Gebruik je “dode” tijd slim: altijd iets te lezen met Instapaper

Herken je de volgende dingen?

  1. Terwijl je op je computer bezig bent vind je 1001 super-interessante artikelen. Je hebt ze dan ergens open hebt staan als tabbladen in je browser, of opgeslagen in je favorieten, altijd met het idee het "later te lezen"
  2. Als je niet achter je computer zit, ben je gewoon een beetje Instagram aan het checken op je iPhone om te zien wie er nu weer met vakantie is
  3. Je zou eigenlijk wel meer willen lezen, maar je hebt er niet echt tijd voor

Wat nou… Als we die drie dingen zouden combineren in één oplossing?

Gebruik een "lees later"-tool

De oplossing is simpel: je hebt iets nodig waar je artikelen kunt opslaan om ze later te lezen, op een manier dat je er ook eenvoudig bij kunt onderweg. bijvoorbeeld op je smartphone, of je iPad.

Gelukkig zijn hier allerlei tools voor. De bekendste zijn waarschijnlijk Instapaper (de "originele" tool), Pocket (vroeger simpelweg "Read It Later"), en voor Apple-gebruikers: Safari Reading List. (Tools die breder inzetbaar zijn, zoals Evernote en Pinboard, laat ik hier even buiten beschouwing.)

Het idee is simpel: je verzamelt artikelen in de apps door er een link heen te sturen, en op een moment dat je even niets te doen hebt — of zelfs bewust gaat zitten om te lezen — kun je artikelen lezen in een app die gemaakt is om te lezen.

Ze halen meestal alle "onzin" weg: dus geen advertenties, of andere dingen die je kunnen afleiden. Alleen de tekst (en afbeeldingen) van het artikel.

(En ben je bang dat je er niet aan toekomt? Lees dan ook dit artikel over het bijhouden van je lees-later-lijst.)

Instapaper gebruiken voor "later lezen"

Het maakt mij niet uit welke je gebruikt. Ze hebben allemaal voor- en nadelen.

Instapaper is een vrij toegankelijke app, die de basis gewoon goed doet: je kunt er eenvoudig artikelen in zetten, en je kunt ze vervolgens lezen zonder afleiding.

Daarom wil ik hier nog wat verder kijken naar het gebruik van Instapaper.

Artikelen bewaren met Instapaper

Om artikelen te bewaren in Instapaper heb je een account nodig. Eerst even aanmelden dus.

Daarna kun je op verschillende manieren artikelen opslaan in Instapaper.

Sowieso kun je altijd naar instapaper.com gaan in je browser, op "Add link" klikken, en daar een linkje in plakken. Simpel.

Maar je kunt ook een extensie gebruiken bijvoorbeeld voor Google Chrome, of voor Safari. Het enige wat je dan hoeft te doen is op het knopje te klikken, en het artikel staat in je Instapaper-account.

Voor andere methodes, zoals de Instapaper apps, kun je de Help-functie van Instapaper bekijken.

Artikelen lezen in Instapaper

Bedenk waar jij tijd hebt om dingen te lezen. Zit je bijvoorbeeld elke dag in de trein? Zou je wat willen lezen tijdens je (langere) pomodoro-pauzes?

Als je weet in welke context je wilt lezen kun je je daar op voorbereiden: wat heb je dan bij je? Je laptop? Telefoon? Tablet?

Heb je internet op dat moment?

Wanneer je bijvoorbeeld op je iPad wilt kunnen lezen, op momenten dat je geen internet hebt, is het handig om de Instapaper app op je iPad te installeren, en van te voren artikelen te laten downloaden.

Zodra je dan tijd hebt om te lezen open je de app, daar binnen een artikel, en kun je rustig gaan lezen.

Zo los je drie problemen op: je hebt niet meer allerlei artikelen op je computer "rondslingeren", je gebruikt je tijd nuttig, én je kunt meer lezen. 🙂

Lees gewoon heel rustig een artikel in Instapaper, zonder afleiding

Lees gewoon heel rustig een artikel in Instapaper, zonder afleiding