SLQA 063 (Jeroen): Personeelsmanagement, innovatie en processen delegeren

We hebben een vraag van Jeroen binnengekregen. Jeroen zegt “mijn grootste uitdaging is op het gebied van personeelsmanagement, innovatie, en delegeren”.

Daar hebben we het natuurlijk wel vaker over gehad op zich. Maar weet je wat de grap is? Het klinkt echt alsof het 3 dingen zijn.. Maar eigenlijk, in oplossing, is het gewoon allemaal 1 ding.

Heb jij ook een vraag voor ons?

Elke week beantwoorden we een vraag van één tijdkrijger.

Heb jij een vraag over financiële vrijheid, lifehacking, online business, passief inkomen, of productiviteit? Als je wilt dat we jouw vraag behandelen hoe je eigenlijk maar 1 ding te doen: Reageer onder deze video.

Transcript

Martijn: We hebben een vraag van Jeroen binnengekregen. Jeroen zegt “mijn grootste uitdaging is op het gebied van personeelsmanagement, innovatie, en delegeren”. Daar hebben we het natuurlijk wel vaker over gehad op zich.

Niels: Weet je wat de grap is? Het klinkt echt alsof het 3 dingen zijn.. Maar eigenlijk, in oplossing, is het gewoon allemaal 1 ding. Dat vind ik wel mooi. Dat je 3 dingen in 1x kunt oplossen.

Martijn: Exact. En wat ik zeg het eigenlijk een onderwerp ook wat we soms uit een andere hoek wel eerder behandeld hebben. Maar misschien moeten we maar eens vertellen wat de oplossing is.

Niels: Voor Jeroen ook weer. We hebben het inderdaad al vaker gezegd. Waar je mee begint. Je gaat je processen, en procedures, systemen, whatever, hoe je het noemen wilt. Die ga je documenteren. Dus je gaat gewoon.. Begin met je takenlijst, zeker de dingen die vaak terugkomen. Ga je vastleggen. De eerste keer dat je dat doet is gewoon terwijl je het uitvoert dan ga je het even opschrijven wat doe je nou daadwerkelijk. Dat is dan je eerste draft. Vervolgens kun je een stapje afstand nemen want dan staat het op papier, niet meer in je hoofd, je bent er niet mee bezig. En dan kun je gaan kijken wat gaat er goed, wat gaat er niet goed, dan kun je het gaan verbeteren. Dat is die innovatie stap al.

Martijn: Van daar uit kun je inderdaad makkelijker innoveren. Want je hebt al een soort basis zeg maar.

Niels: Je kunt die afstand nemen. Zolang het in je hoofd zit en je bent er mee bezig kun je die afstand niet nemen. Dus daarom is het belangrijk, die eerste stap, dat je het echt op papier schrijft. Dan zit het niet meer in je hoofd, dan wordt het extern. Dan kun je er met meerdere mensen tegelijk naar kijken. Mensen kunnen niet in jouw hoofd kijken (tenminste ze kunnen een scan maken..).

Martijn: Dan weten ze nog steeds niet precies. Het praat makkelijker. Je kunt wijzen naar stappen.

Niels: Je kunt zeggen “Bij stap 3 ging het niet helemaal lekker. Want.. Hoe gaan we dat fixen?”. Daar zit je innovatie in. Maar daar zit ook gelijk je delegeren in. Want als je dat dan eenmaal vastgelegd hebt dan is het heel makkelijk om dat te gaan uitbesteden.

Martijn: Dan kun je gewoon iemand anders dat proces geven. Je lijstje, je flowcharts, whatever.

Niels: Alles wat je er bij nodig hebt.

Martijn: Kijk. Dit volg je gewoon.

Niels: Veel mensen, zeker de ondernemers die bij ons komen, die vinden het nog moeilijk om te gaan groeien en om te gaan uitbesteden. Wat je eigenlijk doet dat vaak. De eerste keer doe je het gewoon voor, jij volgt dat proces. En dan gelijk vragen aan die nieuwe persoon “wat loopt er niet lekker hier?”.

Martijn: “Wat vind jij eigenlijk dat ik raar doe?”. Misschien kom je er zelf nog wat achter..

Niels: Die komt toch met een frisse blik. Dat helpt toch wel weer.

Martijn: Misschien zeg je zelf nog wel “Sorry, ben ik vergeten op te schrijven, maar eigenlijk moet je ook nog even dit er tussen doen”.

Niels: Gelijk een stukje innovatie er weer bij. En dan de tweede keer doe je het gewoon samen zeg maar.

Martijn: Daarmee bedoel je eigenlijk dat die ander het dus doet en jij zit er bij? Of is dat pas een volgende stap.

Niels: Dat zou een volgende stap kunnen zijn. Beetje afhankelijk van hoe het proces een beetje loopt. Dus 2 maximaal 3x moet het gedaan worden, en daarna heb je eigenlijk 100% vertrouwen er in. Want je weet dat het proces goed is, je weet dat je het zelf goed voor hebt gedaan, je weet dat het daarna eventueel nog verbeterd is, je hebt het samen gedaan, je hebt het die andere persoon zien doen. Je weet dit loopt goed.

Martijn: En dan kun je er inderdaad gewoon op vertrouwen. Want dat is het vaak hé. Dat loslaten van wat het ook is, hoe klein het ook is, misschien zijn het simpele dingen waarvan je weet dat je het niet zelf zou moeten doen. Maar dat je toch zegt “maar ik vind het lastig om dat los te laten”.

Niels: Zeker als het je eigen onderneming is. Het is toch wel jouw ding echt. Ik snap wel dat dat moeilijk is. Maar als je het op zo’n manier hebt gedaan, dan kun je het in vertrouwen achterlaten. Wat je dan met enige regelmaat moet doen is gewoon met die persoon praten en vragen “Hoe gaat het? Klopt het proces nog? Moet er iets verbeterd worden? Moet er iets veranderd worden bij iemand anders proces zodat het bij jou beter gaat?”. Beetje op die manier.