Rust en concentratie met Ommwriter

ommwriterEen geniaal stukje software dat nog heel nieuw, maar wel helemaal geweldig is: Ommwriter.

Ommwriter is een zo minimalistisch mogelijke full screen tekstverwerker. Denk hierbij “Ik moet tekst produceren” en niet “Ik wil mijn opmaak zus en zo regelen”. Ommwriter heeft namelijk niet de opties zoals Microsoft Word, Apple’s Pages of OpenOffice.org om je tekst mooi te maken met allerlei fonts en kleurtjes. Ommwriter heeft geen opties voor opmaak, nou ja, je kunt instellen hoe ommwriter zelf eruit ziet en dus ook de tekst veranderen, maar dan nog ziet alle tekst er het zelfde uit, geen dik of schuin gedrukte woorden of iets dergelijks.

Full screen minimalistische tekstverwerkers zijn helemaal hip op het moment, ze zorgen dat je je beter kunt focussen op de tekst die je aan het typen bent, Pages kan het, WriteRoom kan het ook maar is mij net iets te geeky met die terminal look. Maar Ommwriter is méér! Ommwriter heeft namelijk ook geluid, en het is het geluid dat Ommwriter uniek en naar mijn mening veel beter maakt dan de rest.

Het geluid bij Ommwriter zorgt ervoor dat je in een mood komt waarbij je je erg goed kan concentreren op wat je wilt typen. Ook is het zo dat, als je dit vaker gebruikt, het effect sterker wordt. Je hersenen maken namelijk een verbinding die ze gaan herkennen, zodat dit geluid direct betekent dat er tekst geproduceerd moet worden en dus kom je makkelijker in de flow van het schrijven.

Herraiz Soto & Co heeft ook een filmpje gemaakt om Ommwriter toe te lichten:

De interface is naar eigen voorkeur aan te passen. Mijn instellingen binnen Ommwriter zijn als volgt: Tekst opmaak 1, Tekst grootte 0, Achtergrond 2, Achtergrond geluid 3, Toetsenbord geluid 7. Dit staat voor: Standaard tekst, op standaard grootte, een papierachtige achtergrond. De geluiden heb ik geen vergelijking voor, deze zijn voor mij namelijk écht uniek.

Zelf gebruik ik Ommwriter om bijvoorbeeld mijn blogposts te schrijven. Met Ommwriter kan ik mij goed concentreren op de tekst en is dit dus véél sneller af. Nadat de tekst er is copy/paste ik het naar een nieuwe post, als concept post, daar lees ik het na en daarna pas voeg ik eindelijk opmaak toe aan mijn tekst.

Ommwriter is ideaal om je te concentreren, gebruik dit bijvoorbeeld in de trein waar je normaal heel makkelijk afgeleid bent om je reistijd toch nog nuttig te besteden.

Op het moment is Ommwriter gratis te downloaden, als beta, voorwaarde hiervoor is wel dat je je email moet doorgeven. Hoe duur Ommwriter wordt zodra de definitieve versie uit komt is helaas nog niet bekend.

Probeer het zelf ook eens, het kost je niets en het kan je veel rust en productiviteit opleveren.