SLQA 038: Hoe vind ik de balans tussen werk en privé?

Eindelijk gewoon een naam die we snappen. Deze keer hebben we Maaike.

Maaike vraagt “Hoe vind ik de balans van aan de ene kant mijn werk, en aan de andere kant mijn privé leven?”

Best lastig..

Wat wij doen, en dat hebben we ook meegenomen in de cursussen die we daarover geven. Eigenlijk wat je moet zien is: Je hebt gewoon een leven. Je hebt niet een werk en een privé.

Heb jij ook een vraag voor ons?

Elke week beantwoorden we een vraag van één van onze tijd krijgers.

Heb jij een vraag over financiële vrijheid, lifehacking, online business, passief inkomen, of productiviteit? Als je wilt dat we jouw vraag behandelen hoe je eigenlijk maar 1 ding te doen: Reageer onder deze video.

Transcript

Niels: Wie hebben we? Maaike?

Martijn: We hebben een vraag van Maaike. Eindelijk gewoon een naam die we snappen.

Niels: Ja, dat is gewoon een goede naam. Die ken ik. Die snap ik

Martijn: Heel goed Maaike. Of ouders van Maaike. Ehm.. Ze heeft een vraag. Ze zegt “Hoe vind ik de balans van aan de ene kant mijn werk, en aan de andere kant mijn privé leven”. Beetje zo.. Weegschaal. Zij wil daar een balans in vinden. Lijkt me best lastig..

Niels: Om een balans te vinden?

Martijn: Ja.

Niels: Ja, ik heb daar eigenlijk nooit echt naar gezocht.. Maar dat komt ook. Kijk, wat wij doen, en dat hebben we ook meegenomen in de cursussen die we daarover geven. Eigenlijk wat je moet zien is: Je hebt gewoon een leven. Je hebt niet een werk en een privé.

Martijn: Nee, precies. Zijn leuke labeltjes die we er zelf aan geven soms.

Niels: Zijn een beetje kunstmatige barrières die je probeert ergens op te.. Proppen.

Martijn: Precies. Daarom zei ik.. Daarom lijkt het mij zo lastig om die balans te vinden.

Niels: Ja aan de ene kant moet je dat super strak gaan lopen te managen. En op de een of andere manier moet je dat vast zien te krijgen. En aan de andere kant moet je dat ook nog eens doen. Dus het zijn er al minstens 2, en waarschijnlijk meer. Als je dan toch zo bezig bent ga je heel veel van die krampachtige constructies maken.

Martijn: Dan krijg je het heel lastig. Want dan wil je een keer met een collega afspreken..

Niels: En dan ga je kijken is dat nou werk? Of is dat privé? Nouja.. Het is wel een collega waar ik een biertje mee kan drinken. Biertjes is niet echt meer werk, dus het is dan privé. Maar waar hoort die collega dan bij? En op je werk, waar heb je het dan over?

Martijn: Exact. Wij hebben het ook soms hé. Dan zitten wij op zaterdag avond ofzo gewoon samen even een biertje te drinken.

Niels: Ja, das werk hoor!

Martijn: En dan hebben we het even over, hierover bijvoorbeeld. Ja.. Is dat dan werk? Daar kun je je heel druk om gaan maken natuurlijk.

Niels: Ja, nouja, als je dat zo wilt doen wel..

Martijn: Je zou het ook helemaal los kunnen laten..

Niels: Dat is wat wij doen. Wij laten dat gewoon helemaal los. Dus als je op vrijdagavond na een paar biertjes met vrienden ineens een goed business idee hebt, dan is dat ook prima. Kijk wat het eigenlijk is. En dat is hoe we het in de cursus ook zeggen. In jouw hoofd is die hele verdeling er niet. Je kent gewoon mensen, en met mensen doe je dingen. En je hebt gewoon één leven..

Martijn: Dat is hetzelfde met dingen die je nog moet doen bijvoorbeeld. Dat is ook.. Je hoofd heeft niet zo’n van ohja we moeten voor werk moeten we nog: Een rapport opstellen, en een factuur maken. En voor privé moeten we nog: Eieren kopen, en pannenkoeken bakken. Dat is er niet.

Niels: Het is gewoon één mengelmoes van dingen.

Martijn: Het is gewoon “Oooh! Er moeten nog dingen gebeuren!”. Er zijn dingen die nog niet af zijn, die wel af zouden moeten zijn een keer. Dat is het gewoon, dat loopt allemaal door elkaar.

Niels: Of je dat 1 werk of 10 werken hebt. Of 1 privé, of je hebt ook nog een affaire ofzo. Het is allemaal één ding.

Martijn: Kan allemaal. Oordelen we niet over hier.

Niels: Dus ja, voor Maaike. Probeer in te zien: In je hoofd is het allemaal één mengelmoes van dingen.

Martijn: Dus het helpt om gewoon die lijnen een beetje te vervagen eigenlijk. Dat betekent trouwens niet dat de hele dag aan het werk moet zijn.

Niels: Nee, maar dat valt redelijk vanzelf wel op zijn plek als je niet meer krampachtig probeert vast te houden aan die doosjes zeg maar. Dan komt de rest wel redelijk vanzelf wel goed.

Martijn: Probeer dat gewoon eens. Om dat hele idee los te laten. Gewoon eens.. Ja, ik zou bijna willen zeggen: gewoon eens te “zijn”. Maar dat is misschien erg..

Niels: Probeer eens onder werktijd privé een lunchafspraak te maken. Dan moet je wel loslaten. Als dan blijkt dat de wereld niet vergaat kun je misschien steeds meer die lijnen gaan vervagen. Dan kun je misschien eens een keer een biertje gaan drinken met een collega op vrijdag avond.