Tweetbot dé Twitter app tegen information overload

tweetbotRegelmatig kreeg ik te horen dat ik “Tweetbot” moest gebruiken voor Twitter op de iPhone. Maar, ik zag de meerwaarde niet echt boven de app van Twitter zelf.

Gesprekken die ik had met mensen over waarom dat Tweetbot dan zo tof zou zijn kwamen meestal uit op “Ja het werkt gewoon heel fijn, en het is shiny”. Ook de reviews die ik had opgezocht kwamen daar een beetje op uit. Zelfs de website van Tapbots zegt weinig meer dan dat. Maar, als je regelmatig hoort dat het echt iets voor jou is, dan ga je het toch testen (voor die paar euro hoef je dat niet te laten, een lekker biertje sla je toch ook niet af ;-)).

Dus ik heb het getest. Ja, het is shiny. Ja, het werkt opvallend goed. Maar! Ik heb twee features ontdekt die wat mij betreft onderbelicht worden, en ik al tijden miste in Twitter apps.

1) Tweetmarker. Tweetbot maakt gebruik van Tweetmarker, een service die apps in staat stelt onderling te synchroniseren waar je gebleven was in je timeline. Zelf had ik besloten alleen mijn iPhone te gebruiken voor Twitter, vooral omdat ik geen zin had om elke keer opnieuw te scrollen naar waar ik gebleven was met lezen. Tweetmarker lost dit probleem op door het punt waar je was gebleven te synchroniseren, al zijn er momenteel nog niet veel apps die het ondersteunen.

2) Filters. Goede, simpele, filters. Dé killing feature waardoor ik verliefd ben geworden op Tweetbot. Je kan met 2x tikken ervoor zorgen dat je een #hashtag of bepaalde gebruiker niet meer in jouw timeline ziet. Ook kan je alle tweets die door een bepaalde service getweet worden verbergen. Je kan zelfs aangeven hoelang je deze dingen wilt verbergen: 1 Day, 1 Week, 1 Month, óf Forever. Zo kan je dus simpel alle tweets over een evenement waar iemand enthousiast over is (en jij niets mee te maken hebt) een dag lang verbergen.

tweetbot-filters

Een aantal voorbeeldjes van wat ik dankzij Tweetbot niet meer hoef te zien:

Hashtags:

 • #dwdd – Ik heb geen TV, en heb dus 9 van de 10x geen idee waar het over gaat. Zonde van mijn aandacht.
 • #Sint11 – Ik houd van kruidnoten, en chocoletters zijn geweldig. Combineer die 2 naar choco kruidnoten, of zelfs truffel kruidnootjes, das helemaal TOP. Maar voor de rest laat ik heel Sinterklaas langs mij heen gaan.
 • #HROfail – Ik volg een paar lieve mensen die bij HRO naar school gaan, en daar gaat het vaak niet goed. Zelf zit ik daar niet op school, en kan ik er niets aan doen dat het daar niet goed gaat, dus die tweets zijn niet voor mij bedoeld.
 • #NowPlaying – Ik volg @BritneySpears op Twitter, dat is genoeg muziek 😉
 • #occupy (ook #occupyRotterdam, #occupydenhaag én #occupyAmsterdam) – Geen flauw idee wat dat hele occupy inhoud, en eerlijk gezegd interesseert het me ook weinig. Dus ervoor gekozen om er geen aandacht aan te besteden.
 • #twexit – Twitter is asynchrone communicatie, het maakt me dus helemaal niets uit wanneer jij wel of niet “online” bent.

Services

 • Foodzy – Meest gebruikte argument tegen Twitter “Wat boeit het mij nou dat iemand een broodje zalm eet”. Mee eens, daarom volg ik zulke mensen niet. Als er dan iemand besluit toch te gaan dieeten en daar trots op is vind ik dat prima, maar hoef ik die tweets niet te zien.
 • Paper.li – Heb nog nooit wat nuttigs in die “krantjes” gezien.
 • Pay with a Tweet – Credits geven voor hoe tof iets is doe je nadat je er ervaring mee hebt, pas dan vind ik het interessant.
 • Scoop.it – Regelmatig goede artikels (of in ieder geval titels), maar erger me aan de website die ik krijg als ik op zo’n linkje klik. Dus besloten om niet meer in die val van ergernis te trappen.
 • SoundHound – Weer, ik heb genoeg aan @BritneySpears 😉
 • TwitLonger – Twitter is maximaal 140 tekens, juist daardoor vind ik het een fijn medium.

Dat is een beeld van wat ik graag verberg uit mijn Twitter Timeline. Wat zijn voorbeelden waarvan jij denkt dat is nou typisch iets wat regelmatig langs komt maar mij nooit geboeid heeft?