Weg met die TV

Één van meest nutteloze gevallen in huis is de TV en toch heeft bijna ieder huishouden minstens één TV in huis! Nu heb ik opzich niets tegen het apparaat zelf, maar ik kan me er absoluut niet in vinden hoe de meeste mensen dit apparaat gebruiken. Met deze gratis tip hoop ik jullie over te halen om de TV heel anders te gaan gebruiken (of liever nog, helemaal weg doen). Waarom is TV dan zo slecht? Dat zal ik je vertellen.

Nadelen van TV

  1. Tijd. Heel simpel; het kost vreselijk veel tijd dat tv kijken. Veel mensen komen thuis van werk, zetten de TV aan en kijken de rest van de avond TV. Nu wil ik je niet overhalen om na een lange dag werken nog meer te gaan werken, maar er zijn zoveel meer dingen die je kan doen om te ontspannen zonder tijd te verliezen. Als jij namelijk drie uur TV wil kijken, kijk je uiteindelijk misschien maar twee uur echt TV. Dat andere uur ben je kwijt aan zappen en reclame. Doodzonde dus.
  2. Geld. Je moet nog betalen voor een TV verbinding ook! Dit kost je toch sowieso €15,- per maand. Hier krijg je een heleboel reclame, nutteloze programma’s en veel luie uren voor terug. Steek die €15,- dan liever in iets anders!
  3. Gezelligheid. Niets is erger dan bij iemand op bezoek komen en merken dat ze de TV gewoon niet uit kunnen zetten. Kom jij langs om even lekker te brainstormen over dat nieuwe idee of gewoon om weer eens bij te kletsen, blijft al die tijd de TV aanstaan. Zelfs als hij uit staat, weten sommige huishoudens nog zo’n bizar grote TV in de woonkamer te proppen dat alle gezelligheid de woonkamer uit is.
  4. Conditie. Erg gezond is het ook niet dat voor de TV hangen. Tja, je had jezelf wel voorgenomen om even te gaan hardlopen, maar nu lig je net lekker te kijken naar een of andere film die net spannend genoeg is om niet door te zappen. Goed excuus om maar lekker te blijven liggen dan?

Alternatieven voor TV

Veel minpunten dus die TV. Maar toch ga ik hem echt niet weg doen hoor! Begrijp ik best dus ik geef je wat tips over hoe je zo’n TV dan toch nog nuttig kan gebruiken of vervangen.

  1. Internet. Zeker 90% van wat je op TV kan kijken, kan je ook via internet kijken. Uitzendinggemist, hebikietsgemist, RTL XL en nog veel meer sites staan vol met afleveringen van jouw favoriete programma. Minder reclame, geen gezap en doelbewust kijken. Geen aankondingen voor een nieuw programma en geen verwijzingen naar wat er nu op een andere zender bezig is. Aflevering afgelopen, site weg en klaar.
  2. DVD’s. Indien je echt heel erg fan bent van een bepaalde serie, kan je die natuurlijk op DVD kopen (of downloaden). Je mag zelfs je TV gebruiken om die DVD dan vervolgens te kijken. Wederom geldt dat wanneer de DVD afgelopen is de TV gewoon lekker uit kan. Geen reclame, geen gezap alleen genieten.
  3. Wees streng. Kan je echt niet één dag wachten om op uitzendinggemist de spannende aflevering van “boer zoekt vrouw” te kijken? Dan kan je daar best je TV voor aanzetten. Je weet wanneer dit programma begint, je weet op welke zender en je weet hoe lang het duurt (zo niet, kijk dan even op tvgids.nl). Wees dan streng voor jezelf en kijk alleen dit programma. Neem de reclame maar even voor lief, maar ga NIET zappen.
  4. Hersenen uit. Wil je echt gewoon niet nadenken? Geen spannende series, het journaal of een of andere politieke talkshow. Gewoon relax en verstand op nul. Geef jezelf hiervoor dan een tijdslimiet. Gun jezelf bijvoorbeeld één uur per dag doelloos voor je uitstaren (waarschijnlijk richting een TV dus). Zo kan je ervoor kiezen om elke avond na het eten wat simpele series te kijken. Zet na een uur je TV weer uit en ga lekker wat anders doen.
  5. Alternatieven. Lees een boek, luister een album, speel een spelletje, lees een magazine, luister naar een podcast, spreek af met vrienden, ga tuinieren, maak een puzzel of ga fijn met je hond lopen. Zoveel andere dingen die je kan doen en stuk voor stuk zijn ze leuker en geven ze je meer genoegdoening dan TV kijken.

Ik verzeker jullie dat je gelukkiger kan worden zonder TV. Probeer het eens uit! Trek de stekker uit de TV voor twee weken. Na deze twee weken kan je terug kijken hoe vaak je de TV echt gemist hebt. Kijk daarnaast ook naar wat je allemaal hebt gedaan op avonden die je anders als een zombie voor de TV had doorgebracht. Ik hoor graag over jullie bevindingen!