Klushack: Gebruik een scanner om dingen altijd perfect op te kunnen hangen, zonder te hoeven meten

Zelf ben ik aardig wat aan het bijleren in de categorie “Klussen” sinds ik samen met mijn vriendin een bouwval heb gekocht.

Mijn schoonvader doet de grootste bulk van het werk, en hij is daar extreem handig in (heeft ook jaren in de bouw en renovatie gezeten).

Één ding wat mij als relatieve amateur regelmatig opvalt: Meten kost heel veel tijd.

Schijnt zelfs een gezegde te zijn:

2x meten 1x zagen anders is het om problemen vragen

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je elke keer opnieuw hoeft te meten. Ik zie bijvoorbeeld heel vaak dat mijn schoonvader iets meet, en er een soort mal van maakt. Hij weet dat de volgende 200 balken net zo lang moeten zijn (het plafond is inmiddels tenslotte overal net zo hoog). Dus hij bewaart gewoon 1 van die balken om te vergelijken met nieuwe balken. 1x meten, en alle volgende balken worden dezelfde maat.

Zo’n mal werkt stukken sneller.

Om dat een beetje te vertalen naar de wat meer huis-tuin-en-keuken klusser kwam ik het volgende voorbeeld tegen: Scan de dingen die je op wilt hangen.

Leg bijvoorbeeld een stekkerdoos (of de achterkant van een schilderijtje) op je scanner, en laat een kopie maken (zonder te vergroten).

51f8032ffb04d63ced007773._w.540_s.fit_
Hoeft niet heel scherp te zijn, als de montage gaatjes maar zichtbaar zijn.

Vervolgens kun je de uitgeprinte scan op de muur hangen met plakband of iets dergelijks, en kijken waar het precies moet komen.

51f8033ffb04d63d59006ac3._w.540_s.fit_

Zodra het naar je zin zit kun je gewoon dwars door het papier heen boren en schroeven, en weet je altijd dat je op de juiste plek hebt geschroefd zonder dat je hebt hoeven meten.