Wat zou je doen als je opnieuw mag kiezen?

"Wat zou je doen als je nu opnieuw mag kiezen?"

Volgens mij is dit één van de belangrijkste vragen die je jezelf af en toe moet stellen.

"Waarom heb ik geen tijd voor interessante podcasts?"

De vraag kwam voor mij recent naar voren toen ik nadacht over podcasts. Ik denk dat ze een prima manier zijn om nieuwe dingen te leren, of gewoon als entertainment, en je kunt ze ideaal gebruiken tijdens "dode tijd".

Maar ik besefte me dat ik vaak heel toffe podcasts tegen kom die ik wil luisteren, dat ik ze dan mooi in een lijstje zet, en er vervolgens nooit aan toekom om ze te luisteren.

Ook als je ze op dubbele snelheid luistert is er uiteindelijk een limiet.

Hetzelfde geldt voor audioboeken: ik denk dat audioboeken een prima manier zijn om meer boeken te lezen, maar het is maar zelden dat ik een audioboek ga luisteren.

En de reden dat ik er niet aan toe kwam, is omdat er een aantal podcasts waren die ik standaard elke week luisterde. Al jaren volg.

Sommige van die podcasts zijn regelmatig meer dan twee uur lang zelfs.

Voor mij was dat het moment om te denken "Maar, als ik nu helemaal van 0 zou beginnen met podcasts… wat zou ik dan luisteren?"

Daardoor kwam ik er achter dat mijn interesses veranderd zijn, of dat er nu gewoon podcasts zijn over onderwerpen die er eerst niet waren, en dat het veel logischer is om andere dingen te gaan luisteren.

Als jij nu opnieuw mag kiezen…

Probeer de vraag eens op een aantal onderwerpen voor jezelf.

"Als ik nu opnieuw zou mogen beginnen, zou ik dan nog steeds …

  • … dit werk doen?
  • … deze nieuwsbrieven lezen? (ja, ook letterlijk deze die je nu leest)
  • … in deze stad wonen? (of zelfs in dit land)
  • … deze relatie hebben?1
  • … mezelf op deze manier profileren?
  • … dezelfde (hoeveelheid) TV-series kijken?
  • … deze app gebruiken voor [email / taken beheren / project management]

Je kunt deze vraag toepassen op allerlei aspecten. Voor mij begon het met iets simpels als podcasts, maar de verandering heeft wel een grote impact gehad.

Waar het vooral om gaat, is dat we vaak heel erg vast komen te zitten in bepaalde gewoontes. Als je een stap terug doet, zou je misschien zeggen dat je er niet voor zou kiezen om het op een bepaalde manier te doen, maar nu ben je er zo aan gewend…

Goed nieuws!

Gelukkig is er goed nieuws: je mag opnieuw kiezen.

Je kunt ander werk gaan doen, of dat nu een heel andere carrière is, of een andere manier om je werk aan te pakken.

Je kunt verhuizen.

Je kunt een nieuwe app installeren. (Pas alleen op dat je dat niet wekelijks gaat doen.)

Wanneer je iets al heel lang doet wordt het op een gegeven moment een soort "waarheid"; je denkt er niet echt meer bij na, het is gewoon zo.

Probeer af en toe heel simpel aan jezelf te vragen "Zou ik dit ook doen als ik nu opnieuw mag kiezen?", en weet dat je altijd opnieuw mag kiezen.


  1. Moest je hier "nee" op zeggen, wil ik je vragen om je partner vooral niet te vertellen dat je de vraag van mij hebt gehoord. 😉 ↩︎