij ook af toen ik het las.

Niels: Ik vind het wel een puppy eigenlijk.

Martijn: Ik vind het ook veel meer puppy. Maar als hij het goudvis noemt.

Niels: Ach, maakt mij niet uit.

Martijn: Dan is het goudvis. Wat doe je als je steeds niets af hebt? Ik ken dat wel. Allemaal van die 90% projectjes noem ik dat dan maar. Dingen die bijna af zijn, maar niemand kan er wat mee want jij hebt het nooit gepubliceerd.

Niels: En je gaat jezelf daar ook aan ergeren. Want elke keer als jij je takenlijst doorloopt om dingen te actualiseren, kom je ze elke keer weer tegen. Dat vreet je wel een beetje op. Daar wordt je steeds chagrijniger van.

Martijn: Maar..

Niels: Tja voor Harold. Het antwoord is eigenlijk best wel simpel. Maar je moet het een keer doen. Beetje doorbijten. Een dag lang, noem het je goudvisdag, ga je er gewoon voor zitten. Pak je alleen maar die 90% af projectjes. Alle dingen waar je aan bent begonnen en nooit hebt afgemaakt. Je gaat gewoon een dag lang niets anders doen dan dat.

Martijn: Dus je maakt van te voren die lijst. Gewoon de dag ervoor of iets dergelijks. Of.. Op een punt in ieder geval zorg je dat je die lijst hebt. Want die dag moet je daar niet meer over na gaan denken. Bovenaan beginnen..

Niels: Verstand op 0 blindelings die hele lijst alleen maar volgen. En echt niets anders doen. Zorg dat je je magnetron maaltijd al klaar hebt staan. Spreek niets af met vrienden en familie die dag.

Martijn: Boek het in je agenda. Echt die dag is gereserveerd voor die projectjes afkrijgen. Ik zou persoonlijk zeggen: Zet bovenaan een paar dingen die echt in 5 of 10 minuten af te maken zijn. Meestal heb je die. Dan heb je gelijk je quick wins in het begin.

Niels: Ja, want het is een kut dag, en je ziet er tegenop. Maar als je die paar wins dan al hebt voelt het snel beter. He he, daar ben ik eindelijk van af, die staan er al weken op.

Martijn: Soms is het gewoon.. Een video die al helemaal af is, moet ik alleen nog uploaden naar YouTube. En totdat je dat upload naar YouTube kan niemand wat met die kennis die jij gedeeld hebt, maar je hebt er wel allemaal werk al ingestoken. Uploaden naar YouTube, publish, klaar.

Niels: En dan achteraf denken “oh, dat viel eigenlijk best mee”. Zo heb je er nog een paar staan.

Martijn: Nu heb je momentum, en dan is het gewoon een sneeuwbal effect. Einde van de dag heb je ineens allemaal 100% projectjes.

Niels: Dat doe je dan eens in de zoveel tijd. Als die projectjes er te veel worden.