SLQA 053 (Wendie): Waar haal ik vrije tijd vandaan (met kleine kinderen)? Ik heb nooit vrije tijd!

Wendie heeft nooit vrije tijd, zegt ze.

Ze heeft het zelfs voor ons uitgerekend.

Een week is 168 uur

  • 63 uur slapen (heb ik nodig)
  • 36 uur werken en reistijd
  • 42 uur verzorging (mezelf en de kinderen)

Dan heeft ze nog 27 uur over

  • Waarvan boodschappen 2 uur kost
  • Kids-clubjes: 6 uur
  • Schoonmaken, opruimen, wassen: 7 uur

De rest gaat zitten in sociale contacten, sporten, en eventjes niks. (Dat is wat ons betreft in ieder geval al 12 uur vrije tijd per week.. 😉 )

Haar vraag is dus: “Waar haal ik vrije tijd vandaan met kleine kinderen?”

Heb jij ook een vraag voor ons?

Elke week beantwoorden we een vraag van één van onze tijdkrijgers.

Heb jij een vraag over financiële vrijheid, lifehacking, online business, passief inkomen, of productiviteit? Als je wilt dat we jouw vraag behandelen hoe je eigenlijk maar 1 ding te doen: Reageer onder deze video.

Transcript

Martijn: We hebben hier een vraag van Wendie. Wendie zegt: “Waar haal ik vrije tijd vandaan met kleine kinderen? Want ik heb nooit vrije tijd!”. En daarna heeft ze een mooie berekening voor ons gedaan.

Niels: Ja dat vond ik wel cool dat ze dat had gedaan. Zo van nou je hebt zo veel uur in de week, en dan besteed ik zo veel daar aan.

Martijn: 168 uur, en dan moet ik er 63 slapen, 36 werken, en 42.. Nouja goed, van alles staat er in. En ik vind ook wel leuk. Het eindigt met “de rest..” nadat ze alles opgeteld heeft “gaat zitten in sociale contacten, sporten, en eventjes niks”. Dus ik wil gewoon beginnen met eventjes mindset. Je zegt “ik heb nooit vrije tijd”.

Niels: Volgens mij heb je wel vrije tijd.

Martijn: Dat denk ik dus ook.

Niels: Het is ook wel een kwestie van perspectief natuurlijk. Je kan denken die sociale contacten dat moet nou eenmaal voor mijn werk.

Martijn: Kan. En misschien sporten ook. Dat je zegt dat doe ik puur alleen maar omdat het moet voor mijn gezondheid.

Niels: Maar over het algemeen. Meestal kun je zeggen dat dat vrije tijd is.

Martijn: Precies. Dus denk ik ook gewoon een mindset. Wat is vrije tijd voor jou? En wat vind jij belangrijk? En, nouja, prioritize een beetje. Maargoed, dat even terzijde. Er zijn best wel wat dingen die tijd kosten.

Niels: Wat het handigst is nu.. Ze heeft al die tijden er bij gezet hé. Ze heeft bijvoorbeeld gezegd dat ze 2 uur per week bezig is met boodschappen.

Martijn: Ja, 2 uur boodschappen.

Niels: Dat is volgens mij het simpelste om te fixen. Die kun je laten bezorgen. Klaar. BAM. 2 uur tijdwinst in de week. Het kost misschien een paar euro, soms is het gratis. Ik weet niet precies hoe het zit voor jou.

Martijn: Zal er een beetje van afhangen waar je dat doet, en bestel bedrag misschien ook.

Niels: Nouja als je voor heel de week boodschappen bestelt. Met een heel gezin dus blijkbaar met meerdere kinderen zoals ik het nu begrijp. Kan ik me voorstellen dat ze zeggen “nou dat bezorgen we gratis voor u mevrouw”.

Martijn: En anders zal het waarschijnlijk niet heel duur zijn. En misschien zelfs nog wel goedkoper. Want veel van de kosten van boodschappen doen zit hem in het.. Je loop met je karretje langs de..

Niels: En dat je denkt “Oh he! Dat is ook lekker, laat ik dat ook eens meenemen”.

Martijn: Ik kan me voorstellen, en dat is ook weer afhankelijk van hoe jouw kinderen zijn, dat het met kinderen nog erger is.

Niels: Ja, die gooien alles gewoon in je mandje.

Martijn: Precies. En dan is het natuurlijk een beetje hoe ga je daar zelf mee om.

Niels: Dus het is mogelijk goedkoper, en het bespaart in ieder geval die 2 uur per week dat je daar nu mee bezig bent.

Martijn: En dan hebben we het schoonmaken, opruimen, dat soort dingen. Geeft ze ook aan dat kost veel tijd.

Niels: Wat zei ze? 7 uur.

Martijn: 7 uur. Ehm.. Een Roomba. Zo’n leuk robotje. Zo’n ronde.

Niels: Ja, die zijn rond. Op de grond. En die doen stofzuigen voor je. Die kun je gewoon instellen dat ze dat elke nacht voor je doen. Dan heb je er voor de rest zelf helemaal geen last van. En die heeft dan een klein oplaad station waar zij zelf op terug gaat, die zet je gewoon onder een kastje dan zie je haar niet. Daar gaat ze automatisch op terug om op te laden, en de volgende nacht komt ze weer uit haar schuilplaats. Alleen eens in de zo veel tijd moet je dat ding even leegmaken.

Martijn: Ja, maar dat is niet waar je tijd in zit.

Niels: Nee. Dat is even ’s ochtends dingetje oppakken, in de prullenbak gooien, klaar.

Martijn: Op een zelfde manier heb je een Scooba om te dweilen.

Niels: Daar zit iets meer werk in natuurlijk. Die moet je wel water geven. Maar dat is wel ook weer.. Voordat je naar je sociale contacten gaat kun je zeggen “hier Scooba, heb je water, ga je ding doen”. En tegen de tijd dat je terug komt is alles netjes gedweild.

Martijn: Ik kan me voorstellen dat je dat ook niet elke dag hoeft te doen, dus dat scheelt ook wel weer. En dan heb je natuurlijk, met name bij het opruimen kan ik me zo voorstellen, ook gewoon je kinderen zelf. Ik weet niet hoe oud ze zijn. En het verschilt altijd een beetje per kind. Maar wat kunnen jouw kinderen misschien doen om jou juist te helpen tijd de besparen?

Niels: Heel veel kinderen willen graag helpen volgens mij. En je moet ze gewoon de gelegenheid geven.

Martijn: Dus wat kunnen ze misschien zelf opruimen.

Niels: Wij hebben hier van te voren een klein beetje over gediscussieerd van tja bespaar je daar nou wel tijd mee. Misschien op de korte termijn niet per se, omdat ze meer aan het spelen zijn dan aan het opruimen. Of meer rotzooi maken dan dat ze schoonmaken. Maar op de langere termijn heb je dus een kind wat daadwerkelijk iets kan opruimen. Dan zet je ze dus in voor iets wat nu, zoals ik het nu uit de mail begrijp, wat vooral bij jou ligt als taak. Dan wordt het meer een gezinstaak. Het opruimen en schoonmaken.

Martijn: En dan inderdaad misschien met de tijd wordt dan dan.. Omdat ze er meer aan gewend zijn om te helpen. Wordt het dus makkelijker waarschijnlijk.

Niels: En dan kun je ook verantwoordelijkheid gebieden maken. Jij bent er voor verantwoordelijk dat de tuin altijd netjes is.

Martijn: Bijvoorbeeld.

Niels: Dus dan moet je ook zelf weten wanneer je gaat grasmaaien en dat soort dingen.

Martijn: Maar dat moet gewoon inderdaad.. Als het maar 1x per week gebeurt. Of in ieder geval, als het er maar netjes uitziet. Als je dat red met 1x per week, of als je dat red met 1x per maand.

Niels: Ook prima.