RSS: Bespaar uren per dag, door je te abonneren

RSS icoonAangezien ik zelf een groot fan ben van RSS leek het mij wel een prima plan om iedereen eens uit te leggen wáárom dat RSS dan wel zo tof is. De belangrijkste reden voor mij is dat RSS mij al snel uren per dag bespaart. Ja dan bedoel ik echt letterlijk uren, elke dag opnieuw.

Om te beginnen moet je natuurlijk weten wat RSS is. Ik vind dat je het wel een beetje kan vergelijken met tijdschriften. Stel je hebt een onderwerp waarin je geinteresseerd bent. Dan wil je dat natuurlijk volgen. Dan zoek je een tijdschrift dat publiceert over dat onderwerp. Vervolgens kan je elke week/maand/kwartaal naar de winkel gaan om te checken of er een nieuwe uitgave is, zo ja dan koop je dat en neem je het mee naar huis zodat je dat kan lezen. Óf! Je kan een abonnement nemen op het tijdschrift, dan wordt gewoon automatisch elk nieuwe uitgave naar jou opgestuurd.

Hetzelfde geld voor websites (tijdschriften), en RSS (abonnement). Je kan een toffe website volgen door er zelf met enige regelmatig naartoe te surfen, te checken wat er staat, te vergelijken met je geheugen en met behulp daarvan bepalen wat er nieuw is, en vervolgens de nieuwe interessante artikels openen om te lezen. Óf! Je neemt een RSS (abonnement) op die website, en dan elke keer als ze het in hun hoofd durven halen om een nieuw artikel te publiceren komt het automatisch naar jou toe! 🙂

Dit heeft vele voordelen, zoals:

  1. Je hoeft niet meer te onthouden wat die toffe site was die vaak goede berichten heeft omdat het in je RSS Reader staat
  2. Je hoeft niet te onthouden wat het laatste was dat je op die site had gezien, je RSS Reader weet waar je gebleven bent
  3. Je hoeft niet zelf naar de website te gaan in de hoop iets nieuws te vinden, áls er iets nieuws is komt het vanzelf jouw kant op

Wat je dus wel nodig hebt om een RSS abonnement te nemen op website is: een RSS Reader. Zo’n RSS Reader vertaalt rare codes van de RSS naar simpele voor jou en mij te snappen overzichtjes met ‘ongelezen berichten’. Klinkt lastig, maar eigenlijk komt het er gewoon op neer dat je naar Feedly.com moet gaan en daar invullen welke sites je wilt volgen. Feedly is namelijk zo’n RSS Reader, en nog een verdomd goeie ook.

Terug naar de essentie van deze tip, hier een aantal redenen waarom ik vind dat iedereen RSS zou moeten gebruiken:

  • Het kan je letterlijk uren per dag schelen. Aangezien jouw RSS reader in één oogopslag kan laten zien welke websites nieuwe inhoud hebben gekregen hoef jij zelf niet meer het halve internet af te zoeken naar voor jou interessante informatie.
  • Leeg die inbox! Als je nieuwsbrieven in je inbox kreeg kan dit je een aanzienlijk aantal mailtjes schelen. Websites die jou via een geautomatiseerd mailtje laten weten dat ze nieuwe inhoud hebben geplaatst hoort niet in jou inbox, voornamelijk omdat e-mail is bedoeld voor communicatie tussen 2 mensen, en je kan niet praten met die robot. Het is dus handiger om die sites te volgen via je RSS Reader.
  • Een leger hoofd. Dit wordt steeds belangrijker voor veel Zelfstandige Professionals. Hoe leger je hoofd hoe beter je kan nadenken. Nadenken óver dingen in plaats van áán dingen. Met een RSS abonnement kan je volledig vergeten wat je volgt, want die interessante artikels komen automatisch naar je toe.
  • Gepersonaliseerde krant. Nieuws is subjectief, jij bepaalt wat jij nieuws vindt. Neem een abonnement op een aantal websites die gespecialiseerd zijn in nieuws over de onderwerpen die jij interessant vindt, dan heb je een veel betere inhoud dan de traditionele media, zoals kranten, waarbij iemand anders voor jou bepaald wat “het nieuws” is. Daar komt ook nog eens bij dat er leuke programma’s zijn zoals Pulp die je RSS Reader laten lijken op een ouderwetse krant, dan heb je het beste van 2 werelden. 🙂
  • Bespaar geld! Traditionele media zoals kranten en tijdschriften kosten geld, terwijl de meeste websites (en dus ook de RSS) gratis zijn.
  • Extreem snel! Als jij snel op de hoogte wilt zijn van jouw nieuws dan is RSS een must-have, zodra het op een website staat kan jij het weten. Daar zit nauwelijks enkele secondes tussen. RSS is vele malen sneller dan wachten op het 8 uur journaal, of nog erger tot de krant van de volgende dag.

“Wel verdomd Niels! Dat klinkt handig, hoe begin ik met deze geweldige technologie?”, heel simpel ga naar Feedly.com, maak een account (of log in), klik op de knop “Een abonnement toevoegen”, typ (of plak) https://StrategischLui.nl in het veld, en klik op “Toevoegen”. BAM! Dat is alvast je eerste abonnement! Elke nieuwe gratis tip die ik besluit te schrijven komt nu automatisch naar jou toe, via jouw RSS Reader. Dit werkt het zelfde voor (bijna) elke andere website.

Voor meer info over hoe Feedly (of in dit filmpje Google Reader, maar dat bestaat niet meer..) werkt, check dan eens dit filmpje: