SLQA 030: Hoe maak ik een werkend GTD systeem met Apple
Serieuze vraagje van Marnix. Marnix wil met zijn Apple computer (zijn Mac) zijn iPhone en iPad (tot nu toe kennen we alles) met daarop OmniFocus Evernote en Mail een werkend GTD (Getting Things Done) systeem opzetten. Hoe kan hij dat gaan doen?
Als je goed naar die vraag kijkt doet zich een probleem voor. Een probleem wat ons steeds vaker opvalt (vooral rond Evernote).
Allemaal mooie software natuurlijk, maar zou je niet eerst leren hoe dat hele Getting Things Done werkt vóór je jezelf bind aan bepaalde apps?
Precies leren hoe iets zoals dat Getting Things Done werkt? Wij hebben de cursus Geest als Water ontwikkeld waarin we je exact leren wat je moet doen om je hoofd leeg te maken.
Zelf ook een vraag die we voor je moeten beantwoorden? Stel hem in de reacties hieronder!
Transcript
Niels: Ja? Zijn we weer gestart?
Martijn: Ja. Serieuze vraag van Marnix. Marnix die vraagt ons: Ik wil met mijn Apple computer (zijn Mac) mijn iPhone en iPad (tot nu toe kennen we alles) met daarop OmniFocus Evernote en Mail een werkend GTD systeem opzetten. Hoe kan ik dat gaan doen?
Niels: Ja, ja. Ok..
Martijn: Ik heb daar wel een soort van mening over.
Niels: Ja. Laten we het bij mening houden.
Martijn: Ga je gang.
Niels: Het probleem hiermee Marnix is vooral dat je je software al hebt uitgezocht. Van wat ik van de vraag begrijp he, dus ik weet niet echt of dat zo is. Maar je weet nog niet hoe het hele GTD toestand werkt.
Martijn: Het is een beetje je hebt eerst je oplossing gevonden, en daarna ben je over het probleem na gaan denken. Ik zit met een hamer “Hoe krijg ik dit nu voor elkaar!?”.
Niels: En als ik dan een schroef heb! Marnix weet dan dat je een schroef niet met een hamer moet doen, maar tja jij hebt alleen een hamer.
Martijn: Precies. En zo klinkt het hier ook een beetje.
Niels: Ja. Wat wij in onze cursus eigenlijk altijd zeggen: Begin gewoon op papier. Pak een multomap en doe daar gewoon heel je GTD systeem mee. En doe dat zeker de eerste maand of iets dergelijks alleen maar met die multomap.
Martijn: Ja nu hebben we het hier over GTD omdat dat zijn vraag was, maar is natuurlijk hetzelfde als je Zen to Done gaat doen, of de 8 gewoonten zoals wij ze leren, al die systemen. Maak niet zo veel uit. Maar dus liever niet met de tools beginnen.
Niels: Begin op papier. Dan leer je écht hoe het werkt. Dan weet je echt wat je nodig hebt. Als je dan ooit zegt “Ik vond het leuk met die multomap, maar ik wil liever digitaal werken, ik heb een app nodig”. Dan weet je wat jij nodig hebt. Dan weet je waar jij behoefte aan hebt.
Martijn: Want je wordt nu met die tools al gelijk heel erg een bepaalde structuur in geduwd die je misschien nog niet helemaal helder hebt. In OmniFocus zie je dan projecten, en contexten, en single action lists, sequentials, paralel.
Niels: OmniFocus specifiek: Heel veel perspectieven die je moet instellen enzo. En in eerste instantie weet je misschien niet wat dat is.
Martijn: Nee, als je het dan toch niet echt snapt. Dan ga je het niet gebruiken. Dan ga je zoeken naar “hoe kan ik dit gebruiken?” in plaats van “wat wil ik oplossen?”.
Niels: Dan gebruik je het waarschijnlijk suboptimaal.
Martijn: Misschien is dus OmniFocus helemaal niet de oplossing voor jou. Wij zij allebei groot fan van OmniFocus, maar het zou best kunnen dat jij veel beter af bent met een andere app. Dat weet je pas als je echt het proces goed snapt, als je weet wat je wilt doen, dan kun je gaan zoeken naar welke apps passen er in mijn manier van werken.
Niels: Daarom zeggen we: Begin met papier. Want dat heeft niets. Dus dat moet je allemaal zelf maken, dus je moet zelf nadenken, zelf dingen aanleren. Dan weet je in ieder geval hoe het werkt. Kun je daarna, eventueel, naar een app die alles makkelijker kan maken. Of je zegt mijn multomap bevalt prima, daar blijf ik bij.
Martijn: Ja, ook prima. Wij hebben niets tegen op papier.
Niels: Nee, kan gewoon.