SLQA 056 (Marjon): Hoe zorg ik dat ik weer bij ben met Dragon Ball Super en het kan blijven volgen?

We kwamen Marjon tegen tijdens een optreden van Staffa (een band, niet het eiland), en zij had een interessante vraag voor ons.

Marjon zei dat ze achter loopt met Dragon Ball Super (het vervolg op het populaire Dragon Ball Z) en ze vroeg ons hoe ze er voor kan zorgen dat ze weer bij is, en het kan blijven volgen.

Interessante uitdaging. Hoe bespaar je tijd op afleveringen die een vaste tijd en beslag nemen.

De serie heeft tot nu toe 25 afleveringen, van 20 minuten per stuk. 500 minuten dus. Oftewel 8 uur en 20 minuten. Wij leren Marjon hoe het ook in minder dan 3 uur kan. Een tijdwinst van 5,5 uur.

En om het ook algemeen toepasbaar te houden leren we je ook hoe je een uur of 5 kunt besparen op het lezen van een boek.

Heb jij ook een vraag voor ons?

Elke week beantwoorden we een vraag van één van onze tijdkrijgers.

Heb jij een vraag over financiële vrijheid, lifehacking, online business, passief inkomen, of productiviteit? Als je wilt dat we jouw vraag behandelen hoe je eigenlijk maar 1 ding te doen: Reageer onder deze video.

Transcript

Martijn: We hebben een vraag van Marjon. Het is wel een heel bijzondere (leuke) vraag.

Niels: Ik vind het een hele goede vraag eigenlijk.

Martijn: Jij vind het een heel goede vraag.

Niels: Ja, ik ben ook fan.

Martijn: Marjon zegt “ik loop achter met Dragon Ball Super”.

Niels: Super. Voor de mensen die het niet weten. Vroeger was er Dragon Ball. Toen kwam er Dragon Ball Z. En toen..

Martijn: Kai?

Niels: Nee, nee, nee. Toen gingen ze naar GT, maar die hoort er eigenlijk niet bij. Toen gingen ze Kai doen, maar dat is eigenlijk een remake van Z. En nu is die maker weer terug. En hij zegt “Ah dat GT pfft, ik maak wel een vervolg op Z, maar dat is dan Dragon Ball Super”.

Martijn: Ok.. Nou.. Ze loopt dus achter met Dragon Ball Super. En ze zegt “Hoe zorg ik dat ik weer bij ben? En dat ik het dus kan blijven volgen”.

Niels: Ja. Dat is wel vaak met series he. Is maar 20 minuten per week, dat is wel te volgen. Maar als je dan op een gegeven moment achter loopt wordt het al snel veel.

Martijn: Exact. Ik dacht eerst dit is wel een erg specifieke vraag. Maarja voor Marjon kunnen we dat wel beantwoorden. Maar toen dacht ik we kunnen dat wel breder beantwoorden. Maar we beginnen met deze.

Niels: Ik denk dat hetzelfde geldt eigenlijk voor de meeste films en series. In het geval van Dragon Ball Super. Nu zijn er.. Volgens mij 25 afleveringen?

Martijn: Ik heb 25 afleveringen staan.

Niels: Ja, dat heb ik in de notities gezet. Er zijn 25 afleveringen, en zeg dat ze allemaal 20 minuten per stuk zijn. Dat is hoeveel?

Martijn: 500 minuten, oftewel 8 uur en 20 minuten. Doe ik even uit mijn hoofd!

Niels: Even uit je hoofd. Of, uit de notities. Ik kan me wel voorstellen. Misschien heeft ze 1 of 2 afleveringen gezien. Ik heb niet even 8 uur over om te gaan kijken. Dat is namelijk best wel veel. Maar wat je natuurlijk kan doen. In geval van Dragon Ball Super weet ik dit. Maar bij andere series kun je daar ook naar kijken. Hoe gaat het nu met het verhaal? Wat is er tot nu toe gebeurd ongeveer (kun je vragen aan andere mensen). Vaak zijn er dan alternatieven. Of er zijn films met hetzelfde verhaal. Waarin het dan korter wordt verteld, want films duren geen 8 uur.

Martijn: Die duren 2 uur of iets dergelijks.

Niels: Of er zijn boeken over geschreven. Of nouja in dit geval Manga (de strip). Dus in het geval van Dragon Ball Super als je er voor gaat kiezen om de films te kijken. Als je de films hebt gekeken loop je voor op waar het verhaal tot nu toe is in de serie. Dat zijn 2 films van 85 en 95 minuten?

Martijn: 85 en 94 minuten!

Niels: Oh, sorry.

Martijn: Dus dat is 179 minuten, dus zeg maar 3 uur.

Niels: Zeg maar 3 uur. Dan ben je in 3 uur klaar, in plaats van 8,5 uur. Dat scheelt al behoorlijk. Of je zegt ik lees de eerste 4 hoofdstukken van de manga. Dan loop je al voor op de serie. Ik weet niet hoe lang je daar precies over doet, maar het is waarschijnlijk minder dan 8 uur.

Martijn: Dat is het inderdaad. Bijvoorbeeld met een serie als Dragon Ball Z. Kun je dan zeggen ik ga snel het boek lezen, maar dat werkt natuurlijk ook voor andere dingen. Misschien juist ook voor een boek.

Niels: Voor Game of Thrones hoor je het bijvoorbeeld ook vaak. Dat mensen zeggen “ga gewoon de boeken lezen joh”.

Martijn: Die boeken zijn ook echt wel zo dik.

Niels: Ja.. Maar de afleveringen duren ook een uur per stuk. En ze zijn bij.. Seizoen 6?

Martijn: Seizoen 6 komt er aan. De winter komt er ook aan.

Niels: Oh! Ja, dat zeggen ze altijd.

Martijn: Maar misschien ook juist met een boek. Dat je zegt ik wil heel graag dat boek lezen, maar het is zo’n boek. Wat je eigenlijk wil is de kennis uit dat boek halen.

Niels: Je wilt het verhaal, de clue, de les leren.

Martijn: Laten we zeggen dat het één of ander business boek is. Een non-fictie boek in ieder geval. Dan kun je inderdaad zeggen ik ga heel dat boek lezen. Of vaak kun je ook.. Iemand heeft wel de belangrijkste lessen of iets dergelijks opgeschreven voor je.

Niels: Heel vaak is het ook zo dat ze uitgenodigd worden om te spreken over hun boek. Dan vertellen ze eigenlijk wel een samenvatting ervan. Ik doe dat vaak op YouTube opzoeken. Sprekers bij Google vaak. En dan ben ik nu bijvoorbeeld bezig met het boek “Essentialism”. Eigenlijk de hele essentie daarvan ken ik al want ik heb 1x op YouTube naar zijn verhaal gekeken. Dat duurt dan een uur, en dat kun je versneld afspelen.. Dus ben je binnen een half uur klaar.

Martijn: Precies. Ik heb het boek gelezen toevallig. Ik kan je vertellen als je inderdaad een keer een video van die gast hebt gekeken, dan snap je het principe ook wel. Er staat niet heel veel bijzonders in verder.

Niels: En zo is dus eigenlijk dat je bij veel dingen moet kijken naar wat je er uit wilt halen. En hoe veel tijd kost dat om dat op de reguliere manier te doen. En wat zijn andere paden die je kunt bewandelen. Zij het een film, zij het een spreekbeurt, een manga lezen, whatever.

Martijn: Als je bij Dragon Ball zegt “het verhaal maakt me niets uit, ik vind het gewoon de scenes waar ze aan het vechten zijn heel cool”. Ok, nou skip de rest dan gewoon. Pak je remote er bij en dan spoel je door tot ze gaan vechten, dan kijk je dat.

Niels: Kies wat je er uit wilt halen, en kijk welke paden je daar heen brengen.