SLQA 047 (Ingrid): Hoe stop ik met uitstellen als ik druk ben?

Ingrid heeft er last van uitstelgedrag (en faalangst) juist als ze het druk heeft.

Niet zo handig eigenlijk dat als je veel te doen hebt dat je dan gaat uitstellen.. Doe dat dan als je weinig te doen hebt, dan maakt het niet zo veel uit.

Dus hoe stopt ze daar mee?

Of. Beter gezegd. Hoe start ze met “gewoon” te werken?

Helaas kunnen we niet alles behandelen in zo’n video. Dus als je meer wilt weten over uistelgedrag, en vooral de oplossing daarvoor. Check dan de cursus Kies Eieren voor je Tijd van Jelle Hermus.

Heb jij ook een vraag voor ons?

Elke week beantwoorden we een vraag van één van onze tijdkrijgers.

Heb jij een vraag over financiële vrijheid, lifehacking, online business, passief inkomen, of productiviteit? Als je wilt dat we jouw vraag behandelen hoe je eigenlijk maar 1 ding te doen: Reageer onder deze video.

Transcript

Martijn: We hebben een vraag van Ingrid. Ingrid zegt tegen ons “juist als ik veel te doen heb, dan ga ik uitstellen”. Een beetje hoe stop ik dat, en ze heeft het over faalangst zenuwen waardoor ze gaat uitstellen. Ze geeft ook aan dat het niet zo handig is eigenlijk dat als je veel te doen hebt dat je dan gaat uitstellen.

Niels: Ja, als je weinig te doen hebt maakt het niet zo veel uit.

Martijn: Precies. Dus ik ben het wel eens met haar in ieder geval met wat ze zegt. Dat het niet handig is.

Niels: Dat is logisch..

Martijn: Maarem. Hoe stop ik dat? Ik zou dan liever zeggen hoe begin ik..

Niels: Gewoon te werken

Martijn: Stoppen is moeilijker dan iets beginnen.

Niels: Volgens mij.. Vooral die faalangst is het probleem denk ik hé?

Martijn: Ik zie twee dingen. Ze zegt “ik heb heel veel te doen” dus ik denk dat dat een beetje overweldigend is. En misschien dat daar dan ook uit voorkomt inderdaad die faalangst. Maar zit wel in dezelfde hoek geloof ik. Dat het zo groot is, en zo veel.

Niels: Veel te doen is het probleem meestal niet. Het is gewoon dat jij niet weet waar je moet beginnen. Alles is belangrijk. Stond in haar mail geloof ik ook. Ze moest nu 5 offertes maken, en dan doet ze dat niet maar gaat ze ons mailen met een vraag.

Martijn: Heel goed, heel goed. Blijven doen.

Niels: Misschien heeft ze wel zoiets van “ze zijn alle 5 heel belangrijk, en ze moesten eigenlijk gisteren al gemaakt en verstuurd, en akkoord het liefst ook nog wel”. Het is een kwestie van ga kiezen dat je maar één ding tegelijk doet.

Martijn: En daarbinnen ook weer. Dat is iets wat jij net ook een beetje aanhaalt hoor met faalangst. Ik weet niet wat Ingrid doet, maar als je een heel groot project hebt. Stel dat ze (en dat zal vast niet zo zijn) dat ze huizen bouwt voor mensen. Ik kan me voorstellen dat als jij als project hebt staan “ik moet een huis bouwen van 3 verdiepingen”. Dat je zit van “jaa, maar kan ik dat wel?”. Nouja dan wordt het heel groot, en dan ga je het uitstellen want het is te groot om er aan te beginnen, en je bent bang dat je het niet kan. Maar je bent waarschijnlijk ingehuurd vanwege je expertise, dus ik denk dat je het wel kan. Maar als ik dan tegen je zeg “kun jij een fundering maken?”. Dan zeg je “oh, ja, ik kan wel een fundering maken”.

Niels: Ik zou het nóg kleiner maken. Kan jij een schep vasthouden en een gat maken? Daar moet je mee beginnen.

Martijn: Precies. Het was even het kleinste wat ik kon bedenken omdat ik er geen verstand van heb.

Niels: Jij hebt er geen verstand van. Ik ben natuurlijk een jaar aan het klussen, heb al genoeg gezien in die bouwval.

Martijn: Jij hebt je fundering al gemaakt.

Niels: Wat is het kleinst mogelijke ding wat je nu zou kunnen doen om een stap verder te komen. Dus dat is in eerste instantie gewoon een schep kopen ofzo.

Martijn: Dat is met die offertes ook. Je eerstvolgende stap is niet 5 offertes geaccepteerd te hebben.

Niels: Nee, dat is wel heel groot. En daar heb je niet eens controle op.

Martijn: Je eerste stap is gewoon.. Nouja sowieso met 1 offerte beginnen. Maar ook daarbinnen natuurlijk weer. Beetje afhankelijk van waar jij zit in dat proces zou je eerste stap kunnen zijn om eens een lijstje te maken van wat jij gaat aanbieden in die offerte. Heel simpel. Of je eerste stap zou kunnen zijn een sjabloon zoeken om die offerte mee te maken. Er zijn heel veel kleine dingen die je eerst zou kunnen doen voordat je 5 offertes gemaakt hebt, en verstuurd hebt, en nagebeld hebt.

Niels: Er zitten heel veel stappen tussen voordat je daadwerkelijk die klant hebt.

Martijn: Exact. Maak het zo klein mogelijk, zodat je kunt beginnen.

Niels: Als je nou denkt “Niels, dit is heel tof, maar niet precies de tip waar ik mee worstel”. Kijk we kunnen in zo’n video nooit alle kanten op. Dat is te veel. Er zijn namelijk hele cursussen over dit soort onderwerpen geschreven. De beste cursus, over uitstelgedrag, die ik ken, op dit moment. Die is van Jelle Hermus van soChicken. Zullen we gewoon ff een linkje er bij zetten?

Martijn: We zetten een linkje naar soChicken.

Niels: Dan kan je naar die cursus, misschien helpt dat.