SLQA 027: Hoe kan ik omgaan met mijn uitstelgedrag?

Vraagje van Lisette: “Hoe kan ik omgaan met mijn uitstelgedrag?”. Beetje een chronische uitsteller.

Gaan we fixen. Met bier. Wist je dat je bier kunt gebruiken om je uitstelgedrag te verhelpen? Wij leren je hoe dat precies zit.

Zelf ook een vraag die we voor je moeten beantwoorden? Stel hem in de reacties hieronder!

Transcript

Martijn: We hebben een vraag van Lisette. En Lisette zegt “Hoe kan ik omgaan met mijn uitstelgedrag?”. Een beetje een chronische uitsteller.

Niels: Ok. Ja. Zullen wij het concept van het “Victory Bier” doen?

Martijn: Het victory biertje? Ik vind het leuk. Ja.

Niels: Wat voor mij het meest heeft geholpen met mijn uitstelgedrag. Vroeger zeker heel veel last van gehad. Ik was zo’n iemand die dan een cursus koopt tegen het uitstelgedrag en dan één les daarvan opent.

Martijn: Haha! En de rest komt morgen.

Niels: Nouja volgens mij ligt dat dus nog steeds ergens. Het enige concept wat voor mij een beetje heeft gewerkt is het Victory Biertje. Dus eigenlijk gewoon: Beloon jezelf als je iets gedaan hebt.

Martijn: Mag ook iets kleins zijn. Sterker nog: Het moet wel een beetje in verhouding staan vind ik altijd.

Niels: Ja, dus niet dat je 3 weken op vakantie gaat omdat je je mail verwerkt hebt.

Martijn: Precies. Maar aan de andere kant mag je ook best, als je echt iets heel groots hebt gedaan, daar mag iets groots aan gekoppeld zijn.

Martijn: Inderdaad vooral die kleine dingetjes, zoals je mail verwerken bijvoorbeeld. Soms is het gewoon dat je naar je inbox zit te kijken en denkt “Whoa 50 emails, hoe ga ik daar doorkomen!?” En als je daar dan aan koppelt: Als ik die 50 emails allemaal verwerkt hebt, dan mag ik een biertje.

Niels: Mag ook een wijntje zijn.

Martijn: Ik wilde dus naar iets anders dan alcohol.

Niels: Een reep chocola.

Martijn: Ik wil zelfs van eten weg. Anders krijgen we daar commentaar over.

Niels: Oh, ja.

Martijn: Het kan ook zijn eventjes “Flappy Bird” spelen ofzo. Nee dat is geen ding meer.

Niels: Is Flappy Bird geen ding meer?

Martijn: Nee.. Nouja spelletje op je iPhone.

Niels: Of naar de kapper ofzo. Verwen jezelf. Is een beetje aan jezelf om te bepalen wat iets is waar je naar uit kijkt. Iets wat jij leuk vind om te doen.

Martijn: Als je een groot project hebt afgerond ga je misschien uit eten.

Niels: Ja.

Martijn: Zitten we nog steeds bij dat eten trouwens he.

Niels: Ja, wij houden wel van eten.

Martijn: Ze zeggen altijd eten als beloning is eigenlijk geen goed idee.

Niels: Ja, ach, is wel lekker.

Martijn: Maar je kunt ook lekker in bad liggen ofzo. Kaarsjes erbij. Dat soort dingen.

Niels: Ja. Moet ik mezelf niet geven. Maar voor Lisette is dat misschien leuk. Is echt heel persoonlijk.

Niels: Dus wat je eigenlijk moet doen is een lijst maken van minstens 10 dingen waarmee je jezelf kunt belonen.

Martijn: En probeer die een beetje op verschillende niveau’s. Paar kleine sowieso, zodat je die kunt afwisselen.

Niels: Als iets heel kleins kun je bijvoorbeeld een speciaal kopje thee. Dat je je normale thee hebt die je altijd drinkt, en een thee die extra goed is. Dat je gewoon naar de thee winkel gaat en zo’n heel goede thee haalt.

Martijn: Ja. Ik denk ook gelijk aan goede whiskey nu.

Niels: Ja, kan ook.

Martijn: Maarja om nou als je ’s morgens je email verwerkt hebt een glas goede whiskey te nemen. Ik weet niet hoe de rest van je dag er uit ziet dan.

Niels: Daar bemoei ik me niet mee. Mag je lekker zelf weten. Maar in ieder geval: 10 dingetjes. En maak er 3 of 4 categorieën van. Variërend in grootte.

Martijn: Ja!

Niels: En dan gewoon kijken. Wat zijn de dingen die ik vaak uitstel? Dus meestal een beetje de dingetjes die je niet leuk vind, of een beetje buiten je comfort zone liggen. En ga daar dan een beloning tegen over stellen. Dus gebruik dat lijstje en vul ze in. Dus als je email verwerkt hebt mag je dat. Als je contact hebt opgenomen met een potentiële klant dan mag je dat. Als je dat project hebt afgerond trakteer je jezelf op dat. Etc. Als je dat voor jezelf een beetje duidelijk hebt dan ga je uitkijken naar de beloning. En het idee is dan dat je meer uitkijkt naar de beloning, dan dat je tegen de taak opziet.

Martijn: Precies.

Niels: En dan heb je genoeg motivatie om het af te ronden.

Martijn: Ja. Als die motivatie er is, wordt alles gelijk een stuk makkelijker.