SLQA 061 (Daniella): Hoe start je überhaupt als je nog niets hebt?

Daniella wil weten waar je moet beginnen. Hoe start je überhaupt als je nog helemaal niets hebt? Geen website, geen idee, geen geld.

Waar begin je dan met je tijd en energie in te stoppen?

Zelf ben ik 6 jaar geleden met dezelfde uitdaging begonnen. School dropout, en dan? Ondernemer worden leek me wel wat, maar kon niemand die dat was.. Waar begin je dan? Had geen idee, geen website, geen netwerk, geen opleiding, geen geld.

Heb jij ook een vraag voor ons?

Elke week beantwoorden we een vraag van één tijdkrijger.

Heb jij een vraag over financiële vrijheid, lifehacking, online business, passief inkomen, of productiviteit? Als je wilt dat we jouw vraag behandelen hoe je eigenlijk maar 1 ding te doen: Reageer onder deze video.

Transcript

Martijn: We hebben een eh, we hebben een vraag van Daniella. Daniella die zegt “Hoe start je überhaupt als je nog helemaal niets hebt? Geen website, geen idee, geen geld. Waar begin je dan met je tijd en energie in te stoppen?”.

Niels: Ja.. Dat is eigenlijk precies dezelfde situatie dan als waar ik mee ben begonnen.

Martijn: Ik denk bij veel mensen inderdaad. Je begint ergens met niks. Dan krijg je op een gegeven moment één van die dingen. Waarschijnlijk een idee.

Niels: Heel veel mensen beginnen met een idee, maar het hoeft niet per se hoor. Wat ik toen heb gedaan toen ik ben begonnen. Ik was gestopt met school en had zoiets van “nou, wat ga ik doen?”, en toen wilde ik wel een ondernemer worden. Dus ik ben zonder enige vorm van kennis, ervaring, of een idee, naar de KvK gegaan en heb ik me ingeschreven.

Martijn: Want jij had ook nog geen bedrijfsnaam toen he? Strategisch Lui bestond toen nog niet?

Niels: Nee. Toen vroegen ze inderdaad “wat is je bedrijfsnaam?”. Wist ik niet, dus ik zei “Nou, doe maar Niels Gouman want zo heet ik, dus dat zal wel uniek zijn”. Hoopte ik dan. Onder die naam ben ik ingeschreven. En dan moet je ook nog een omschrijving geven geloof ik, daar heb ik ook alleen maar gezegd “mensen helpen” of iets dergelijks. Dat leek mij wel een voorwaarde voor dat je een bedrijf zou kunnen hebben.

Martijn: Coaching en Consultant is het dan.

Niels: Tja, dus, eigenlijk op die manier. En toen ben ik me gaan afvragen van wat moet je dan daadwerkelijk gaan doen, want ik had nog steeds geen idee. Dus dacht ik, ik ga maar netwerken dan doe ik in ieder geval iets wat productief klinkt. Dat kan in ieder geval geen kwaad.

Martijn: Dus je bent maar gewoon wat netwerkborrels afgegaan? OpenCoffee?

Niels: OpenCoffee en dingetjes. Ja, precies. En dan gewoon met mensen praten. Een beetje vragen “wat doe jij dan?”, “waar zit je mee?”, “waar zou je eventueel mee geholpen zijn?”. Beetje subtieler af en toe, maar gewoon vooral met die mensen in gesprek gaan over “wat doe je”. En het liefst ook “heb je ergens een probleem mee” en “wat zou een oplossing zijn voor jou”.

Martijn: En dan kom je er vanzelf natuurlijk een beetje achter. Veel mensen hebben toch wel een beetje moeite met x of iets dergelijks, waar jij misschien helemaal niet aan gedacht had dat dat een probleem zou kunnen zijn.

Niels: Ja, je gaat een beetje trends ontdekken. Wat ik dan op een gegeven moment had. Ik was vooral met digitale vaardigheden.. Nouja ik heb jou leren kennen in IT opleiding. Dus ik had iets meer digitale vaardigheden dan de gemiddelde Nederlander, en je gaat daar dan wel een patroon in ontdekken. Heel veel mensen hebben dat niet per se en denken daar ook niet over na. En als jij dan zegt “als je nou gewoon.. op zus en zo manier doet, is dat niet handiger?”, dat hun dan denken “verrek, dat is inderdaad handig, daar ga ik eens naar kijken”. Gaandeweg ga je dus een soort trend ontdekken van dit zijn dingen waar mensen mee zitten, dit is een soort van oplossing, en die kan ik redelijk makkelijk vertellen. Hun zijn daar dan mee geholpen.

Martijn: Want je ziet dat inderdaad hé. Je ziet dan mensen bezig en dan denk je bij jezelf “waarom doe je dat zo moeilijk? want dat kan veel makkelijker”. Dan ontdek je ik weet dat dat veel makkelijker kan, maar zie altijd mensen het moeilijk doen. Dus dat is kennelijk kennis die ik heb.

Niels: Ja, die mensen weten dat dan blijkbaar niet.

Martijn: Hoe ik ooit begonnen ben, met mijn tweede onderneming was dat, was ook dat ik.. Ik las toen heel veel over productiviteit en dat soort dingen, en dan las ik van die tips bijvoorbeeld dat ik email filters moest maken. Dacht ik ohja dat is een goeie. Dus ging ik email filters maken. Maar dan hoorde ik dat andere mensen zeiden “ja dan lees ik dat, maarja ik heb geen idee wat ik moet gaan doen dan. hoe maak ik die filters?”. Toen dacht ik “hé! dus daar kun je ook wat mee”.

Niels: Ja, precies, dat zijn allemaal van die dingen.

Martijn: Zo zijn er natuurlijk allemaal dingen. Als jij iemand met een kruiwagen met vierkante wielen ziet lopen, dan denk jij misschien “maar dat kan veel handiger! als je gewoon een rond wiel zou gebruiken”.

Niels: Dat is vet makkelijk.

Martijn: Maar als je iedereen met die dingen ziet, dan denk je “misschien weet niet iedereen dat, en weet ik dat alleen maar”. Nou huppa, daar is je idee.

Niels: En dan moet je dat dus gaan testen. Wat ik toen heb gedaan is eigenlijk.. Ik heb tegen een stuk of 10 mensen gezegd “ik wil jou wel gratis een dagdeel komen helpen met mijn kennis en ervaring. daar staat voor de rest niets tegenover”. Om te testen of je ze er echt mee helpt, en vind ik het daadwerkelijk leuk genoeg om dat te gaan doen.

Martijn: Vind je het daadwerkelijk leuk. Is het echt iets wat jij kunt. Of denk je alleen maar dat je het kan en kom je erachter dat het toch iets moeilijker is.

Niels: Misschien als je dan iets langere gesprekken hebt dan alleen maar tijdens zo’n netwerkborrel dat ze dan veel moeilijkere problemen hebben dan dat jij had kunnen inschatten.

Martijn: Maar ook inderdaad. Vind je het leuk? Misschien vind je het leuk om iemand 5 minuutjes te helpen. Maar vind je het ook leuk om het een middag te doen? Een dag te doen? Elke dag te doen?

Niels: Dus die 10 afspreken moet je redelijk kort achter elkaar inplannen. Zodat je inderdaad zegt “ik maak volledige werkdagen” dat je een hele week daar bijvoorbeeld mee bezig bent. Dat je je 100% gratis inzet voor wat jij dacht dat een goed idee was. Dan voelt het dus als een echte werkweek.

Martijn: Dan heb je gelijk een paar referenties eventueel. Voor als je dus inderdaad dat gaat doen.

Niels: De volgende week is gewoon jouw reflectie moment. Ga ik dit inderdaad daadwerkelijk doen? Zo ja, dan heb je dus een idee. Dan kun je een naam gaan bedenken, en ga je die dienst een naam geven, dat soort dingen.

Martijn: Website op gaan zetten.

Niels: En zo nee. Dan is het.. Blijkbaar vind ik dit niet leuk, of help ik mensen er niet genoeg mee, of whatever. En dan ga je gewoon opnieuw beginnen.

Martijn: Dan heb je wel al een heel hoop ervaring opgedaan natuurlijk.

Niels: Je kent inmiddels wat mensen. Dat is in ieder geval iets.

Martijn: En sowieso je hebt al ervaring. Je weet wat je niet leuk vind, dat is ook handig.

Niels: Dat scheelt.

Martijn: Maar misschien heb je ook wel ondertussen ontdekt “ik dacht dat ik het leuk vond, door dit aspect” en moet je daar gewoon dieper induiken. Of ben je iemand aan het helpen en die doet dat of dat, en dat lijkt me eigenlijk ook wel leuk. Laat ik dat eens proberen

Niels: Zo kun je dat eigenlijk blijven herhalen. Totdat je ontdekt “dit is het inderdaad!”. Dit is mijn idee. Daar ga ik verder op door. Dan vraag je die mensen “ik heb jullie gratis geholpen, zou je mij misschien een referentie willen geven?”.

Martijn: Meestal is dat dan, zeker als je iemand net gratis hebt geholpen en ze zijn echt blij met wat je gedaan hebt, is dat een kleine moeite voor ze om even een paar zinnen te typen over jou.

Niels: Of misschien om tegen iemand te zeggen “je moet eens contact opnemen met..”. Weet je wel. Die kunnen jou dan een beetje duwen in de goede richting. En dan pas ga je aan de slag met je website en dat soort zaken allemaal.

Martijn: Dus daar begin je dus in principe. Ga eens met wat mensen kletsen.