SLQA 041: Hoe kan ik mezelf blijven ontwikkelen?

Olaf wil zichzelf blijven ontwikkelen, en hij vraagt ons: Hoe kan ik overzicht behouden in alles wat ik wil doen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling?

In zijn geval wil hij dat zowel voor zichzelf, als voor zijn kinderen.

Heb jij ook een vraag voor ons?

Elke week beantwoorden we een vraag van één van onze tijdkrijgers.

Heb jij een vraag over financiële vrijheid, lifehacking, online business, passief inkomen, of productiviteit? Als je wilt dat we jouw vraag behandelen hoe je eigenlijk maar 1 ding te doen: Reageer onder deze video.

Transcript

Martijn: Olaf! Olaf heeft een vraag voor ons. Hij zit een beetje van.. Ik moest de vraag een beetje omzetten.

Niels: Ik zie hem staan.. Het is moeilijk geformuleerd.

Martijn: Maar zijn vraag is eigenlijk gewoon “hoe behoud ik overzicht in alles wat ik wil doen op het gebied van zelfontwikkeling?”

Niels: Ik zijn geval heeft hij het dan over voor zichzelf, en ook voor zijn kinderen.

Martijn: Ja, precies.

Niels: Maarja eigenlijk is het gewoon doe het voor jezelf, en doe voor je kinderen hetzelfde.

Martijn: Exact. Ik herken het ook wel een beetje hoor. Van eerder wel. Dat ik allemaal boeken aan het lezen was. Je wilt groeien op gezondheid, en op relaties, en je wilt meer geld verdienen.

Niels: Het wordt allemaal een beetje veel.

Martijn: En dan raak je het overzicht kwijt. Dus, ik snap het wel.

Niels: Dat is dan ook al gelijk de eerste tip die we moeten meegeven: Zorg gewoon dat het één ding is.

Martijn: Één heel scherpe focus.

Niels: Dit is het ding waar ik mee bezig ben om te ontwikkelen.

Martijn: En dat kan van alles zijn, maar.. We hebben denk ik ook nog wel een tip waar moet je dan aan werken. Welke kies je om aan te gaan werken.

Niels: Ja, ik heb er geen mooi Nederlands woord voor. Laten we zeggen.. In het Engels zeggen ze het “cornerstone” ding. De gewoonte of het gebied waarin jij een soort domino effect kan veroorzaken. Als jij dat ene ding goed doet of in ieder geval beter dan nu, dan vallen andere dingen automatisch al op hun plek. Want dat is een gevolg van.

Martijn: Dat zeg ik ook altijd. Ik zeg altijd domino effect. Als je bijvoorbeeld nu heel erg met je gezondheid zit, en je hebt daardoor weinig energie. Dan is dat waarschijnlijk het eerste ding wat je moet fixen.

Niels: Daardoor lage productiviteit, lage focus, etc, etc. Als je dat dan fixt.. En dan geval van gezondheid bijvoorbeeld is er waarschijnlijk wel één gewoonte die je kunt aanleren, want gezondheid in het algemeen is natuurlijk gigantisch groot. Maar als je dan alleen focust op ik drink geen calorieen meer, in drink alleen nog maar water, misschien dat daarmee al een hele berg andere zaken al vanzelf op hun plek vallen.

Martijn: Het zou kunnen dat je zegt ik slaap te weinig. Omdat je te weinig slaapt, heb je weinig energie, en pak je makkelijker die dingen die slecht voor je zijn. Of je drinkt te veel caffeine, en daardoor slaap je weinig. Koffie uit je leven halen.

Niels: Zo is er dus altijd één ding. Dat is eigenlijk een kwestie van doe altijd één ding. En besteed eerst heel veel tijd, energie, en aandacht aan het vinden van het ding dat het meeste domino effect gaat hebben.