Kom makkelijker in slaap, dankzij F.lux

Een wekker hebben waar je écht van wakker wordt, en je slaapritme tweaken is leuk, maar dan moet je natuurlijk wel eerst in slaap komen. Heb je ’s avonds vaak moeite om in slaap te komen? Dat zou zomaar eens kunnen komen omdat je (te) laat nog achter je laptop bezig was.

Het schijnt namelijk zo te zijn dat al onze digitale schermpjes helemaal niet zo goed zijn voor onze hormoonhuishouding.

Je lichaam gebruikt het hormoon melatonine om het slaap-waakritme te bepalen. Dit hormoon wordt aangemaakt in de zogenaamde pijnappelklier. En het is die pijnappelklier die last heeft van jouw digitale schermen (en van de Fluoride in je tandpasta).

De pijnappelklier checkt licht van bepaalde receptoren in het netvlies van de ogen. Bij de aanwezigheid van blauwachtig licht (uit zonlicht of uit kunstlicht, televisie of monitor) wordt de productie van melatonine geremd. Neemt de blootstelling aan licht af, dan komt de natuurlijke productie van melatonine weer op gang.

Sunset

Vooral blauw licht is dus de boosdoener.

De oplossing voor dit probleem: F.lux.

F.lux is een gratis app die de temperatuur van je scherm aanpast, gebaseerd op de zonsondergang van jouw huidige locatie.

  • Midden op de dag: Net zoveel blauw als altijd (6500K)
  • Na zonsondergang: ‘Warmer’. Weg blauw, hallo melatonine (2700K)

Flux

In het begin klinkt het misschien alsof deze temperatuuraanpassing hinderlijk kan zijn, in de praktijk merk je er niets van (tenzij je kleurgevoelig werk doet..). Dit komt omdat F.lux de temperatuur geleidelijk aanpast, net als de echte zonsondergang.

F.lux is beschikbaar voor: Mac OS X, Windows, Linux, iPhone/iPad (Jailbreak nodig). Android wordt aan gewerkt.