5 dingen waar je spijt van hebt als je dood gaat (en hoe je dat voorkomt!)

Wist je dat mensen in de laatste fase van hun leven, vaak spijt hebben van opvallend vergelijkbare dingen? Op hun sterfbed hebben ze niets meer te verliezen en kijken ze terug op een lang en vol leven.

Nu alles bijna voorbij is… Waar zijn ze nu over teleurgesteld? Wat hadden ze anders gedaan als ze de klok zouden kunnen terugdraaien? Als ze dit hadden geweten toen ze twintig, dertig of veertig waren, wat hadden ze dan gedaan?

De Australische verpleegster Bronnie Ware vroeg zich dit ook af. Ze wist: als we weten waarvan mensen spijt hebben, weten we ook wat we NU kunnen doen om die spijt te voorkomen!

Ze vroeg het aan een grote groep ouderen in hun laatste dagen, en de antwoorden bleken schrikbarend herkenbaar. Ze schreef er zelfs een boek over.

En dat alles kan ons weer helpen, gewoon in het hier en nu.

De moed om je eigen leven te leiden

Ik wilde dat ik de moed had gehad om mijn eigen leven te leven. En niet het leven dat anderen van mij verwachtten.

Dit was de meest genoemde spijtbetuiging. Die maakt meteen duidelijk waarom het zo belangrijk is dat we onze verlangens leren kennen.

Waar verlang JIJ nou echt naar? Jij. Alleen jij.

Wat zou je willen in dit leven, als je alleen jezelf had aan wie je verantwoording hoeft af te leggen? Wat nou als het niet langer relevant is wat je vader van je wil? Wat nou als het niet het leven van je partner is dat jullie leven bepaalt, maar dat van jou? Wat nou als je niet in een ratrace met je vrienden was beland?

Waar verlang je dán naar?

Je gezin boven je werk zetten

Ik wilde dat ik niet zo hard had gewerkt en er was geweest voor mijn gezin.

Als we het hebben over een tijdrevolutie zijn dit natuurlijk ook de dingen waar we het over hebben: niet tijd besparen zodat je nog meer kunt werken, maar zodat je meer tijd met je gezin kunt doorbrengen.

Stuk voor stuk hoorde Bronnie van mensen op hun sterfbed dat ze liever meer tijd hadden gehad met hun geliefde, en meer tijd om de kinderen te zien opgroeien. Ergens in hun leven had het verlangen naar financiële zekerheid het gewonnen van hun verlangen naar de eerste stapjes van hun kinderen. En daar hadden ze nu spijt van.

Hoeveel tijd ben jij er voor de mensen van wie je zielsveel houdt? Zijn er mensen met wie je graag meer tijd zou willen doorbrengen? Wat houd je tegen?

Uit je werkelijke gevoelens

Ik wilde dat ik de moed had gehad om mijn werkelijke gevoelens te uiten

Mensen verstoppen vaak wie ze werkelijk zijn, en wat ze van binnen voelen en willen. Bij sommige mensen loopt dat inslikken van gevoelens zo hoog op, dat je het terugziet in lichamelijke en psychische klachten.

Spreek je dus uit!

Wanneer heb jij voor het laatst gesproken over wat je werkelijk verlangt van dit leven? Wanneer ga je dat weer doen?

En leer jezelf te vertellen wat je wél wilt, in plaats van wat je níet wilt. Een kamer binnenlopen met de boodschap dat je geen ruzie wilt, is bijna een uitnodiging om ruzie te maken. Uit je gevoelens en vertel wat je wel wilt.

Dit zorgt ook voor een positievere mindset, en meestal voor concretere doelen: “ik wil vandaag geen blauwe sokken aan” geeft je nog steeds heel veel opties. “Ik wil vandaag rode sokken aan” is heel concreet.

Koester je vriendschappen

Ik wilde dat ik meer tijd met mijn vrienden had doorgebracht en vooral: dat ik de vriendschappen die belangrijk voor me waren, had gekoesterd en belangrijk had gemaakt.

Echte vrienden zijn cruciaal voor de groei naar een succesvol en gelukkig leven, omdat echte vrienden je niet alleen helpen om gelukkig te worden, maar ook om het te zijn.

Check eens bij jezelf hoe vaak jij het leven viert met de mensen die er echt toe doen. Hoe veel zijn dat er eigenlijk?

Geef jezelf toestemming om gelukkig te zijn

Ik wilde dat ik mezelf had toegestaan om gelukkig te zijn.

Je geluk raakt makkelijk ondergesneeuwd door andere grote zaken in je leven.

Lastige dingen als “verantwoordelijkheid”, volwassenheid en — brrr — professionaliteit.

Nu is er niets mis mee om verantwoordelijkheid te nemen (het is een belangrijke kernwaarde hier), maar het moet niet in de weg staan van geluk.

Nu maken we voor geluk veel te weinig ruimte. Alsof het een wedstrijdje is, waarbij onze serieuze kant wint van ons onbezorgde geluk. Alsof het niet tegelijkertijd kan. Alsof we tegen onszelf zeggen: ik ben aan het werk, “gelukkig zijn” doe ik wel in mijn eigen tijd.

Zie jij het cruciale verschil tussen een “work-life balance” en een “life balance”? Bronnie Ware ontdekte: geluk begint vaak door jezelf toestemming geven gelukkig te zijn!

[voornaam]
[voornaam]
[emailadres]
[emailadres]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]
[voornaam]
[voornaam]
[emailadres]
[emailadres]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]
[voornaam1]
[voornaam1]
[email1]
[email1]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]
[voornaam1]
[voornaam1]
[email1]
[email1]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]