Vijf minuten die van jou zijn

Het begin van de dag zegt vaak zoveel over de rest van mijn dag. Herken je dat?

Als de eerste 10 minuten van m’n dag rustig en kalm zijn, dan is m’n dag dat vaak ook. Aan de andere kant: begint de dag niet goed…

Zeker met schoolgaande kinderen kan dat lastig zijn: waar heeft Abel zijn boek gelaten? Heeft Leonie haar lunch wel? En waar zijn de gymspullen eigenlijk?

En ook als je geen kinderen hebt: misschien is het haasten om jezelf presentabel te maken voor je eerste video call van de dag. Of je moet zelfs op tijd op kantoor, of bij een klant zijn.

Wat het ook is, hier is een supersimpele tip die vaak enorm goed werkt: zet je wekker vijf minuten eerder.

Die vijf minuten zijn helemaal van jou.

Gebruik je vijf minuten zoals jij het wilt

Je mag die ruimte gebruiken hoe je zelf wilt:

  • Om gewoon even rustig op de bank te zitten, zonder dat iemand tegen je praat;
  • Schrijven in je dagboek;
  • Vijf minuten ongestoord te [lezen in een boek][boeken_lezen];
  • Meditatie, gebed, of een vergelijkbare spirituele activiteit;
  • Een podcast luisteren;
  • Kleine workout doen;
  • Gewoon relaxed, en mindful, je ontbijtje klaarmaken…

Je kunt zelf bedenken hoe je dit wilt invullen, het is helemaal aan jou. Dat is het mooie: niemand bepaalt hoe jij deze tijd gebruikt.

Advies voor het gebruik van je vijf minuten: maak ze nuttig

Wel zal je misschien opvallen dat ik geen suggesties heb gedaan voor het browsen van social media, of YouTube-filmpjes kijken.

Hier zijn twee redenen voor:

Reden 1: het zet de toon voor de dag

Ten eerste is de reden dat we dit überhaupt doen, dat we hiermee de toon voor de hele dag zetten.

Dus, als jij je dag gelijk begint met wat strekken, touwtje springen, of een andere workout, voel je je de hele dag energieker.

En als je begint met een paar pagina’s uit een boek lezen krijg je misschien net dat ene idee wat je vandaag nodig had.

Reden 2: je krijgt maar vijf minuten

De andere reden: je krijgt maar vijf minuten. En we weten allebei dat "vijf minuutjes YouTube gaat kijken" vaak minstens een half uur duurt. Net als iemand die "één frietje pikt" minstens de helft op eet.

Dus kies iets wat je echt kan doen in vijf minuten. Je kunt rustig zitten, of zelfs mediteren. Afhankelijk van je ervaring is het dan misschien zelfs wel extreem lang.

Niet meer dan vijf minuten

Wanneer je dit echt probeert is er een grote kans dat je over een paar dagen besluit dat dit een briljant idee is (klopt), en dat het nóg beter zou zijn als je voortaan een uur eerder opstaat.

Hier is mijn tip: doe dat niet. Weersta die verleiding. Houd het bij de vijf minuten, in ieder geval zeker de komende maand.

De reden dat het nu zo fijn is, is dat het inderdaad maar vijf minuten is. Het is net even fijn, gewoon die paar minuten voor jezelf. En je hoeft er niet écht eerder voor op te staan. Je kunt vijf minuten eerder naar bed gaan, maar het maakt waarschijnlijk niet zo heel veel uit. Ga je echt een uur eerder opstaan, moet je ook rekening gaan houden met je bedtijd.

Een uur eerder opstaan betekent dat de impact aan alle kanten veel groter is. De kans dat je het volhoudt is daarom ook veel kleiner.

Dus, doe dit rustig. Vijf minuutjes eerder. Bijna geen verschil. En toch een groot verschil.