De Pomodoro Techniek: Urenlange concentratie

Heb je soms taken die je blijft uitstellen, omdat je er zo tegenop ziet? Of kan je je écht niet concentreren op één ding? Dan zou de pomodoro-techniek best wel eens uitkomst kunnen bieden! 🙂

Nu denk je misschien gelijk al "Huh!? Pomodoro? Dat is toch gewoon Italiaans voor tomaat?", en dan heb je groot gelijk ook — goed opgelet op je pizza.

Maar de pomodoro techniek heeft heel weinig met tomaten te maken. De naam is zo ontstaan omdat de bedenker, Francesco Cirillo een kookwekker in de vorm van een tomaat gebruikte voor deze techniek.

Nu is je volgende vraag misschien: waarom heb ik een kookwekker nodig? En moet die in de vorm van een tomaat zijn?

Goed nieuws: je hebt het niet per se nodig (een alternatief kan ook), en het hoeft zeker niet in de vorm van een tomaat. Maar het mag wel.

De pomodoro-techniek is een methode om je tijd in blokjes te hakken, en de hele tijd gefocust te blijven.

Hoe werkt de Pomodoro Techniek?

Pomodoro Techniek

Download de printbare PDF van deze flowchart

Voor we beginnen moeten we een paar dingen voorbereiden. Je hebt je takenlijst, je pauze-lijst, en je timer nodig.

Pomodoro’s voorbereiden: je takenlijst

Maak een lijstje met wat je gaat doen vandaag, sowieso een goed idee. Kies een paar wat grotere taken waarvan je weet dat je er minstens 25 minuten mee bezig bent, en het liefste taken die belangrijk zijn. Als een taak die je in gedachten had korter duurt probeer je het te combineren met een andere soortgelijke taak; je zou bijvoorbeeld ook prima 4 telefoontjes van ongeveer 5 minuten kunnen bundelen. (Ook dat is waarschijnlijk sowieso een goed idee.)

Als een taak meer dan 2 uur duurt, splits je het op in kleinere taken. Je kunt dan vaak de voorbereiding en de uitvoering in twee delen zien.

Pomodoro’s voorbereiden: je pauzes

Maak een lijstje met wat je gaat doen ter ontspanning. Dit moeten korte dingen zijn, maximaal vijf minuten.

Dus bijvoorbeeld een spelletje spelen; even de tuin in lopen, of zelfs een blokje wandelen; gewoon ff lekker uit het raam staren; luidkeels meezingen met je favoriete nummer; 10 push-ups doen; een kopje thee maken…

Zolang jij er ontspanning uit haalt, én het kan in vijf minuten, is het helemaal goed.

Een timer zetten

Zorg dat je een (kook)wekker klaar hebt staan.

Een echte, fysieke kookwekker heeft hier wat voordelen, maar je kunt ook prima een timer zetten op je telefoon, of een website als pomodor.app gebruiken.

Er zijn ook allerlei pomodoro apps natuurlijk, maar blijf daar nog even weg. Je hebt niets bijzonders nodig, en die apps hebben weer allerlei opties waar je mee gaat spelen in plaats van je werk doen. Bewaar dat maar voor een pomodoro pauze. 😉

Kies een pomodoro-taak en pomodoro-pauze

Kijk naar je twee lijstjes: je taken, en je pauzes.

Kies een taak die je wilt uitvoeren. Kies ook een ontspanning van je lijstje, dit mag je doen na je taak.

Hier is geen volgorde voor — doe wat voor jou werkt. Je pauzes mag je herhalen, en je mag er ook best van afwijken (als je had opgeschreven om te wandelen, maar het regent, mag je best naar de regen staren), maar het helpt om het van te voren op te schrijven; dan hoef je in het moment niet na te denken.

Aan de slag met je eerste pomodoro

Ben je helemaal voorbereid? Heb je een taak gekozen, een ontspanning gekozen, en een wekker?

Dan is het tijd om te beginnen aan je eerste pomodoro.

Werk 25 minuten

Zet je wekker voor 25 minuten, en werk door tot de wekker afloopt. Geen smoesjes, gewoon 25 minuten je best doen. Het is geen race tegen de klok, de taak hoeft niet per se af in deze 25 minuten, als je maar voortgang boekt.

Neem vijf minuten pauze (of langer…)

TRRRRRINGG! Je wekker gaat.

Stop met werken. Tijd voor ontspanning.

Je hebt nu minuten vijf minuten pauze.

Tenzij

… dit al je vierde pomodoro is, dan mag je genieten van maar liefst 25 minuten pauze.

In die 25 minuten pauze kan je bijvoorbeeld even gaan lunchen, of wat langer wandelen voor nieuwe energie.

Herhaal Pomodoro

Nu je weer heerlijk ontspannen en opnieuw opgeladen bent begin je weer van voor af aan. Net zo lang tot je werk van je lijstje op is, of je genoeg uren aan werk hebt besteed voor vandaag.

Ik wens je heel veel plezier met deze, simpele, techniek. Mij helpt het in ieder geval enorm! 🙂

Waarom werkt de pomodoro techniek?

Erg mooi die pomodoro techniek, maar waarom werkt hij eigenlijk zo goed? Het heeft allemaal te maken met één enorm belangrijk cognitief proces: aandacht.

Aandacht

Aandacht is een veelbesproken term in de neurologische psychologie. Het is één van de belangrijkste cognitieve processen die onderzocht kan worden, want aandacht lijkt de eerste stap voor alle andere cognitieve processen, zoals geheugen en emotie. Best belangrijk dus.

Maar waarom werkt de pomodoro techniek om je aandacht te optimaliseren? Dit komt door twee processen die de pomodoro techniek volledig uitbuit. Namelijk het onderscheid top-down en bottom-up, en het filteren van informatie.

Top-down en Bottom-up

Top-down en bottom-up zijn de twee verschillende manieren waarop je informatie kunt binnenkrijgen.

Top-down is vanuit jezelf. Jij wilt je aandacht op iets focussen, bijvoorbeeld het schrijven van een artikel, en dat is dus de informatie die jij tot je neemt.

Bottom-up is vanuit de omgeving: de hond blaft ineens naar de postbode en je schrikt op uit je werk om te kijken wat er aan de hand is. Bottom-up is dus eigenlijk alle afleiding die jij ervaart.

Wat zou je het liefst gebruiken als je aan het werk bent?

Top-down natuurlijk. En je wilt zo min mogelijk gestoord worden door de informatie die via de bottom-up-route binnenkomt. Bij de pomodoro techniek gebruik jij altijd je top-down informatieproces door je te focussen op één taak voor maar 25 minuten. (En inmiddels weet je ook wel dat je niet kunt multitasken, en dat dit dus erg belangrijk is.)

Toch zit je nu nog steeds met de hond die ineens blaft.

Hoe zorgt de pomodoro techniek ervoor dat je die zo effectief mogelijk kan negeren?

Filters

Aandacht werkt ook als een soort filter. Als jij op een druk feest met iemand staat te praten dan kun je verstaan wat die persoon zegt, maar je weet niet wat de persoon achter je bestelt bij de barman. Hoewel beide informatiestromen eigenlijk net zo toegankelijk voor je zijn, kiest jou brein welke je wel wilt binnenkrijgen en welke niet.

Als je slaperig of verveeld raakt wordt dit filter minder sterk. Steeds meer informatie die je niet had willen horen komt wél bij je binnen, en andere dingen hoor je ineens niet meer.

Denk er bijvoorbeeld aan dat je tv zit kijken na een lange dag werken, en ineens realiseer je je dat je geen idee hebt wat er in de afgelopen 5 minuten op tv is gebeurd. Je zat al die tijd te kijken naar een vogeltje buiten. Je bent moe en je filter werkt niet meer optimaal, alle informatie stormt genadeloos naar binnen (waar je alleen maar nog slaperiger van wordt), dus je gaat snel slapen om weer energie te hebben voor de volgende dag.

Bij de pomodoro techniek hoef je altijd je aandacht maar 25 minuten vast te houden. Daarna mag je je 5 minuten lang door alles laten afleiden.

Aandacht is dus een ontzettend belangrijk proces.

Maar dat je (onbewust) sommige informatiestromen echt zomaar kan uitzetten vinden mensen soms moeilijk te geloven. Toch zijn er twee onderzoeken die bewijzen dat als je je ergens goed op focust je andere dingen soms echt niet realiseert. waarschijnlijk heb je de selective attention test wel eens gezien, en person swap is ook een beroemde.

In deze situaties misschien niet zo handig dus, maar als jij keihard aan het werk bent vind je het misschien wel heel fijn dat je niet wordt afgeleid door elke gorilla die door je woonkamer danst. 😉