Hoe breek je uit de cirkel van geen tijd voor persoonlijke ontwikkeling?
Het is de bittere ironie van de tijdrevolutie: veel mensen vinden het lastig om zichzelf verder te ontwikkelen, productiever te worden, en tijd te gaan besparen, omdat ze geen tijd hebben.
(Net als veel mensen overtuigd zijn dat ze eerst heel veel geld nodig hebben om meer geld te verdienen.)
Wat kun je doen om uit die cirkel te breken, waar je geen tijd hebt voor persoonlijke ontwikkeling?
Begin met (heel) kleine stapjes
Het belangrijkste — en dit is waar het vaak mis gaat — is te beginnen met heel kleine stapjes.
Dat is sowieso iets om te onthouden, voor elke gewoonte die je zou willen ontwikkelen.
Mensen horen een keer dat Ramit Sethi zijn woensdagen reserveert om boeken te lezen, en willen dat ook gelijk gaan doen.
De eerste woensdag vervalt dat plan al, omdat het gewoon niet realistisch is om daar nu mee te beginnen.
Net zo goed als je niet gaat proberen om een zeven-gangen diner op te dienen als je voor het eerst gaat koken, en je niet bij je eerste keer hardlopen een marathon rent.
Rustig aan. Wees hier liever realistisch, dan te ambitieus.
Kleine stapjes die je kunt nemen
Elke woensdag reserveren om boeken te lezen is misschien niet realistisch. Maar wat dan wel?
Dat zal natuurlijk afhangen van je eigen situatie, maar een paar ideeën heb ik wel voor je:
- In plaats van je hele woensdag te reserveren, neem je de eerste 5 minuten van je lunchpauze op woensdag. Niet iedere dag, niet een hele dag. 5 minuutjes, één keer per week, op een vast moment;
- Je kunt voortaan op maandag 10 minuutjes eerder opstaan, en de week goed beginnen door 10 minuten een boek te lezen;
- Ga op zondagmiddag standaard 15 minuten wandelen, terwijl je een audioboek luistert;
- Spreek met een commitment buddy af dat je iedere donderdagavond vijf minuten met elkaar belt.
In die vijf minuten moeten jullie allebei één tip delen om tijd te besparen (die tip mag van iemand anders zijn, je hoeft niet elke week zelf iets te bedenken 😉)
Maar kijk vooral waar het in jouw leven logisch zou passen. Wat me naar de volgende tip brengt…
Gebruik je dode tijd slim
Waarschijnlijk heb je al veel meer tijd over dan je denkt. Dode tijd, waarin je niet echt iets doet.
Laat me voorop stellen dat ik zeker inzie dat het ook belangrijk is om juist die tijd te hebben dat je ogenschijnlijk niets doet. Denktijd.
Maar los daar van… Zit je iedere dag een uur in de trein? Het is misschien cliché, maar neem een boek mee. Er zijn zat boeken over productiviteit en gerelateerde zaken; er is vast wel iets wat jou aanspreekt.
Ga jij niet met de trein, maar met de auto? Luister dan een goed audioboek, of een leuke podcast. Kun je gewoon op de weg letten, maar tegelijkertijd wel weer nieuwe dingen leren.
Ben je regelmatig aan het wachten, al is het maar voor korte periodes van een paar minuten? Dan zou je die tijd ook prima kunnen gebruiken om een artikel te lezen (tip: gebruik Instapaper om altijd iets te lezen te hebben).
Andere momenten die prima geschikt zijn voor bijvoorbeeld audioboeken:
- Tijdens het koken;
- Terwijl je sport (als je een goed boek hebt kan dat ook nog de andere kant op werken: je weet dat je je boek verder kan luisteren, als je gaat sporten 😉);
- Gewoon onder werktijd, bij werk waarbij je je hoofd niet echt nodig hebt;
- ’s Morgens tijdens je ochtendroutine, met het juiste type speaker zelfs onder de douche.
Wanneer je voor de audioboek/podcast-route gaat tijdens dingen als sport is het natuurlijk wel belangrijk dat je rekening houdt met je omgeving, en zorgt dat je dat veilig uitvoert.
Zie het als een investering, niet als “vrij nemen”
Zoals vaak is er ook een stuk mindset: leren om tijd te besparen is een investering, geen vrije tijd.
Een aantal van de dingen die ik hier boven noemde kun je prima doen in je vrije tijd, en dat is gewoon goed. Maar onthoud dat als jij een uur per week zou willen reserveren om een boek te lezen, dat je dan niet een uur per week “vrij neemt”.
Het is investeren in jezelf, en ik denk nog steeds dat het erg belangrijk is om te durven investeren; zeker als ondernemer.
Wat kun je vervangen?
En dan toch nog even terug naar je vrije tijd. Als je echt de ruimte niet kunt vinden in je werkweek, en er geen “dode tijd” is die je kunt gebruiken…
Dan moeten we misschien toch — voor nu — even kijken of je het kunt doen in je vrije tijd.
Nogmaals: het is een investering. Dat betekent dat je er nu iets in stopt, en dan later weer voor terug krijgt. Nu lever je bijvoorbeeld iedere week 10 minuten vrije tijd in, en dan heb je straks iedere week een uur extra vrije tijd.
Kijk je bijvoorbeeld elke avond een aflevering van een serie (~50 minuten?) Kies dan eens één avond van de week waar je dat niet doet.
Dan heb je gelijk 50 minuten. Die hoef je niet eens allemaal te gebruiken voor zelfontwikkeling; je kunt ook gewoon 10 minuten een boek lezen, en dan nog 40 minuten op YouTube rondklikken.
En ga je toch al graag ’s avonds “even” op YouTube kijken? Vervang dan één van de video’s die je kijkt eens met een video die je wat nieuws leert over tijd besparen.
Soms kan een YouTube-video van drie minuten je net die ene tip geven, die alles verandert. (Meestal niet overigens, omdat je zelden echt een revolutie hebt in je leven. Maar alle evoluties tellen op…)