SLQA 033: Hoe combineer ik creativiteit en orde?

Charissa heeft een beetje een probleem zegt ze met systemen en met regeltjes. Ze zegt “Ik heb een creatieve geest! Ik hou niet van gezag. Maar eigenlijk stiekem vind ik orde en overzicht ook wel weer prettig.”

Dus ja er zit een balans in van.. Wat kies ik hier. Ga ik voor de regeltjes, maar daar houd ik niet zo van. Of ga ik wat vrijer en creatiever, maar dan heb ik geen overzicht en dan verlies ik mezelf in de waan van de dag.

Lastig.. Lastig..

Meer weten hoe je dat nou precies voor elkaar krijgt? Zowel creativiteit als structuur. Altijd een perfect overzicht hebben voor jezelf. Mooie balans tussen genoeg dat je er profijt van hebt, maar niet zo veel dat je je gaat verzetten tegen regeltjes. Check onze cursus Geest als Water. Daar leren we je alles wat je moet weten, en nog meer dan dat ook.

Transcript

Niels: Yesss!

Martijn: Yes! Yes, yes, yes.

Niels: Ik denk dat we live zijn. Ohnee, niet live! Het is een opname.

Martijn: Tegen de tijd dat ze dit zien is het live. Uhm.. We hebben een vraag van Charissa. En Charissa heeft een beetje een probleem zegt ze met systemen en met regeltjes. Ze zegt “Ik heb een creatieve geest! Ik hou niet van gezag. Maar eigenlijk stiekem vind ik orde en overzicht ook wel weer prettig.” Dus ja er zit een balans in van.. Wat kies ik hier. Ga ik voor de regeltjes, maar daar houd ik niet zo van. Of ga ik wat vrijer en creatiever, maar dan heb ik geen overzicht en dan verlies ik mezelf in de waan van de dag.

Niels: Typische vrouw eigenlijk hé. Wil een beetje van alles.

Martijn: Nouja.. Ik denk dat wij dit ook allebei wel gehad hebben.

Niels: Zeker dat gezag dingetje.

Martijn: Ja.

Niels: Maar die andere dingetjes. Ik vind het niet echt “regeltjes”. Ik vind het.. je wilt structuur voor jezelf zodat je overzicht hebt, zodat je juist creatief de ruimte maakt.

Martijn: Precies. Het is een beetje.. Hoe zeg je dat.. Als ik nu tegen jou zeg “maak een tekening” of iets. Dat zit jij van uhh ik weet niet wat.

Niels: Maar als jij zegt “maak een tekening over een hond”.

Martijn: Precies. Dan kan het ineens. Soms heb je net eventjes een klein beetje die afbakening nodig om juist creatief te kunnen zijn.

Niels: Zodat je niet meer overweldigd raakt door alle verschrikkelijk veel opties. Als je zegt “maak een tekening”. Je kan zo verschrikkelijk veel.. Nouja ik niet, maar.. Charissa kan dan zo verschrikkelijk veel dingen tekenen.

Martijn: Er zijn heel veel opties. Wat wij kunnen is dan weer totaal anders. Ik zou een boot kunnen tekenen bijvoorbeeld.

Niels: Ja, ook alleen maar een zeilboot.

Martijn: Ik kan een zeilboot tekenen.

Niels: En zo’n goudvis, dat kan ik ook wel tekenen.

Martijn: Precies. Dus wij zijn iets beperkter daarin. Maar.. Op zich heb je dus een klein beetje die structuur nodig. Ik denk dat het loslaten van het idee dat het regeltjes zijn die iemand anders jou oplegt, maar dat dit gewoon iets is van ik vind dit een fijne manier van werken.

Niels: Ja, ik wil overzicht voor mezelf.

Martijn: Het klinkt nu alsof het heel extern is. Iemand legt mij dat op, en daar ga ik rebels tegen doen.

Niels: Ja, moet gewoon je eigen keus zijn. Jij wilt een gestructureerd en overzichtelijk leven.

Martijn: En daar hoort dat bij.

Niels: En dan heb je meer creatieve ruimte. Tenminste, zo voelt dat voor mij in ieder geval. Ik hoef heel veel minder na te denken gedurende de week, omdat ik voor mezelf een structuur heb gecreëerd. En omdat ik daar na hoef te denken, kan ik ergens anders over nadenken. En dat is in mijn geval mijn creatieve ding. Maar als jij liever wilt tekenen, dan kan dat ook.

Martijn: Ja.. We hebben natuurlijk gewoon verzonnen dat ze wil tekenen.

Niels: Weet ik niet of dat ze tekent.

Martijn: Ja, volgens mij deed ze wel iets met kunst.

Zelf ook een vraag die we voor je moeten beantwoorden? Stel hem in de reacties hieronder!