Productiviteit en “skipping leg day”

Als je meer dan een jaar op internet zit, ken je vast de “skipping leg day meme” wel.

En als je wel eens in een sportschool komt heb je ze vast ook wel gezien: mensen (vaak mannen) waarbij de verhouding tussen onder- en bovenlichaam niet helemaal klopt.

Sport je zelf, en doe je dat niet met een methode waar je gewoon van alles door elkaar doet? Dan heb je het misschien ook wel gemerkt: je benen trainen is zwaar, vaak niet zo leuk, én…

Toch belangrijk.

Dus, wat heeft dat met productiviteit te maken…? Dat leg ik je zo uit.

Niemand wil "benen trainen"

Bij het trainen van je benen kun je het gevoel hebben dat het geen directe impact heeft, het ziet er niet zo interessant uit, en het is nog eens zwaar ook.

Wij zijn Strategisch Lui, dus we zoeken natuurlijk altijd de manier om met zo min mogelijk werk de grootste impact te hebben. Benen trainen dan toch maar overslaan?

Nope.

Heeft Batman zelfs een hekel aan leg day?

Waarom je "benen trainen" toch niet moet overslaan

Er zijn twee belangrijke redenen om het trainen van je benen niet over te slaan:

  1. Geloof het of niet, maar de spieren in je benen zijn extreem belangrijk. Als je daadwerkelijk zware dingen wilt tillen is het eigenlijk best wel handig wanneer je die spieren ook getraind hebt.

  2. Balans en verhouding. Die meme waar we het net over hadden? Die is ontstaan omdat het er gewoon raar uit ziet. Wanneer je bovenlichaam zo veel "groter" is dan je onderlichaam "klopt" het gewoon niet qua verhouding.

    Als je dit naar een extremer geheel zou doortrekken krijg je zelfs een balans-probleem, omdat je benen dus iets moeten dragen wat te zwaar is.

  3. En als je vooral traint omdat je af wilt vallen: je bieren hebben de grootste spieren, dus geven ook sneller resultaat. (Maar overleg uiteraard met je diëtist of andere professional en neem niet zo maar gezondheid-advies aan van een website over productiviteit. 😉)

Dus, toch wel handig om je benen te trainen. Maar wat heeft dit nu te maken met productiviteit?

"Benen trainen" en productiviteit

We hebben allemaal "Benen Trainen"-activiteiten in ons werk, gezin, relaties, et cetera.

E-mail beantwoorden geeft een snel en zichtbaar resultaat. Mensen complimenteren je op je snelle reactie. En het is vaak vrij eenvoudig.

Een pomodoro starten en écht werk doen is zwaar, het geeft meestal geen direct (zichtbaar) resultaat, en niemand ziet dat jij vandaag een heel hoofdstuk van je boek hebt geschreven.

Maar als je alleen maar de makkelijke, direct zichtbare dingen doet val je uiteindelijk om.

We hebben allemaal die kikker die we een keer moeten eten.

Dat is niet altijd leuk, maar zorg dat je het toch doet. Door steeds het trainen van je benen over te slaan — of dat nu letterlijk is met fitness, of op het gebied van werk, relatie, algehele gezondheid… — houd je uiteindelijk vooral jezelf tegen.