SLQA 045 (Mike): Waarom zou ik een eigen bedrijf starten?

Mike vraagt zich af waarom het nut heeft om een eigen bedrijf te starten als alle concurrenten elkaar geen kans geven om te slagen of om klanten binnen te halen.

Interessante aanname van Mike. Als dat zo zou zijn zou er geen enkel bedrijf klanten hebben, dan is er geen bedrijf meer over.

Heb jij ook een vraag voor ons?

Elke week beantwoorden we een vraag van één van onze tijdkrijgers.

Heb jij een vraag over financiële vrijheid, lifehacking, online business, passief inkomen, of productiviteit? Als je wilt dat we jouw vraag behandelen hoef je eigenlijk maar 1 ding te doen: Reageer onder deze video.

Transcript

Martijn: We hebben een nieuwe vraag hier.

Niels: Mike.

Martijn: En dat is een vraag van Mike, dat klopt. Stond wat anders in de email afzender.

Niels: Ja, dat is verwarrend he. Sommige mensen hebben hun bedrijfsnaam als email afzender. Maar gelukkig staat het dan nog wel in hun handtekening.

Martijn: Ik raakte helemaal in de war. Maar, Mike. Mike zegt tegen ons “Waarom heeft het nut om een eigen bedrijf te starten als alle concurrenten elkaar geen kans geven om te slagen om klanten binnen te halen”. Voor we die vraag beantwoorden wil ik even zeggen: Mike ik ben het totaal niet met je eens dat concurrenten elkaar geen kans geven om klanten binnen te halen. Als dat waar was..

Niels: Dan was er geen bedrijf meer over.

Martijn: Precies. Dan zou niemand klanten hebben. Die klanten gaan toch ergens heen.. Dus dat zetten we even aan de kant.

Niels: Op zich.. Concurrenten gunnen elkaar niet per se wat. Maar dat is niet aan hun. Die klanten bepalen waar ze het beste geholpen worden.

Martijn: Jij hebt niets met je concurrenten te maken.

Niels: Alleen met je klanten.

Martijn: Nu we dat uit de weg hebben wil ik wel even je vraag beantwoorden.

Niels: Wat zijn de pluspunten van het starten van een eigen bedrijf?

Martijn: Precies. Waarom zou je die zekerheid van loondienst verlaten. Even los of dat echt zeker is. En een eigen onderneming starten.

Niels: Vanuit Strategisch Lui, vanuit de tijdrevolutie, is het de enige optie die je hebt eigenlijk..

Martijn: De enige logische optie.

Niels: Want wat je wilt doen om jouw tijdrevolutie te bereiken is tijd besparen. En het is even aan jou hoe veel tijd dat is, en wat je daar mee doet. Maar in de meest simpele vorm, je moet tijd besparen. En als jij in loondienst werkt kom je er eigenlijk niet onderuit dat je een verdienmodel hebt van tijd ruilen voor geld. Je hebt een soort uurtarief of iets dergelijks.

Martijn: Waarschijnlijk als jij je werk zó slim kan gaan doen dat jij hetzelfde werk kan doen in 4 in plaats van 5 dagen, betekent dat gewoon voor jouw baas dat jij een dag extra werk doet.

Niels: Of dat je een dag minder hoeft te komen, en die niet betaald krijgt.

Martijn: Precies. Heeft allebei niet zo veel zin meestal.

Niels: In beide gevallen ben je een dief van je eigen portemonnee. Dus het is niet echt motiverend om te zeggen “hé dat is fijn, laat ik tijd gaan besparen want dan krijg ik minder betaald”

Martijn: Dan kun je ook gewoon een dag minder gaan werken, zonder dat je eerst slimmer gaat werken.

Niels: Ja, kun je ook doen, als je toch minder geld wilt. Nee. Dus. Je wilt een eigen bedrijf, zodat je zelf kunt besluiten hoe jouw bedrijf werkt, zodat je zelf kunt bepalen wat jouw verdienmodel is, zodat je los kunt zijn van het tijd ruilen voor geld. Misschien maak je een product, en dat product kun je blijven verkopen. Dat staat los van de uren die je er in stopt om dat product in eerste instantie te ontwikkelen.

Martijn: In eerdere video’s hebben we dit natuurlijk behandeld. Mensen die inderdaad zeiden “ik heb een eigen bedrijf, maar ik zit nog steeds gebonden aan tijd”. Dus bijvoorbeeld coaching of iets dergelijks. Daar hebben wij natuurlijk ook al vaak gezegd “maak er een product van”. En die optie heb je gewoon niet echt in loondienst. In het algemeen. Ik kan me niets bedenken waarbij je makkelijk in loondienst kunt blijven en tijd kunt gaan besparen voor jezelf.

Niels: Het enige wat ik me kan bedenken is misschien als jij een verkoop positie hebt helemaal op commissie basis. Dat je dan zegt ik ga slimmer werken, en ik heb sneller een verkoop gerealiseerd, en krijg daar de commissie over.

Martijn: Maar dat is inderdaad. Als je puur op basis van doelen werkt. Dus jij moet dit kwartaal bijvoorbeeld moet je deze doelen halen, zoals bijvoorbeeld inderdaad vaak sales targets. Hoe lang je er over doet.. Al moet je 80 uur per week werken, nouja dan werk je er 80. En als jij 4 uur per week werkt, dan werk je er 4, maakt ons niet uit. Dan kan het. Maar er zijn maar heel weinig posities waarin jij die kans krijgt.

Niels: Ik denk in 99% van de gevallen niet.

Martijn: Exact. Dus dat is, vanuit de tijdrevolutie, reden om een eigen bedrijf te starten.