SLQA 036: Hoe krijg ik meer energie?

Lia wil meer energie. Wie wil dat nou niet!? (behalve Martijn dan..). Dus deze week in onze Strategisch Lui Q&A video podcast behandelen we het pijnpunt van Lia: Energie.

Heb jij ook een vraag voor ons?

Elke week beantwoorden we een vraag van één van onze tijd krijgers.

Heb jij een vraag over financiële vrijheid, lifehacking, online business, passief inkomen, of productiviteit? Als je wilt dat we jouw vraag behandelen hoe je eigenlijk maar 1 ding te doen: Reageer onder deze video.

Transcript

Niels: Hoi Lia.

Martijn: Ja?

Niels: Nouja, ik zeg alleen hoi. Jij moet het even voorlezen.

Martijn: De volgende vraag die we hebben, die komt van Lia.

Niels: Ja, dat weet ik. Daarom zei ik hoi tegen Lia.

Martijn: Lia zegt tegen ons “Ik wil meer energie”.

Niels: Wie niet!?

Martijn: Nou.. Ik wil niet per se meer energie. Ik ben wel blij met mijn energie level eigenlijk.

Niels: Jij wil niet altijd gewoon meer?

Martijn: Nee.

Niels: Oh. Meestal wil iedereen vooral meer. Dan kun je meer doen, met meer energie.

Martijn: Ik ben blij met mijn energie level

Niels: Dus jij hebt het misschien al enigszins goed geregeld?

Martijn: Misschien. Mwah, ik vind dat gevaarlijk om te zeggen.

Niels: Je weet het nooit. Volgens mij is dat echt zo’n ding wat je nooit perfect kunt hebben. Er is altijd wel iets.

Martijn: Nee, ik vind niet dat ik alle antwoorden heb. Uhm.. Je wilt meer energie. Je wilt genoeg slapen dus.

Niels: Dat sowieso.

Martijn: Dat is belangrijk. Zorg dat je daar tijd voor neemt. Je kan natuurlijk zorgen dat je er tijd voor hebt, maar ook als je dat niet hebt neem er dan alsnog tijd voor. Dat verdien je wel weer terug.

Niels: Ja, ja.

Martijn: En ik denk dat het ook heel erg uitmaakt aan wat je in je lichaam stopt aan voedingsstoffen.

Niels: Ja! En daar zeg je het al gelijk goed. Ga je heel veel tot jou nemen omdat je een leeg gevoel hebt en dat moet weer gevuld zijn, of ga je echt kijken van goh ik heb te weinig energie en moet brandstof hebben voor mijn lichaam. Dat is natuurlijk een behoorlijk verschil. Ik had dat heel erg toen ik begon met Paleo. Ik had dat boek gelezen “De Paleo Revolutie”. Vond ik facinerend, dus ik dacht ga ik doen. Ik merkte echt, nouja in het begin niet zo toen was het vooral “ohjee ik moet hier over nadenken” en dan kost het energie. Maar uiteindelijk als je dan gewend bent aan dat je een ander patroon hebt. Dat je geleerd hebt hoe het allemaal werkt. Ik merkte dat dat mij heel veel energie opleverde, gewoon omdat ik niet meer allemaal rotzooi at. Drinken viel bij mij sowieso wel mee, maar gewoon al dat eten met allemaal suikers en koolhydraten. Blijkt dus allemaal helemaal niet zo goed voor je te zijn. Ik merkte een enorm verschil door, in mijn geval Paleo, maar in ieder geval een gezond dieet.

Martijn: Ja, precies. Wat je precies kiest maakt niet zo heel veel uit. Als je je maar goed houd aan dat dieet. En niet zeggen dat je in dieet x hebt gezien dat je veel van dat mag eten, en dieet y veel van dat mag. Dus als ik dat nou eens even combineer.

Niels: Ja, precies. De guilty pleasures van elk dieet pakken.

Martijn: “Maar dat stond er! Dat het mag”. Dus inderdaad. Kies een goed dieet, en houd je daar aan.

Niels: En ook niet, dat is ook weer zo’n term, een “SAS dag”.

Martijn: Oooh, ja, ja.

Niels: Dan gaan mensen allemaal. Sonja Bakker heet zij toch? Dan gaan ze allemaal zeggen “ik ga dat dieet volgen”. Voor jezelf neem ik aan dan. Want je wilt.. Nou in dat geval vaak afvallen neem ik aan, want het is een beetje een crash dieet. En dan ga je zeggen “ik neem een SAS dag”, want blijkbaar moet het dan ineens van Sonja. Kies dat ook echt voor jezelf. Lia JIJ wilt meer energie, dus jij kiest ervoor om gezonder te leven. Doe dat dan ook voor jezelf. Ga niet ineens zeggen “Niels en Martijn hebben dat gezegd.. En vandaag heb ik daar even geen zin in hoor wat die jongens allemaal zeggen”. Dat schiet ook niet op natuurlijk.

Martijn: Ik vind die metafoor die jij net maakt met de brandstoffen voor je lichaam vind ik wel een heel mooie. Het is hetzelfde als met je auto. Als je tank leeg is kun je zeggen “nou ik gooi er wat in” je pakt de sla olie en.. Nou dan is je tank in ieder geval weer vol. Maarja, je auto gaat er niet van rijden. Er moet iets specifiekers in. Er moet benzine in, of diesel.

Niels: Gas. Hoe heet dat? LPG. Of elektrisch heb je tegenwoordig ook.

Martijn: Jaa.. Ok, dankjewel, maak mijn metafoor maar kapot.

Niels: Ja, dat zijn allemaal verschillende brandstoffen voor verschillende voortuigen.

Martijn: En zo is het ook voor ons. We hebben verschillende brandstoffen nodig om weer energie te hebben. Let daar op. En slapen, slapen is ook belangrijk.