Leeslijst: waar vind je de tijd om alles te lezen?

Eerder hebben we het gehad over een manier om je "dode tijd" slim te gebruiken.

We hebben allemaal gratis tijd, alleen gebruiken we die vaak niet zo slim.

Daarom hebben we toen gekeken naar een "lees later"-lijst, door bijvoorbeeld Instapaper of Pocket te gebruiken, heb je altijd iets leuks om te lezen.

Dit kan echter ook een soort FOMO worden; je bent bang dat je alles moet lezen, en nu raak je alleen maar meer gestresst, want er komt meer in dan je kunt lezen, en … wat nu?

Het is geen inbox die leeg moet

De eerste is gelijk de belangrijkste: het is geen inbox die leeg moet, maar gewoon een grote stapel van dingen waarvan je weet dat ze je interesse hebben.

In plaats van Facebook te openen, en de "social media slot machine" te spelen ("Oeh, zou Marenthe vandaag iets tofs gepost hebben op Facebook?"), kun je gewoon een willekeurig artikel uit je lees-lijst pakken.

Dit zijn artikelen die je zelf gekozen hebt, en je kunt er dus redelijk vanuit gaan dat het leuk is. 🙂

Focus op evergreen artikelen

Focus op zogenoemde evergreen content.

Dat heeft niets met koekjes te maken, maar met de houdbaarheidsdatum van de inhoud.

Dus vermijd artikelen van nieuws-websites die over een week niet meer relevant zijn, en focus je op ideeën die over 10 jaar nog steeds interessant zouden zijn. (Voor zover je dat kunt weten natuurlijk.)

Dan is het prima als je er pas over drie maanden aan toe komt om het te lezen, en weet je dat alles in je lijst leuk kan zijn.

Interessant genoeg zouden de meeste artikelen op deze website kwalificeren… 😉

Leer jezelf nieuwe gewoontes aan

Je gaat wat nieuwe gewoontes nodig hebben.

Een goede manier om dit te doen is heel bewust te zijn van wat je doet (sowieso een goede tip); wanneer je dan merkt dat je gewoon doelloos door social media aan het scrollen bent, stop je, en stap je over op je leeslijst.

Dit betekent niet dat je ieder moment iets "nuttigs" aan het doen moet zijn, want ik denk dat het ook juist heel zinvol is om even niets te doen, maar gewoon 100x Twitter refreshen helpt je ook niet echt.

Probeer de momenten dat je iets te doen wilt hebben te veranderen naar de leeslijst.

Plan er tijd voor

Plan gewoon wat tijd. Zo simpel kan het zijn.

Als het voor werk is, is het helemaal niet gek om dus in je werkdag tijd in te plannen; bijvoorbeeld iedere dag na de lunch minstens één artikel te lezen, of 30 minuten te lezen.

Net als je tijd wilt plannen om meer boeken te lezen kun je ook tijd plannen om bewaarde artikelen te lezen.

En als het niet voor je werk is, doe je het op een ander moment.

Besluit bijvoorbeeld dat dit je nieuwe zaterdagochtendritueel wordt: kopje koffie, croissantje van de lokale bakker, leeslijst open. En zo lekker even een half uurtje genieten. 🙂

Archiveer gerust

Vind je het echt vervelend als er veel in je lijst staat?

Gooi ‘m dan gewoon af en toe helemaal leeg.

Het liefst wel op een manier dat je er later nog bij kunt, dus archiveren in plaats van verwijderen, zodat je de interessante artikelen weer kunt vinden via de zoekfunctie.

Het voelt misschien "zonde", of je bent bang dat je het dan nooit meer gaat lezen. Maar als je er ook nooit aan begint omdat de lijst te lang is, is dit waarschijnlijk beter.

(Maar heel eerlijk: lees liever tip #1 nog een keer. 😉)

Organiseer, maar niet te veel

Het kan helpen om de artikelen wat meer te organiseren, zodat je niet alleen één lange lijst hebt.

Net als je niet te veel e-mail mappen wilt, wil je hier ook geen 50 super-specifieke mappen.

Gebruik 1 of 2 tags per artikel, of zorg dat je 3-5 mapjes hebt om in te delen.

Denk aan dingen als "werk" of "privé", of "korte termijn" en "lange termijn".

Zie het als een bron van inspiratie

Bekijk dit als een grote bron van inspiratie. Meer dan dat zelfs, het is iets waar je later op terug kunt komen.

Het heeft de voordelen van het hele internet (allerlei informatie vindbaar), maar dan alvast gefilterd naar de dingen die jij leuk vindt, of die jou zijn aangeraden door mensen die je vertrouwt.

Nu wordt het niet zozeer een lijst waar je door heen "moet", maar gewoon een manier om sneller bij de relevante informatie te komen.

Zou het niet heerlijk zijn als je bij elke zoekopdracht alleen de dingen zou krijgen die echt voor jou geschikt zijn? Dat is exact wat je leeslijst voor je kan zijn.

Dus begin nu met verzamelen, lees af en toe iets, en weet dat het niet "leeg" hoeft — het is er altijd voor je, als je persoonlijke internet.