SLQA 057 (Marije): Zelf een website bouwen, maar dan voor dummies zeg maar.

Marije wil zelf een website bouwen. Maar dan voor dummies zeg maar, maar ze weet niet goed waar ze de juiste info vind.

Nou kun je natuurlijk een boek lezen zoals “website bouwen voor dummies”, maar grote kans dat ze je dan vertellen dat je HTML code moet leren typen. En dan tig miljoen regels code typen om een hele website op te zetten.

Schiet niet op. Het kan een stuk makkelijker en sneller.

Heb jij ook een vraag voor ons?

Elke week beantwoorden we een vraag van één tijdkrijger.

Heb jij een vraag over financiële vrijheid, lifehacking, online business, passief inkomen, of productiviteit? Als je wilt dat we jouw vraag behandelen hoe je eigenlijk maar 1 ding te doen: Reageer onder deze video.

Transcript

Martijn: We hebben een vraagje. En eh die vraag..

Niels: Van wie hebben we die vraag eigenlijk?

Martijn: Die vraag die komt deze keer van Marije. We hebben veel vrouwen in de uitzending de laatste tijd.

Niels: Ja. Ik weet niet hoe dat komt.

Martijn: Ach, leuk. Gezellig.

Niels: Tja. Komt omdat jij een roze shirt hebt. Dan denken ze nou dat vind ik leuk, laat ik eens wat vragen aan die jongen.

Martijn: Dus. Marije zegt “ik wil zelf een website bouwen, maar dan voor dummies zeg maar”.

Niels: Net als die boeken?

Martijn: Ik denk het.

Niels: Ok. Ja.

Martijn: Er zijn ook wel boeken “Website bouwen voor Dummies”. Maar die zou ik niet lezen. Maar zij zegt “Ik zou namelijk graag mijn eigen site willen bouwen, maar ik weet niet goed waar ik de juiste info vind”.

Niels: Ah, dit is wel een lastige. Want je hebt inderdaad die boeken zoals “website bouwen voor dummies”, en dan zeggen ze “ga HTML leren”. Wat echt tig miljoen regels code zijn die je dan zelf zou moeten leren typen.

Martijn: Wat niemand meer doet.

Niels: Inderdaad. Niemand doet dat nog tegenwoordig.

Martijn: Tenzij echt met heel erg maatwerk projecten. Meestal kies je al iets van een soort framework of iets dergelijks. Wat ik wil aanraden, als gewoon beginner zeg maar. Als je zegt ik wil wel mijn eigen website bouwen. Is te beginnen met WordPress.

Niels: WordPress is super simpel. Wij gebruiken dat zelf ook. Volgens mij 70% van het internet draait op WordPress. Heb ik ooit ergens gelezen.

Martijn: Bedoel je niet 25%?

Niels: Ik weet het niet. 70 klinkt wel als veel. Maar in ieder geval. Héél veel websites draaien op WordPress.

Martijn: Heel veel websites draaien op WordPress. Die van ons ook.

Niels: Eigenlijk de meeste websites die je tegenkomt zullen waarschijnlijk wel draaien op WordPress of een ander soort framework. Bijna niemand maakt het nog helemaal zelf in HTML.

Martijn: Op zich je hebt.. Heel even een stukje techniek. Is een beetje mijn vak af en toe. Je hebt in principe twee type frameworks. Je hebt dingen zoals WordPress, daar heb je echt vanaf het moment dat je het installeert heb je een website zeg maar. En je hebt meer de dingen zoals Syphony, CodeIgniter, dat soort dingen, die zijn meer als je echt helemaal maatwerk een project wilt bouwen. Die helpen je gewoon om wat dingen op te zetten. Maar je zegt ik wil een website gaan bouwen. Echt je eigen website bouwen.

Niels: Voor dummies!

Martijn: Voor dummies.. Gewoon lekker WordPress. Maar WordPress installeren is ook altijd nog wel even een stap.

Niels: Dat is eigenlijk het enige moeilijke aan WordPress.

Martijn: Ja, om te beginnen in ieder geval.

Niels: Ja, het moet daadwerkelijk bestaan zeg maar. Het moet geïnstalleerd.

Martijn: Maar! Goed nieuws. Onze websites draaien allemaal bij TransIP.

Niels: Goeie toko.

Martijn: Hele goede toko.

Niels: Nog nooit wat mis gegaan eigenlijk bij ons.

Martijn: Best wel voordelig ook. Wij hebben daar een virtuele server voor een paar tientjes per maand. Maar ze hebben ook simpelere pakketten. Vanaf €4 per maand of iets dergelijks?

Niels: Voor een paar euro per maand heb je daar al iets. En, ik zag net op de website (want we hebben dat net even gecheckt), ze hebben dus een service waarbij ze zeggen van.. Met Plug & Play geloof ik dat ze het noemden, kun je WordPress er op hebben. Dus dan zeg je ik wil de goedkoopste hosting want het is voor dummies, en ik moet nog beginnen. Dan kun je later altijd nog groter gaan. Mét WordPress. En dan, volgens mij, zoals ik het begreep, installeren zij WordPress voor je. Dan is het helemaal geregeld.

Martijn: Dat wordt allemaal geregeld. Je krijgt natuurlijk je eigen naam. Dus je kunt bijvoorbeeld Marije.nl. Ik denk niet dat die nog vrij is, maar ik wilde niet je achternaam er bij zeggen. Maar je kunt dus MarijeAchternaam.nl, of je Bedrijfsnaam.nl. Of .be, of .com.

Niels: Kan allemaal geregeld worden daar.

Martijn: Je typt gewoon in ik wil die domeinnaam. Ik wil het goedkoopste hosting pakketje. En ik wil er WordPress op. Dan doen zij de rest voor je.

Niels: Nou dan ben je voor een paar euro klaar. En dan heb je een website. Dan is het alleen nog maar een kwestie van kies een leuk thema, en zorg zelf dat er teksten op staan. Je content zeg maar. En dan kun je echt daadwerkelijk dingen gaan doen die je direct ziet. Dat is redelijk voor dummies.

Martijn: Daarmee zet je het gewoon lekker op. En met een middagje spelen heb je een websiteje. En dan kun je.. Dat is het leuke van WordPress, het groeit ook heel erg met je mee. Wat ik zeg, al onze sites draaien op WordPress. Een aantal van onze sites hebben best wel wat technisch geavanceerde dingen, maar die kunnen we gewoon met plugins enzo kunnen we dat gewoon installeren. Of je kunt iemand inhuren bijvoorbeeld die een plugin voor jou maakt helemaal op maat.

Niels: Dat is het voordeel natuurlijk. Omdat het zo’n groot bekend systeem is. Eigenlijk praktisch iedereen weet wel wat het is natuurlijk als je iets wilt laten maken, en weet hoe het werkt.

Martijn: Dus er zijn gewoon heel veel goede WordPress ontwikkelaars te vinden. Dus als je zegt ik heb iets nodig.

Niels: Ik heb iets gezien op die website, dat wil ik ook voor mijn website. Kun je in eerste instantie gewoon zoeken naar een plugin die dat kan, of misschien zit het wel in het thema. Bestaat het niet, heeft die persoon het echt helemaal zelf laten maken en voor de rest niet wereldkundig, dan kun je gewoon iemand inhuren bij.. Hoe heet die site tegenwoordig? UpWork.com?

Martijn: Ja, van oDesk zeg maar?

Niels: Daar kun je gewoon iemand uit heel de wereld inhuren, iedereen weet hoe dit werkt in de developers hoek.

Martijn: Ja, klopt. Daarom zeg ik. Er zijn zo veel goede WordPress developers te vinden. Er zijn ook genoeg mensen die niets met WordPress doen, maar er zijn er zo veel die het wel gewoon kunnen. Ik heb het vroeger ook.. Ik heb op één van onze sites draait een advies tool. Daar kunnen mensen gewoon dingen aanvinken van ik zoek dit en dit, en dan krijgen ze automatisch een maatwerk advies speciaal voor hen. En dat is dan ook een maatwerk plugin inderdaad, maar die draait gewoon op WordPress. Daarom zeg ik. Je kunt eigenlijk alle kanten op met WordPress. Er zijn heel veel grote websites die draaien op WordPress. Daar zal je je echt over verbazen wat er allemaal op draait. Dus dat is gewoon je beste start. Bij TransIP heb je het zo geregeld voor een lekker snelle start.

Niels: En dan kun je het lekker voor dummies kun je het beheren.