Kenniswerkers vormen de basis van de tijdrevolutie

Kenniswerkers zijn mensen die meer werken met hun hoofd, dan met hun handen.

De term kenniswerker komt oorspronkelijk uit het boek The Effective Executive, nadat de auteur (Peter Drucker) eerder de term "kenniswerk" gebruikte in Landmarks of Tomorrow.

Ze gebruiken kennis, gegevens, en informatie, om nieuwe informatie te maken.

En deze kenniswerkers vormen de basis van de tijdrevolutie.

Wat betekent het om "met je hoofd" te werken?

Voor de duidelijkheid: als ik het heb over "werken met je hoofd", bedoel ik niet dat je spijkers in een plank slaat met je hoofd.

Met je hoofd werken wil zeggen dat je werkt met informatie en gegevens. Dat je iets doet met de kennis en informatie die je hebt, en een ander daar ook weer iets mee kan. Of dat is de intentie dan toch, in ieder geval.

Je hebt dus meestal niet echt een fysiek resultaat, maar je werk bestaat voor het grootste deel uit denken.

Wat is het verschil met ander werk?

Dit is anders dan bijvoorbeeld een timmerman 1. Een timmerman werkt natuurlijk ook voor een deel met zijn hoofd.

Hij gebruikt kennis en informatie. Hij zal niet zo maar lukraak met een hamer gaan slaan, en dan aan het einde een mooie kast gemaakt hebben.

Er zijn tekeningen, hij heeft kennis van het type hout, de materialen die gebruikt moeten worden, en meer — maar daar houdt mijn kennis dan weer op.

Het verschil ontstaat in de "volgende stap".

Waar wordt de kennis gebruikt?

Een timmerman zal deze kennis namelijk gebruiken om een fysiek product te maken, zoals een meubel of een deur. Er is een duidelijk aanwijsbaar object, wat hij gemaakt heeft.

In contrast is er dan de kenniswerker: zij gebruiken informatie voornamelijk om nieuwe informatie te maken. Dat is meestal geen duidelijk, aanwijsbaar product, hoewel dat wel kan.

We praten hier dan vooral over artikelen, contracten, spreadsheets, en boeken. Maar veelal gaat het ook om besluiten, of adviezen in een gesprek.

Als jij een coach vertelt wat je probleem is; zij jouw probleem in de context zet van haar kennis (opgedaan in een studie en/of ervaring); en dan een oplossing(richting) biedt, is er geen aanwijsbaar, fysiek product ontstaan.

Zij heeft nieuwe informatie binnen gekregen, verwerkt, en vervolgens nieuwe kennis aan jou gegeven.

Voorbeelden van kenniswerkers

Met timmerlieden hebben we net een voorbeeld gezien van mensen die we níet tot kenniswerkers rekenen. Maar wie dan wél?

In principe kun je er van uit gaan dat iemand die vooral "achter een bureau zit" in de categorie kenniswerker valt.

Als je mij toevallig kent is een handige toetsing "kan ik me ook maar enigszins voorstellen dat Martijn dit zou kunnen leren?". Als het antwoord "nee" is, is het waarschijnlijk geen kenniswerk. 😉

Dus, wie vallen bijvoorbeeld in deze categorie?

  • Coaches
  • Adviseurs
  • Ontwikkelaars
  • Managers
  • Boekhouders
  • Auteurs
  • Virtual Assistants
  • Juristen
  • Archictecten
  • Wetenschappers
  • Psychologen

De lijst gaat natuurlijk nog veel verder, maar dit geeft je een indruk van het type werk wat we onder kenniswerk scharen.

Een man met een laptop legt iets uit aan een jongen, een voorbeeld van kenniswerk

Hier zien we waarschijnlijk een typisch voorbeeld van kenniswerk

Waarom zijn kenniswerkers zo belangrijk voor de tijdrevolutie?

Strategisch Lui wil een tijdrevolutie ontketenen. Daar hebben we tijdkrijgers voor nodig, mensen die mee willen doen met de tijdrevolutie.

De beste personen om dit te doen? Kenniswerkers. Voor kenniswerkers is de verhouding tussen geïnvesteerde tijd en resultaat alles behalve lineair.

Het verschil tussen een half uur, twee uur, en zestien uur kenniswerk is gigantisch. Je gaat heel snel een afname zien in het resultaat. Daarom werken methodes als de pomodoro-techniek ook zo goed om je focus te behouden, met name als kenniswerker.

Bij "lopende band"-werk, wat het andere uiteinde van het spectrum is, zul je een (bijna-)lineaire lijn zien, waar zestien uur ongeveer acht keer zo veel oplevert als twee uur.

Daarom is het voor kenniswerkers makkelijker om tijd te besparen, precies waar we het over hebben hier op Strategisch Lui.

Er is namelijk een grote kans dat je hetzelfde resultaat, of meer/beter zelfs, in minder tijd kunt behalen.

Wil je weten hoe? Meld je aan voor het Slimmer Werken eZine en word een tijdkrijger!


  1. Ik gebruik hier de term timmerman, omdat deze nu eenmaal meer gangbaar is in het Nederlands dan enkelvoudig "timmerlied". Daaruit volgt dus ook het voornaamwoord "hij". ↩︎