SLQA 028: Hoe verlies ik mezelf niet in de waan van de dag

De vraag van Bart: Hoe verlies ik mezelf NIET in de waan van de dag.

Kan je je wel een beetje voorstellen, soms wordt je een beetje geleefd door je dag voor je gevoel. Dan komt er van alles op je af. En dan aan het eind van de dag zit je je af te vragen “Hé maar ik ging toch iets doen!?”Zelf ook een vraag die we voor je moeten beantwoorden? Stel hem in de reacties hieronder!

Transcript

Martijn: Want Bart heeft een vraag, en die wil ik beantwoorden. De vraag van Bart: Hoe verlies ik mezelf NIET in de waan van de dag.

Niels: Ok, ok.

Martijn: Kan je je wel een beetje voorstellen, dan gaat je dag een beetje zo.. Ja, soms wordt je een beetje geleefd door je dag voor je gevoel.

Niels: Ja, dan komt er van alles op je af. En dan aan het eind van de dag zit je je af te vragen “Hé maar ik ging toch iets doen!?”

Martijn: Exact

Niels: Dat is wel heel herkenbaar. Hebben wij ook wel vaak.

Niels: ik denk dat we gewoon even moeten zeggen “Zoek gewoon je meest belangrijke taak op even”.

Martijn: En doe dat een dag van te voren dan.

Niels: Ja. ’s avonds doe ik dat meestal.

Martijn: Ja, ik ook.

Niels: ’s avonds voor je zegt “ik ben er helemaal klaar mee voor vandaag, ik stop met alles”. Hoeft niet nét voor je naar bed gaat, maar in ieder geval als je stop met werken.

Martijn: Ja, zeg maar om 5 voor 5. Als je 9 to 5 werkt.

Niels: Ja als je kantoortijden aanhoud 5 voor 5 ongeveer, 10 voor 5 misschien. Beetje rond die tijd.

Niels: Dan ga je gewoon even door je lijst met al je taken. En dan zoek je er 3 uit waarvan je zegt “die zijn meest belangrijk voor morgen”. En begin daar dan gewoon mee.

Martijn: Maak dat het eerste dat je doet. Of maak dat in ieder geval zeker iets wat je doet. Het kan soms niet altijd het eerste zijn, je zit soms met planningen, of dingen die van elkaar afhankelijk zijn of iets dergelijks.

Martijn: Schrijf ze op. Zorg dat je ze in beeld hebt. De hele dag.

Niels: Ja, maak er echt een apart ding van.

Martijn: En dat je dus steeds ziet of je hebt ze alle 3 gedaan, BAM dag is een succes, of je ziet ik moet er nog steeds 1tje. Maar blijf dat dan ook als een reminder in je gezicht houden.

Niels: Daarom moeten ze ook echt “in your face” zijn inderdaad. Ik doe in ieder geval in mijn OmniFocus van die vlaggetjes zetten, dat doe ik in ieder geval zodat ze iets meer opvallen tussen al mijn andere taken. Maar dat is nog niet genoeg!

Martijn: Nee, op mijn whiteboard schrijf ik ze vaak. Dat hangt gelijk naast me normaal.

Niels: Zo groot mogelijk ook, zodat je het altijd ziet.

Martijn: Zo groot mogelijk, ja, tuurlijk. Gewoon 3 dingen. Ehh.. Ja ik wilde er gelijk een heel verhaal van maken, niet nodig, gewoon 3 dingen. Opschrijven. De hele tijd in beeld houden. En doen!

Niels: Ja, en voor de rest eigenlijk niet te veel een “ding” van maken. Gewoon die 3 punten die moet je doen. Als dat gelukt is, dan is jouw dag een succes. Al de rest wat je eventueel nog doet, inclusief de waan van de dag, dat is bonus. Ik denk als je dat gedaan hebt, dan heb je altijd wel een voldaan gevoel over je dag.

Martijn: Dat denk ik ook.