Waarom Gmail?

Los van dat jij zelf Efficiënt moet omgaan met je Email is het natuurlijk ook best wel fijn als het technische gebeuren rond je Email goed geregeld is. Ik ben een voorstander van Gmail. En hoor ook regelmatig “Gmail is echt ronduit fantastisch.” en als je gaat zoeken op het internet zie je zulk soort opmerkingen best wel vaak. Maar waarom dan? In deze post zal ik uitleggen wat de meerwaarde is van Gmail! 🙂

Gmail

Grote opslag

Bij gmail beschik je over zo’n 7,5 GB aan opslag voor je email, dat is sowieso al veel maar dit is ook nog eens constant aan het stijgen.

Anti-Spam

Gmail heeft de meest geniale Spam Filter van alle email opties die ik gezien heb. Hoewel mijn email adres overal op het internet staat zonder enige vorm van beveiliging (zoals email weergeven als een plaatje) krijg ik 0 spam berichten in mijn inbox, wel heel veel in mijn spambox maar dat maakt mij niet uit. Hoe ze het doen kan je hier zien: Spam, time, and you: An educational video from Gmail

Google staat bekend als een goede (misschien wel de beste) zoekmachine, Google is het bedrijf dat Gmail maakt (Gmail staat dan ook voor GoogleMail). Gmail heeft dus een belachelijk goede search, daar kan geen andere email provider tegenop.

Chat

Gmail is meer dan email, er zit namelijk ook een ingebouwde chat functie bij (zelfs met ondersteuning voor spraak en video!). Chat is vaak veel sneller om iets te bespreken dan email, er is dan ook een optie om te reageren op een email via chat (als de andere persoon ook online is), dit kan je al snel een aantal minuten besparen (en dat telt op per keer..).

Conversation

Vaak als ik via email wat bespreek met een paar vrienden hoor je van die ene hotmail gebruiker allemaal geklaag over dat ze heel veel mailtjes in hun inbox hebben. Bij gmail heb je dit niet omdat gmail heel slim ‘converstations’ of ’threads’ maakt van het email gesprek, alle mailtjes staan simpelweg gegroepeerd bij elkaar zodat je het makkelijk en snel in 1x door kan lezen.

Labels

Een optie die (voor zo ver ik weet) uniek is voor gmail en waar dus veel mensen moeite mee hebben zijn de Labels. Labels zijn heel wat anders dan de gebruikelijke mappen, je kan namelijk een mailtje koppelen aan zo veel labels als jij wilt, bij mappen kan je er maar 1. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat een mailtje bij het label ‘Financieel’ hoort, maar ook bij het label ‘Mailinglists’ als je een nieuwsbrief krijgt van jou bank of PayPal. Op deze manier kan je minder specifieke labels maken dan dat je mappen zou hebben, en met de search vind je alsnog alles heel snel terug.

Meerdere adressen

Met gmail heb je een onbeperkt aantal email adressen. Het is zo dat je jou-gebruikers-naam@gmail.com hebt, maar ook @googlemail.com, dat zijn er dus al 2 (als je er nog meer wilt kan je altijd Google Apps For Your Domain gebruiken). Daar komt nog eens bij dat je op elk willekeurige plaats in jou-gebruikers-naam punten mag zetten en dat komt dan ook bij jou aan (j.ou-geb.r.ui.ker.s.-naa.m), afhankelijk van jou gebruikers naam heb je er dan dus al best wel veel. En als laatste heb je nog de +, zodra je een + achter jou gebruikers naam zet mag je verder alles typen, het komt dan ook bij jou aan (jou-gebruikers-naam+teksthiermaaktnietuit). Zo heb je dus een onbeperkt aantal email adressen tot je beschikking, dit kan handig zijn als je je bijvoorbeeld ergens op een website moet registreren en jij verder daar niks van wil horen, dan registreer je met jou-gebruikers-naam+spam en maak je daar een filter voor.

Alles in één inbox

Als je ergens anders ook nog een email adres hebt, bijvoorbeeld hotmail voor je msn, de email die je standaard krijgt van je internet provider, of een adres van een website waar jij aan mee werkt, dan kan je deze in Gmail laten importeren. Als je bij “Settings” kijkt onder het tabblad “Accounts”, daar zie je dat je accounts kan toevoegen om email van binnen te halen en eventueel ook andere adressen gebruiken om vanaf te versturen.

Email laten importeren in Gmail heeft een aantal voordelen:

  • Niet meer allemaal verschillende inboxen doorzoeken
  • De kracht van gmail van toepassing op al je adressen
  • Filters maar eenmalig instellen voor alles

Filters

Bij gmail heb je de mogelijkheid om zelf filters aan te maken, zo kan je bijvoorbeeld besluiten dat dingen waarvan je van te voren kan weten waar het over gaat helemaal niet thuis horen in je inbox. Mailtjes die alleen als cc naar jou zijn zijn vaak niet echt interessant, deze kan je dus filteren zodat je dat eens een keer leest als je tijd over hebt. Deze filters zijn redelijk simpel aan te maken, je kan simpelweg bij een mailtje klikken dat je mailtjes zoals deze wilt filteren, vaak weet gmail dan al wat je bedoeld en geeft je een prima suggestie voor hoe de filter kan zijn.

Pop/IMAP

Als je de interface van Gmail nou helemaal niets vind kan je altijd nog besluiten om je gmail te gebruiken met een extern programma zoals Outlook, Apple Mail, Thunderbird of iets dergelijks. Gmail ondersteund namelijk zowel pop3 als IMAP (ik adviseer om altijd IMAP te gebruiken).

Push

Steeds meer mensen hebben internet op hun telefoon, daar kan je ook gmail instellen. Gmail ondersteund daarvoor ook de zogenaamde ‘push-email’ dit betekend dat jou telefoon niet elke zoveel minuten gaat kijken of er nieuwe mail is, nee gmail zegt binnen enkele seconden tegen jou telefoon dat er nieuwe mail is. Dit kost je wel iets meer van je batterij, maar niet echt noemswaardig meer in mijn ervaring.

Sneltoetsen

Met het toetsenbord kan je echt achterlijk veel sneller werken dan met de muis, ik ben dan ook heel blij met de sneltoetsen die ingebouwd zijn in gmail. Zo kan je bijvoorbeeld door “g” gevolgd door “i” te typen terug naar je inbox, “o” of enter opent een mailtje, “j” voor vorige, “k” voor volgende, etc. Kijk hier voor het volledige overzicht van sneltoetsen: Keyboard shortcuts.

Labs

Als je nou denkt dat dit niet genoeg mogelijkheden zijn kan je een kijkje nemen bij de zogenaamde Gmail Labs, hier staan vele extra functionaliteiten die je kan toevoegen aan jou Gmail. Google released regelmatig nieuwe features die je simpelweg met één klik kan activeren of deactiveren.

Gratis

En als klap op de vuurpijl is dat alles nog een gratis ook. Er staan wel wat Google Ads in je gmail maar die vallen mij niet eens op. Als ze jou wel opvallen als je zien dat ze afhankelijk zijn van de context, het zijn geen reclame dingetjes waar jij niets aan hebt, waarschijnlijk staat er dus wel wat interessants voor je.