SLQA 039: Hoe zorg ik als alleenverdiener voor genoeg inkomen met mijn onderneming?

Vraagje van Tanja (nee, niet van Red Alert..). Tanja zegt: “Ik zit een beetje met de hypotheek, en dan specifiek met de kwetsbaarheid van het alleen verdiener zijn”. Dat noemt ze een struikelblok. In de context van ze wil een ondermening starten, maar zit een beetje van “maar ik heb ook een hypotheek! En ik ben alleen verdiener. Dus als ik een onderneming start dan moet dat wel genoeg geld opbrengen”.

Een beetje een onzeker dingetje van mensen die in loondienst hebben gezeten. Die denken dat ze dan zekerheid hebben.

Heb jij ook een vraag voor ons?

Elke week beantwoorden we een vraag van één van onze tijd krijgers.

Heb jij een vraag over financiële vrijheid, lifehacking, online business, passief inkomen, of productiviteit? Als je wilt dat we jouw vraag behandelen hoe je eigenlijk maar 1 ding te doen: Reageer onder deze video.

Transcript

Martijn: We hebben een vraag van.. Tanja.

Niels: Van eh.. Van Red Alert?

Martijn: Nee! Ik wist dat je dat ging zeggen. Nee het is niet Tanja van Red Alert.

Niels: Ah dat is een jeugd sentiment hoor. Misschien is ze wel net zo tof als die Tanja.

Martijn: Vast wel.

Niels: Daarmee kon je altijd winnen met Tanja.

Martijn: Weet je nog dat we net zeiden dat we deze video snel moesten opnemen, er komen straks andere mensen de studio in.

Niels: Ohja, ok, nou vooruit.

Martijn: Even kijken. Tanja zegt: “Ik zit een beetje met de hypotheek, en dan specifiek met de kwetsbaarheid van het alleen verdiener zijn”. Dat noemt ze een struikelblok. In de context van ze wil een ondermening starten, maar zit een beetje van “maar ik heb ook een hypotheek! En ik ben alleen verdiener. Dus als ik een onderneming start dan moet dat wel genoeg geld opbrengen”.

Niels: Jaaa. Volgens mij is dit een beetje een onzeker dingetje van mensen die in loondienst hebben gezeten. Die vinden dan dat dat zekerheid heeft, want je hebt elke maand.. Tenminste zolang jouw baas jou netjes elke maand in dienst houd. Dan heb je elke maand een standaard salaris.

Martijn: En het bedrijf niet failliet gaat.. Etc.

Niels: Wij zien dat anders natuurlijk. Wat het eigenlijk is: In loondienst heb je een bedrijf met één klant. Dat is jouw baas.

Martijn: Die is de enige die eigenlijk bepaalt of jij volgende maand nog werk hebt. Grofweg gezegd.

Niels: En als ondernemer, als je het goed doet, heb je meerdere klanten. Dus het is sowieso dat je volgens mij meer zekerheid hebt.

Martijn: Op een bepaalde manier wel.

Niels: Die ene klant binnen jouw ondermening zal waarschijnlijk niet hetzelfde bedrag overmaken als die ene klant die jouw baas was. Wat het verschil dus is: In loondienst heb je dus één klant die jouw volledige salaris betaalt, en in een onderneming heb je meerdere klanten die gezamenlijk jouw salaris kunnen betalen. Dus wat je eigenlijk hebt is meerdere bronnen van inkomsten. Dat is ook waar je op moet focussen in een onderneming, dat je inderdaad die meerdere bronnen hebt.

Martijn: En dat wil je dan eigenlijk nog groter maken. Want als het meerdere klanten zijn, maar via één product zeg maar.

Niels: En er komt een nieuwe ontwikkeling op de markt waardoor jouw product praktisch gezien komt te vervallen.

Martijn: Daarom wil je dus ook kijken of je ook nog misschien wel aan dezelfde klanten andere producten verkopen. Je kan een premium product, en een minder premium product, voor verschillende doelgroepen.

Niels: Ja, en dingen die op elkaar opvolgen. Een instap cursus, een vervolg cursus, etc, etc. Dat je steeds meer zekerheid voor jezelf inbouwt, dat je niet meer bang hoeft te zijn van “ohjee kan ik de hypotheek nog wel betalen!?” want klant x heeft opgezegd. Dat je zegt nouja prima maar klant x was 2% van mijn omzet, dus dat kan.

Martijn: Als je bijvoorbeeld workshops geeft. Maar je geeft alleen maar workshops, en je zou ineens voor 2 maanden in het ziekenhuis komen. Dan zit je van ok dan heb je 2 maanden geen inkomsten, dat is een stukje onzekerheid. Maar als je zegt ik geef workshops en ik verkoop online cursussen. Die online cursus.. Als dat gewoon een vooraf opgenomen cursus is, dan kan die kan gewoon doorgaan. En dan heb je dus met die meerdere inkomsten bronnen, kan alles gewoon doorlopen. Zo zijn er nog zat voorbeelden te bedenken.. Er kan iets wegvallen om wat voor reden dan ook. Misschien ben je afhankelijk van hoe de markt verloopt. Of je hebt een boek en verkoopt dat via ik noem maar wat via bol.com en bol.com gaat ineens weg.

Niels: Of die verandert zijn regels of iets dergelijks.

Martijn: Allemaal van die dingen waardoor zomaar alles in zou kunnen storten. Maar als je meerdere bronnen hebt..

Niels: Kijk dus gewoon hoe je jezelf zo min mogelijk afhankelijk kan maken van één enkel ding.