SLQA 029: Ik vind het moeilijk dingen weg te doen

Jos geeft aan dat hij al heel lang leraar geweest is, en dat hij er nu een beetje mee zit dat hij nog zo veel zooi in zijn bureau heeft liggen. 40 jaar aan materiaal. Hij weet van binnen wel dat het weg kan, maar heeft moeite om afscheid te nemen van die dingen. 80% van die dingen kan gewoon weg, gebruikt hij nooit meer. Maarja.. Om het nou allemaal weg te doen.

Dus het is een beetje van hij wil het opruimen, maar toch niet?

Hij wil het opruimen maar durft niet helemaal. Dat is wat ik begrijp.

Zelf ook een vraag die we voor je moeten beantwoorden? Stel hem in de reacties hieronder!

Transcript

Niels: Ben je er klaar voor?

Martijn: Ik ben er klaar voor. Ben jij er klaar voor?

Niels: Ik denk het wel. Ligt er natuurlijk aan welke vraag jij gaat voorlezen. Het kan een hele moeilijke zijn.

Martijn: Is de tafel goed leeg?

Niels: Ik denk het wel..

Martijn: Ok, dan ga ik hem voorlezen. Het namelijk een vraag van Jos.

Niels: Ok. Hoi Jos.

Martijn: Wil ik wel even op voorbereid zijn. Jos geeft aan dat hij al heel lang leraar geweest is, en dat hij er nu een beetje mee zit dat hij nog zo veel zooi in zijn bureau heeft liggen. 40 jaar aan materiaal. Hij weet van binnen wel dat het weg kan, maar heeft moeite om afscheid te nemen van die dingen. 80% van die dingen kan gewoon weg, gebruikt hij nooit meer. Maarja.. Om het nou allemaal weg te doen.

Niels: Dus het is een beetje van hij wil het opruimen, maar toch niet?

Martijn: Hij wil het opruimen maar durft niet helemaal. Dat is wat ik begrijp.

Niels: Tja, ik weet natuurlijk niet precies wat die jongen in zijn bureau heeft. Dus ik weet niet heel goed waar hij dan echt waarde aan hecht. Maar laten we er vanuit gaan dat het echt spullen zijn, niet oude examens of iets dergelijks denk niet dat je dat bewaart. Als je 40 jaar leraar bent geweest moet je een behoorlijk bureau hebben om dat allemaal te kunnen bewaren.

Martijn: Ja, ok, maar misschien heb je inderdaad wel allerlei oude examens. Kunnen we ook wel wat over zeggen straks.

Niels: Ik zou beginnen met een beetje vastleggen.

Martijn: Foto’tje.

Niels: Je hoeft niet volledig los te laten als je fysieke spullen weg zijn. Je kan inderdaad gewoon een foto’tje maken. Dat sla je dan op ik.. ik durf eigenlijk niet te zeggen maar ehm: Evernote of iets dergelijks. In dit geval is het wél een keer een handig programma. Dus je kan een foto maken van die spulletjes, en opslaan in Evernote, en dan kun je er altijd nog een keer naar kijken. Zelfs als je dan die spulletjes weg hebt gedaan zijn ze nog niet echt weg.

Martijn: En bijvoorbeeld met die examens. Laten we zeggen dat je inderdaad 40 jaar aan examens hebt liggen. Ok, kan.

Niels: Dus hoeveel papieren zijn dat!?

Martijn: Daar wil ik niet over nadenken..

Niels: Volgens mij echt minstens 8000.

Martijn: En je zegt ik wil er toch niet echt afscheid van nemen. Dan kun je natuurlijk dezelfde route kunnen gaan. Alles inscannen, en dan in Dropbox of Evernote stoppen. Of een combinatie zelfs. Maar je kunt ook bijvoorbeeld het eerste examen wat je ooit een cijfer hebt gegeven, dat je die bewaart.

Niels: Ja, en dan netjes inlijsten en ophangen.

Martijn: Ja, inderdaad. En dan voor de rest heb je zo iets van “Ik weet dat ik er nog 8000 gedaan heb, maar daar kan ik wel afscheid van nemen”. Maar die eerste, of die eerste 3 of iets dergelijks. Die vind je zo bijzonder.

Niels: Of van een specifieke leerling die je nog heel erg bij staat. Iemand die er heel moeilijk voor stond en toen met jouw begeleiding er toch is gekomen. Dat je daar nog heel trots op bent.

Martijn: Pak even te pareltjes er uit, dan kun je misschien van de rest afscheid nemen. Dat laat ik voor wat het is.

Niels: Ja en ook met andere spulletjes kun je eigenlijk wel hetzelfde doen. Misschien heb je nog dat je voor de klas stond en je hebt nog een.. bordliniaal.

Martijn: Een bordliniaal.

Niels: Ik weet niet of dat past in je bureau eigenlijk. Die dingen zijn best groot.

Martijn: Ja ik zie dat ook niet voor me. Maar je zou het aan de muur kunnen hangen.

Niels: Ik weet niet wat voor spulletjes je dan specifiek hebt. Maar zulke dingen kun je ook zeggen ik bewaar er 3, en die hang je dan leuk decoratief op als mooie herinnering.

Martijn: Misschien heeft hij zijn eerste krijtje nog, om op het bord te schrijven.

Niels: Nou dan heeft hij wel héél weinig op het bord geschreven. Maar inderdaad, zulk soort dingetjes. Als je een handvol van zulk soort dingetjes bewaart.

Martijn: Je weet zelf wel een beetje wat voor dingetjes.

Niels: Dat je een stukje muur decoreert met zulk soort dingetjes. Dat je daar een stuk nostalgie allemaal.

Martijn: En voor de rest gewoon een foto’tje van wat je leuk vind.

Niels: Dan is het makkelijker afscheid nemen.