SLQA 034: Hoe maak ik mijn werk als immo makelaar interessanter voor klanten?

Vind jij makelaars ook saai?

Geeft niet hoor. Vinden ze zelf namelijk ook gewoon.

Tenminste, als de vraagsteller van vandaag mogen geloven. Een slimme immo-makelaar (later kwamen wij erachter dat dat betekent dat hij makelaar is in immobiele objecten) uit België.

Onze eerste officiële internationale vraag. 😉

“Ik ben immo-makelaar in België , graag wil ik iets nieuws vinden naar mijn klanten toe om het beroep van immo-makelaar interessanter te maken naar hen toe …iets unieks … Ideeën?”

Dus speciaal voor hem, en iedereen die makelaars niet zo interessant vind..

In tegenstelling tot SLQA 024 heeft dit niets met dropshipping te maken. 😉

Transcript

Niels: Internationaal gaan we!

Martijn: Internationaal..

Niels: Weet ik eigenlijk niet, of andere mensen al een keer uit België zijn gekomen. Maar van deze weten we het zeker!

Martijn: Dit is de eerste officiële internationale vraag

Niels: Uit België.

Martijn: Uit België. Klinkt een stuk minder spannend als we het zo zeggen.

Niels: Ja maargoed, we doen alles in het Nederlands. Dus heel veel andere internationale landen zijn er niet.

Martijn: Hij komt in ieder geval binnen via de reacties onder een artikel, onder een vorige video was dat. En dat is meneer van Wallendael. En die zegt hij is makelaar, in Belgie dus.

Niels: Ja ho ff. Moet je het wel volledig oplezen. Hij is immo-makelaar.

Martijn: Excuses.

Niels: Ik helemaal opzoeken wat dat betekent, en dat vergeet hij het voor te lezen.

Martijn: Hij zegt “Graag wil ik iets nieuws vinden naar mijn klanten toe om mijn beroep interessanter te maken..”

Niels: Immo-makelaar.

Martijn: Immo-makelaar. Ik wilde het jou laten zeggen. Naar mijn klanten toe, dus iets unieks ofzo. Hebben jullie ideeën? We hebben allebei toen nog wat vragen gesteld over wat hij precies doet, en wie zijn je klanten enzo. Hebben we helaas niet meer gehoord, dus we gaan gewoon weer gokken op wat hij doet.

Niels: Oh, dan moeten we het zelf maar invullen.

Martijn: En dan gaan we een zo goed mogelijk antwoord geven.

Niels: Zullen we beginnen er vanuit te gaan dat hij een aankoop makelaar is voor particuliere woningen?

Martijn: Ik wilde hem een verkoop makelaar maken. Dus doe jij de aankoop, doe ik de andere kant.

Niels: Beginnen we daar! Wat volgens mij echt vet handig zou zijn als je aankoop makelaar bent voor particuliere woningen is dat jij gewoon eerlijk bent. Nou ok je hebt die woning gezien, heel leuk, jij bent daar voor gevallen, jij wil die hebben, ik ga daarvoor helpen met bemiddelen. Maar een lastig punt bij zoiets is: Meestal als je nieuw bij een woning komt je ziet altijd wel dingetjes van ah dat is nét niet, en dat is ook net niet.

Martijn: Zeker als je met een makelaar gaat die daar echt zicht op heeft.

Niels: Of als je met mijn opa gaat, die kraakt alles af. Maar als je dat dan ziet, is het gelijk een enorme drempel die je gelijk creëert. Vind ik dan. Om te zeggen “ok dat is niet helemaal zoals ik dat wil hebben”. Bijvoorbeeld die badkamer is niet helemaal meer van deze tijd. Maar moet ik dat dan zelf gaan doen? Is best wel weer een klus, ben je wel weer even mee bezig. Of moet ik dan iemand gaan zoeken die dat gaat regelen voor mij? En wat voor materialen? Etc, etc? En volgens mij als jij dan als aankoop makelaar zegt “ah joh, maak je niet druk, regel ik wel”. En dat je dan, bij de prijs in zelfs dat maakt het helemaal ontzorgend, dat je gewoon zegt “ok dit is het aankoop bedrag, dit is mijn bedrag, INCLUSIEF die verbouwing van die badkamer” met een partner van jou die dat dan regelt, zodat die persoon zich daar zelf verder niet mee hoeft te bemoeien. En een binnenhuis architect of een stylist of iets dergelijks die zich daar mee bemoeit en zorgt dat het er een beetje fatsoenlijk uitziet.

Martijn: Ja, en misschien een loodgieter die dit komt fixen, en een timmerman die dat komt fixen.

Niels: Dat je dus op die manier al dat soort hoofdpijntjes weghaalt. Dat is volgens mij waar zo’n aankoop makelaar voor is. Al dat gedoe weghalen.

Martijn: Je wil een soort totaal pakket zeg jij. Als klant kom ik gewoon en zeg ik wil dat huis, in daar wil ik in kunnen gaan wonen. Dat jij dan zegt “is goed, kom over 2 maanden maar terug”.

Niels: En dan is het bewoonbaar.

Martijn: Dan kun je er in.

Niels: Hoe ver je daar dan in gaat is even met die klant aftasten. Misschien wil hij wel zelf die badkamer verbouwen, maar weet hij niet hoe dat er uit moet komen te zien heeft hij daar geen verstand van. Of misschien zegt hij wel ik wil die woonkamer wel leuk ingericht hebben, maar heb eigenlijk zelf geen smaak.

Martijn: Je markt word: Single mannen die een huis gaan kopen.

Niels: Ja, precies. Volgens mij zijn die daar echt ideaal voor. Dat die gewoon zeggen “Ik wil dat huis, want dat is een goede plek gelegen, en het heeft het juiste aantal vierkante meters voor mij”. Want dat is wat mij mannen snappen. En dan al de rest.. Dat regel jij voor hen.

Martijn: Ik zou dit gebruikt hebben toen ik mijn eerste huis in ging.

Niels: Dit klinkt echt ideaal.

Martijn: Dus dit is de ene kant, voor als hij aan de aankoop kant zit. Ik zat juist te denken als je aan de verkoop kant zit, zat ik een beetje aan hetzelfde te denken, om ook weer partnerships te doen. Maar dan bijvoorbeeld met een fotograaf, die echt goede foto’s maakt van het huis. Want ik merk als ik soms naar advertenties kijk naar op Funda en dat soort dingen, dan denk je echt “tja.. ik weet het niet, misschien is het best een leuk huis.. Maar..” daar is iemand met zijn iPhone 3G rond gaan lopen.

Niels: Of ze maken van die foto’s waarvan je zegt “Ok.. ik zie nu dat het inderdaad een woning is. Het heeft muren en een deurkruk en van alles”. Maar je kunt niet zien dat het een leuke plek is om thuis te komen. Dat dat niet uitgebeeld wordt.

Martijn: Ik zou zeggen: Een fotograaf, een goede copywriter. Zodat het echt een pakkende advertentie wordt.

Niels: Ook weer niet allen die kenmerken. Echt een verhaal.

Martijn: Vertel er iets over. Maak het een thuis. Misschien nog een keer een stylist. Zeker als het een leegstaande woning is. Iemand die dat dan een beetje leuk inricht met wat gehuurde spullen. Zo zijn er allerlei diensten..

Niels: Sommige mensen hebben van die bijzondere smaken, dat kan ook heel erg afschrikken. Ook voor zulke dingen heb je dat nodig.

Martijn: Ja, zeker.

Niels: Ik denk ook: Een video maker. Ik vind altijd.. Die foto’s in ieder geval met sfeer dat scheelt al. Maar ik kan, ik in ieder geval in weet niet of dat dat voor normale mensen ook zo is. Ik kan heel moeilijk de ruimte op zich inschatten aan alleen maar een foto. Maar als je bewegend beeld hebt dan is het meer alsof je er doorheen loopt.

Martijn: Dan wordt je meegenomen.

Niels: En als je dan het verhaal van die copywriter ook er bij hebt, en het is al leuk ingericht en van alles. Dan kan je ook echt zien hoe groot het is. Dan weet je een beetje hoe het voelt als je er doorheen loopt.

Martijn: Dus inderdaad. In beide gevallen: Zoek die partners erbij om er echt een totaal plaatje van te maken. Mensen willen uiteindelijk een oplossing, en jij kunt maar een stukje van die oplossing bieden.

Niels: Laten we eerlijk zijn: De meeste makelaar zijn best saai nu. We hebben net op Funda zitten kijken gewoon als research. Om te weten hoe zit die markt een klein beetje in elkaar. Funda is volgens mij best wel een goed voorbeeld, of in ieder geval een heel erg bekende. Als je dan kijkt. Allemaal hele saaie tekst, met foto’s die ook nét te weinig zeggen. Het is heel veel net niet. Dat ligt niet aan jullie makelaars op zich hé. Het beroep van jullie is die bemiddeling die er tussen zit. Dus al die andere dingen: Zoek daar partners voor die daar een stuk beter in zijn.

Martijn: Precies. Dit is gewoon: Kies je specialisme.

Heb jij een vraag voor ons?

Elke week beantwoorden we een vraag van één van onze kijkers.

Als je wilt dat we jouw vraag behandelen hoe je eigenlijk maar 1 ding te doen: Reageer onder deze video.

Meneer van Wallendeal reageerde een aantal afleveringen terug, bij SLQA 024 over Dropshipping. Nu beantwoorden we hem. Kunnen we voor jou ook doen. 😉