SLQA 043: Hoe maak ik een weekplanning?

Herman vraagt ons “Hoe kan ik een goede weekplanning maken?”

Heeft hij volgens eigen zeggen nog wel een stapje in te maken.

Om de video kort te houden gaan we er even van uit dat je al een GTD achtig systeem hebt met takenlijstjes, doelen, etc. Check onze Geest als Water cursus als je daar mee over wilt leren.

Heb jij ook een vraag voor ons?

Elke week beantwoorden we een vraag van één van onze tijdkrijgers.

Heb jij een vraag over financiële vrijheid, lifehacking, online business, passief inkomen, of productiviteit? Als je wilt dat we jouw vraag behandelen hoe je eigenlijk maar 1 ding te doen: Reageer onder deze video.

Transcript

Martijn: We hebben een vraag van Herman. Dat is naam die ik gewoon kan uitspreken.

Niels: Goede Hollandse naam. Die snappen we in 1x. Makkelijk. Staan ook geen streepjes op letters of iets dergelijks.

Martijn: Kort bedankje naar de ouders van Herman. Maar Herman wil eigenlijk weten “hoe kan ik een goede weekplanning maken?” hij zegt zelf “daar kan ik nog wel een stapje in zetten denk ik”. We hebben het ooit wel over planningen gehad, en over doelen stellen.

Niels: Ja, ik wilde net zeggen. Zullen we daar gewoon in voort gaan? Even voor deze video gaan we er vanuit: Je hebt een soort GTD systeem, je hebt takenlijstjes, je hebt je hogere doelen allemaal staan, je Big Hairy Audacious Goal, je 5 jaar doel, jaar doelen, etc. Dus nu even specifiek alleen maar over week planning. Waar je mee begint voor je week planning is zorgen dat je een weekdoel hebt. Als je geen doel hebt kun je geen planning maken. Dat is eigenlijk in alle gevallen zo, dus ook voor je weekplanning.

Martijn: Dus je hebt bijvoorbeeld tijdens je wekelijks onderhoud, waar wij ook groot fan van zijn, zeg je bijvoorbeeld deze week of volgende week (afhankelijk van wanneer je dat doet) is mijn doel.. Iets.

Niels: Dat leid je dan af vanuit je hogere doelen. Je kortst bij hogere doel. Of dat nou een jaardoel is, of een kwartaal doel, dat is aan jou. Vanuit daar ga je dan zeggen “dit is mijn weekdoel”. Als je dan een weekdoel hebt dan ga je naar jouw takenlijstje, en ga je dingen een beetje heen en weer husslen. Aangezien dit mijn weekdoel is, wat ga ik dan deze doen, en wat komt op mijn Ooit/Misschien lijst.

Martijn: Wat past dus binnen het doel van deze week. Misschien heb je een paar dingen die niet direct binnen je doel vallen, maar die je toch moet doen deze week. Misschien dat er administratieve dingen zijn of iets dergelijks. Dan moet je zeggen het is niet per se mijn weekdoel deze week om belasting aangifte te doen, maar het moet wel gebeuren deze week.

Niels: Ja, het hoort er wel bij.

Martijn: Maar ik vind het wel belangrijk dat je die dingen ook wel gewoon meeneemt.

Niels: Eigenlijk ga je dus heel die lijst ga je door. Bij alles ga je kijken “is het een moet?” moet het écht deze week of “is het in context van mijn weekdoel?”. Zo ja, dan blijft het op je takenlijst. Zo nee (dat is bij waarschijnlijk 80% van je lijst), dan verplaats je het naar je Ooit/Misschien lijst.

Martijn: Als het minder is trouwens.. Als je ziet dat, ik noem maar wat, als maar 10% naar je Ooit/Misschien lijst kan. Dan betekent dat dat je óf super productief bent, óf dat je veel te weinig op je takenlijst hebt staan, of dat je misschien een beetje overschat wat je in een week kunt doen.

Niels: Of je bent niet kritisch genoeg..

Martijn: Of dat inderdaad. Dus kijk daar wel eventjes naar. Hoe is die verdeling.

Niels: Wat wij hebben geleerd van wat wij met onze cursisten een beetje zien, en eigen ervaring, is dat je maximaal een project of 30 ongeveer overhoud wat je in een week kunt laten staan. Wat binnen de scope past eigenlijk van wat die week relevant is.

Martijn: En dat zijn dan projecten in termen van GTD..

Niels: Alles wat meer dan 1 stap is om af te kunnen ronden.