E-mails snoozen? Niet doen!

In veel e-mail programma’s kun je e-mailberichten uitstellen; wat je dan vaak vindt onder de naam snooze. Net als op je wekker eigenlijk.

En net als het op je wekker geen goed idee is, moet je het ook niet gebruiken voor je e-mail.

Wat is "snoozing" bij e-mail?

Eerst even in het kort wat het is, dat praat makkelijker.

E-mail snoozing — ook wel e-mail boomerang — wil zeggen dat je een e-mail die nu in je inbox zit tijdelijk uit je inbox haalt, en deze dan op een later moment automatisch weer verschijnt in je inbox.

Gmail heeft dit bijvoorbeeld ingebouwd, Sanebox heeft het als één van de extra’s, en in 2010 zagen we al een demo van wat nu Boomerang for Gmail is.

Je ziet bijvoorbeeld een mailtje waar je nu niets mee wilt, of kunt, en dan laat je het verdwijnen uit je inbox… Tot morgen, en dan staat het er weer. (Of volgende week, of wat je instelt.)

Waarom moet je snoozing niet gebruiken?

Misschien klinkt het wel handig voor je, dus… Wat is het probleem?

Meestal is e-mail snoozing een teken van een slecht systeem, of een gebrek aan een systeem.

Het is prima mogelijk om je e-mail efficiënt te verwerken zonder stress, als je een goed systeem hebt.

Wanneer je de e-mail gewoon later weer in je inbox laat zetten, ben je weer opnieuw naar dezelfde mail aan het kijken. En laten we eerlijk wezen: waarschijnlijk is het gewoon een mailtje waar je geen zin in hebt, dus je snoozed ‘m nog lekker een keer, en hij boomerangt de volgende dag weer je inbox in, waar je het proces nogmaals herhaalt.

Of er staat een taak in, en je wilt pas reageren als je die hebt uitgevoerd. Je blijft het uitstellen tot je de taak wel kunt doen, en reageert dan.

Dan kun je beter gewoon die taak op je takenlijstje zetten, en er ook bij zetten dat je daarna even een e-mail moet sturen.

Wat is een beter alternatief voor e-mail snoozing?

Wat is dan een beter idee, als e-mail snoozing níet de oplossing is?

In de Strategisch Lui Academy hebben we een volledige cursus over dit onderwerp, maar je kunt hier al beginnen met onze tips voor het efficiënt verwerken van je e-mail, en ook zelf sneller en betere e-mails te sturen.