SLQA 035: Nét begonnen met mijn business, en alles vreet tijd. Help!

Weet je het nog? Tijdje terug toen je startte met je business. Alles vreet tijd. Bizar gewoon.

Druk met klanten. Druk met een fundament te bouwen. Druk met bedenken wat je nou eigenlijk écht wilt. Druk met marketing. Druk met uitzoeken hoe alles eigenlijk moet..

Alles bij elkaar zorgt het voor werkweken van 80 uur waarvan je nog steeds het idee hebt dat je niet echt vooruit bent gekomen.

Herkenbaar? Voor Hester in ieder geval wel.

Hester wil met haar bedrijf een inkomen krijgen, maar heeft nauwelijks tijd om zich daar mee bezig te houden.

Heb jij ook een vraag voor ons?

Elke week beantwoorden we een vraag van één van onze kijkers.

Als je wilt dat we jouw vraag behandelen hoe je eigenlijk maar 1 ding te doen: Reageer onder deze video.

Transcript

Martijn: We hebben een vraag hier. Een vraag van Hester. Hester zegt: “Ik wil met mijn bedrijf een inkomen krijgen”. Dat is logisch. Zou ik ook willen.

Niels: Ja, dat wil iedereen.

Martijn: “Maar ik ben nét begonnen. Heb een paar klanten, maar ben ook druk met het uitwerken ervan. Dat vreet gewoon heel veel tijd in totaal”

Niels: De klanten?

Martijn: Ja, de klanten, en het uitwerken.

Niels: Ah, ja, ok.

Martijn: En wat kan ik doen? Tja er staat niet helemaal een vraag bij, maar dit heeft ze als een probleem bij ons neergelegd. Het kost allemaal heel veel tijd. Dus hoe kan ik zorgen dat het minder tijd kost om mijn klanten te bedienen én mijn bedrijf uit te werken. Als starter.

Niels: Als starter..

Martijn: Ja.

Niels: Ok.. Nouja.. Niet. Als starter heb je dat nou eenmaal. Dan heb je nog geen fundament dingen waar je op door bouwt. Uiteindelijk heb je je bedrijf meerdere jaren, en heb je allerlei checklists en van alles klaarliggen. Dan weet je precies wat je van een klant moet weten om aan de slag te kunnen. In het begin is dat heel erg zoeken nog.

Martijn: Ik wil haar toch wel een tip geven, als je dat ok vind. Ik wil niemand laten gaan met.. nouja “zoek het maar uit”.

Niels: Nee, dat is ook lullig.

Martijn: Wat misschien kan helpen omdat je zegt dat je nogal wat klanten hebt. Ik weet niet wat het is dat je doet Hester, dat staat er niet bij. Maar.. Kun je, wat wij noemen, productiseren. Zoals ik het begrijp levert ze nu een dienst. Misschien is het coaching. Of iets anders waarvoor klanten bij haar komen, of zij misschien bij klanten komt. Maar een 1-op–1 dienst. En kun je daar een product van maken, door bijvoorbeeld een ebook je maken of video’s te maken.

Niels: Ja, maar ook binnen de dienstverlening zelf natuurlijk hé. Wat ik al zei “je hebt dan op een gegeven moment heb je die checklist”. Dus je moet gewoon zorgen dat je niet aan de klant over laat wat het product is dat jij bied. Dus ook als jij zegt ik wil 1-op–1 coaching blijven doen. Dan zeg jij “ok die 1-op–1 coaching is om jou te brengen van x naar y”. En als mensen met een ander probleem komen, dan tja dan is dat niet jouw product.

Martijn: Dan kun je ook heel duidelijk een product bijvoorbeeld op je website zetten. Ik breng je van X naar Y, dat is in 5 sessies van een middag, en dat kost €4000.

Niels: Dan heb je het voor jezelf heel makkelijk afgebakend. En dan kun je dus ook echt dat hele proces gaan optimaliseren. Dan kun je die checklist gaan aanleggen. Dan kun je zeggen dit is je huiswerk, etc. Heb je allemaal klaarliggen.

Martijn: Geen offertes schrijven en dat soort dingen die heel veel tijd kosten. Mensen die daarna toch zeggen dat het te duur is. Of niet akkoord gaan, of wat dan ook. Het is gewoon heel simpel. Ik heb een product, en dat wil je hebben of niet. Kunnen we het over sales gaan hebben.. maar dat is uiteindelijk het ding dan. Iemand wil jouw product hebben, of niet. Redelijk simpel dan eigenlijk. Dat geeft je weer tijd om verder je bedrijf op te bouwen, zoals jij zegt met checklisten en dat soort dingen. En tegelijkertijd om met klanten aan de slag te gaan.

Niels: Volgens mij is het in het begin heel erg eng om te gaan zeggen.. In principe zeg je natuurlijk “nee” tegen heel veel dingen. Maar op lange termijn stroomlijn je zo verschrikkelijk veel. Het is, zeker als eenpitter, is het anders niet te doen. Je staat er alleen voor. Ja, alles vreet tijd. Dus het is aan jou om te zorgen van ik baken dingen af, ik maak er producten van. En ik zorg dat ik binnen die producten heel veel ga optimaliseren.