De Pomodoro Techniek: Urenlange concentratie

Zie je wel eens tegen een taak op? Of kan je je écht niet concentreren op één ding? Dan zou de “Pomodoro” techniek best wel eens uitkomst kunnen bieden! 🙂

Nu hoor ik je denken “Huh!? Pomodoro? Dat is toch tomaat in het italiaans?” Klopt. Gelukkig heeft het weinig met tomaten te maken. De naam is zo ontstaan omdat de bedenker, Francesco Cirillo, een kookwekker gebruikte in de vorm van een tomaat. De Pomodoro techniek is een methode om je tijd in blokjes te hakken, met behulp van een kookwekker.

Hoe werkt de Pomodoro Techniek

Pomodoro Techniek

Download de printbare PDF van deze flowchart

Pomodoro’s Voorbereiden

Maak een lijstje met wat je gaat doen vandaag. Kies een paar wat grotere taken waarvan je weet dat je er minstens 25 minuten mee bezig bent. Als een taak die je in gedachten had korter duurt probeer het dan te combineren met een andere soortgelijke taak. Als een taak meer dan 2 uur duurt, splits het dan op in kleinere taken.

Maak een lijstje met wat je gaat doen ter ontspanning. Denk hierbij aan het spelen van spelletjes, stukje lopen, lunchen, 10x opdrukken, uit het raam staren, luidkeels meezingen met je favoriete nummer, zolang jij er ontspanning uit haalt is alles goed. Let wel: probeer dingen op je lijstje te zetten die je in 5 minuten kan doen.

Zorg dat je een kookwekker klaar hebt staan. (Als je er geen hebt, of als jouw kookwekker stuk is, kan je e.ggtimer.com gebruiken)

Kies taak voor Pomodoro

Kies een taak van je lijstje welke je gaat doen. En kies ook een ontspanning van je lijstje, wat je daarna gaat doen. Hier zit opzich geen volgorde of iets dergelijks aan vast, wat mij betreft mag je in willekeurige volgorde van je lijstjes kiezen. Taken kunnen klaar zijn, en dus op raken, maar ontspannings activiteiten mag je natuurlijk ook hergebruiken.

Werk 25 minuten

Start je timer en werk door tot de wekker afloopt. Geen smoesjes, gewoon 25 minuten je best doen. Het is geen race tegen de klok, de taak hoeft niet per se af in deze 25 minuten, als je maar voortgang boekt.

Pauze

TRRRRRINGG! Stop met werken. Tijd voor ontspanning. In principe heb je nu 5 minuten pauze. Tenzij dit al je 4e pomodoro is, dan mag je genieten van 25 minuten pauze. In die 25 minuten pauze kan je bijvoorbeeld eens lekker ff gaan lunchen. Of als je, ondanks de Pomodoro Techniek, merkt dat je een dipje krijgt kan je die 25 minuten natuurlijk ook gebruiken voor een powernap.

Herhaal Pomodoro

Nu je weer heerlijk ontspannen en opnieuw opgeladen bent begin je weer van voor af aan. Net zo lang tot je werk van je lijstje op is, of je genoeg uren aan werk hebt besteed voor vandaag.

Ik wens je heel veel plezier met deze, simpele, techniek. Mij helpt het in ieder geval enorm! 🙂

Waarom werkt de pomodoro techniek?

Erg mooi die pomodoro techniek, maar waarom werkt hij eigenlijk zo goed? Heeft allemaal te maken met één heel belangrijk cognitief proces: aandacht.

Aandacht

Aandacht is een veelbesproken term in de neurologische psychologie. Het is één van de belangrijkste cognitieve processen die onderzocht kan worden, want aandacht lijkt de begin stap voor alle andere cognitieve processen zoals geheugen en emotie. Best belangrijk.

Maar waarom werkt de pomodoro techniek nou om je aandacht te optimaliseren? Dit komt door twee processen die de pomodoro techniek volledig uitbuit. Namelijk het onderscheid Top-down en Bottom-up informatiestromen en het filteren van informatie.

Top-down en Bottom-up

Top-down en Bottom-up zijn de twee verschillende manieren waarop jij informatie kan binnenkrijgen.

Top-down is vanuit jezelf. Jij wil je aandacht op iets focussen bijvoorbeeld het schrijven van een artikel en dat is dus de informatie die jij tot je neemt.

Bottom-up is vanuit de omgeving: de hond blaft ineens naar de postbode en je schrikt op uit je werk om te kijken wat er aan de hand is. Bottom-up is dus eigenlijk alle afleiding die jij ervaart.

Natuurlijk wil je het liefst de Top-down aandacht gebruiken als je aan het werk bent en zo min mogelijk gestoord worden door de informatie die via de Bottom-up route binnenkomt. Bij de pomodoro techniek gebruik jij altijd je Top-down informatieproces door je maar te focussen op één taak voor maar 25 minuten.

Toch zit je nu nog met de hond die ineens blaft.

Hoe zorgt de pomodoro techniek ervoor dat je die zo effectief mogelijk kan negeren?

Filters

Gelukkig werkt aandacht ook als een soort filter. Als jij op een druk feest met iemand staat te praten dan kan je verstaan wat diegene zegt maar je weet niet wat de persoon achter je bestelt bij de barman. Hoewel beide informatiestromen eigenlijk net zo toegankelijk voor je zijn, kiest jou brein welke je wel wilt binnenkrijgen en welke niet.

Als je slaperig of verveeld raakt dan word dit filter minder sterk. Steeds meer informatie komt binnen die je niet had willen horen en andere dingen hoor je ineens niet meer.

Denk er bijvoorbeeld aan dat je tv zit kijken na een lange dag werken en ineens realiseer je je dat je geen idee hebt wat er in de afgelopen 5 minuten op tv is gebeurd. Je zat al die tijd te kijken naar een vogeltje buiten. Je bent moe en je filter werkt niet meer optimaal, alle informatie stormt genadeloos naar binnen (waar je alleen maar nog slaperiger van wordt) snel gaan slapen dus maar om weer op te laden voor de volgende dag!

Bij de pomodoro techniek hoef je altijd je aandacht maar 25 minuten vast te houden. Daarna mag jij 5 minuten lang je door alles laten afleiden. Even kijken hoe het met de postbode gaat bijvoorbeeld.

Aandacht is dus een ontzettend belangrijk proces.

Maar dat je (onbewust) sommige informatiestromen echt zomaar kan uitzetten vinden mensen soms moeilijk te geloven. Toch zijn er twee onderzoeken die bewijzen dat als je je ergens goed op focust je andere dingen soms echt niet realiseert. Selective attention test, en Person swap.

In deze situaties misschien niet zo handig dus, maar als jij keihard aan het werk bent vind je het misschien wel heel fijn dat je niet wordt afgeleid door elke gorilla die door je woonkamer danst. 😉

Hoe nu verder?

Als je een productief leven wilt leiden is de pomodoro één van de belangrijkste onderdelen. Maar het is er maar één. Als je echt wilt leren hoe productiviteit voor zelfstandige kennisondernemers in elkaar steekt, check dan de module “Simpel Productief” in de Strategisch Lui Academy.

Bij Simpel Productief leer je exact hoe een ideale werkdag eruit ziet, waarom op die manier, en hoe je het voor elkaar krijgt op die manier te werken.

Van hoe jouw hoofd werkt, hoe je daar gebruik van maakt, hoe je prioriteiten stelt, tot de rollen die je hebt, naar het geheim van taken en projecten. En waar de pomodoro techniek past in dat hele plaatje.

Binnen een uur heb je geleerd hoe het zit, dan is het alleen nog maar een kwestie van toepassen. Als dat je lukt garandeer ik je dat je productiever bent dan 99% van alle kenniswerkers.

[voornaam]
[voornaam]
[emailadres]
[emailadres]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]
[voornaam]
[voornaam]
[emailadres]
[emailadres]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]
[voornaam1]
[voornaam1]
[email1]
[email1]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]
[sl_lead_magnet_popup]
<a href="">Download nu</a>
[voornaam1]
[voornaam1]
[email1]
[email1]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]
[voornaam1]
[voornaam1]
[email1]
[email1]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]