Troep op je bureaublad

Heb jij ook wel een een complete chaos op het bureaublad van de computer? Elk screenshot wat je maakt wordt automatisch op het bureaublad geplaatst, dingen die je aansluit krijgen een icoontje op het bureaublad, en soms als je eventjes tijdelijk iets nodig hebt zet je het ook maar op het bureaublad. Eens in de zoveel tijd doe je CMD+A –> Delete, maar binnen no time ben je weer terug bij af.

Ik had dit ook altijd. Terwijl ik eigenlijk niets op mijn bureaublad wil hebben, want dat is zo’n beetje de slechtste plek om dingen te bewaren. Tijd dus om daar iets beters op te bedenken.

Eerst dacht ik dat het een gewoonte zou zijn die ik moest afleren, maar tijdelijke bestandjes blijf ik nodig hebben. Denk aan kladblokjes met iets wat ik eventjes moet onthouden voor waar ik nu mee aan het werk ben (notities voor blogpost die ik aan het schrijven ben), maar verder niet bewaard hoeven blijven (want ze worden verwerkt in een groter geheel). Dus of ik deze bestandjes nou eventjes tijdelijk op mijn bureaublad zet, of daar een apart mapje voor maak, dat maakt niet uit.

Wat eigenlijk het probleem was is dat alles op je bureaublad verzamelt tot een chaos, en dat ik het dan handmatig weer moet gaan verwijderen zodat ik makkelijker bij die paar dingen kan waar ik nú mee bezig ben. Handmatig verwijderen is gedoe. Niet omdat het veel werk is, maar gewoon omdat je er aan moet denken, en het nog moet doen ook.

Dat moest slimmer kunnen leek mij. Dus ben gaan spelen met “Automator” (Hele handige app! Zit op elke Mac). Het resultaat is een scriptje dat alles wat op mijn bureaublad verwijdert. Maar dan ben je er nog niet, want dan moet je dat scriptje nog handmatig opstarten, wat ongeveer net zo veel gedoe is als zelf je bureaublad leeg maken. Gelukkig is dat simpel op te lossen door het scriptje te laten starten bij het opstarten van de computer (Systeem voorkeuren –> Gebruikers)

Als je nu denkt “Wel verdomd, dat is eigenlijk best handig!”, dan ga ik je tijd besparen. Je hoeft het scriptje niet zelf te maken, want dat heb ik al in elkaar geknutseld. Jij kan het gewoon downloaden 😉