Hoe een ochtendritueel mijn productiviteit heeft verbeterd

Ochtenden. Je hebt er waarschijnlijk zo’n 23.010 in je “volwassen” leven. De één houdt er van, de ander vindt ze verschrikkelijk. Dat is voor een deel gewoon biologisch. Voor een ander, groot, deel komt het ook door je reden om op te staan. Hoe leuker die reden, hoe leuker je ochtend.

En zelfs als je helemaal zin hebt in je dag, kan het nog steeds zo zijn dat je toch niet zo van de ochtend houdt. Dat is dat biologische deel. Waarschijnlijk kun jij dan juist prima ’s avonds, of zelfs ’s nachts werken.

Eerlijk is eerlijk: ik ben eigenlijk nooit echt een ochtendmens geweest. Sterker nog, ik identificeer(de) veel meer als nachtuil.

Tegenwoordig is dat anders. Sowieso is nachtuiltje niet echt een optie meer sinds ik vader ben, en "automatisch" op tijd wakker word.

Maar ik vind ochtenden tegenwoordig vaak ook wel leuk. Ik sta op met een duidelijk doel, en word oprecht blij van de dingen die ik doe.

… als ik eenmaal op ben ten minste. En dat is waar het vaak knelde bij mij. Natuurlijk vind ik het supertof om een dagje met m’n iPad en een toetsenbord in de zon te zitten, en tips voor betere productiviteit op te schrijven. Maar dan moet ik wel eerst m’n bed uit. En misschien herken je dit: dat was vaak het lastige deel…

Voor je nu verder leest wil ik je eerst iets vragen. Een belangrijke check bij jezelf: word jij elke dag blij van je reden om op te staan?

Wakker worden met koffie?

Waarom je een ochtendritueel wilt: het voordeel van structuur

Of je er nu wel blij van wordt of niet, er is iets wat je in beide gevallen gaat helpen. Een simpele gewoonte die ochtenden veel aangenamer, en productiever, maakt.

Het grappige is dat ik daar voor twee dingen combineer, waar ik normaal niet zo van houd: ochtenden en structuur. Ik ben zo iemand die graag vrij is, niet te veel vastgelegd. Jij waarschijnlijk ook als je dit leest.

En dan ochtenden. Hield ik dus ook al niet zo van. Dus onder het motto “Three lefts also make a right”, heb ik ze dan maar samen gecombineerd.

Een groot voordeel daarvan is dat ik precies weet wat ik moet doen ’s morgens. Ik heb pas echt gemerkt hoe belangrijk dat is, ik daar een consequente gewoonte van heb gemaakt. Eén van de grootste uitdagingen in de ochtend is namelijk te bepalen wat je gaat doen. Je hele dag ligt nog open, alles is nog mogelijk.

Wat je natuurlijk kúnt doen, is gelijk je email checken. Daar zitten vast wel 2, 3 of 15 emails in waar een actie aan vast zit. Kun je direct aan de slag met de prioriteiten van anderen. Niet echt een goed idee dus. 😉

Hoe start je je dag productief?

Tijdkrijgers kiezen er natuurlijk voor om wel productief te starten, door te werken aan jouw eigen prioriteiten. Wat vind je belangrijk? Niet alleen in je werk, maar in je leven.

Stop even met lezen. Beantwoord die vraag. In ieder geval voor jezelf, en je mag mij natuurlijk ook mailen met jouw antwoord.

Wat vind je belangrijk in je leven?

Hoe snel zou je opstaan als je weet dat dit je uitzicht is?

Persoonlijk vind ik het bijvoorbeeld belangrijk om lichamelijk en geestelijk gezond te zijn. Daarom ga ik elke ochtend hardlopen of mediteren. Die keuze denk ik verder ook niet over na: ik weet gewoon dat ik direct m’n hardloopschoenen aan doe en even een rondje ren.

Soms ben ik eerder op dan m’n vrouw, en laat ik haar nog even verder slapen. (Zeker als zij de nacht veel wakker is geweest, wat nog wel eens gebeurt als moeder.)

Als zij eerder op is start m’n dag met een extra dingetje: even het bed opmaken.

Denk ik ook niet over na, het is een gewoonte geworden. Maar daarmee heb ik al wel gelijk voor mezelf de toon van de dag gezet: ik maak gelijk iets helemaal af. Vandaag word een dag waarop ik dingen doe, niet een dag waarop ik dingen half laat liggen.

Wat ik ook heel belangrijk vind, is onze missie.

Daarom vraag ik mezelf steeds af wat ik kan doen voor jou. Ja, jij. Een tof persoon, die dit artikel leest. En je bent natuurlijk niet de enige. Er zijn er veel van jullie. En elke dag wil ik weten dat ik in ieder geval één ding gedaan heb voor de tijdkrijgers, voor jou.

Iedere dag eindig ik mijn ochtendritueel met de vraag: “Wat ga ik vandaag doen voor de tijdkrijgers?”

Welke vraag zou jij jezelf kunnen stellen aan het einde van je ochtendritueel?

Een paar ideeën:

 • Steel die van mij, dat mag gewoon. Maar vul de naam van jouw belangrijkste, leukste, allertofste klant in. (En als je nog geen klanten hebt, of niet goed kan kiezen, maak dan gewoon een omschrijving van je ideale klant en geef ’m ’n naam. Of dat nou Henk, Truus of Kim is bepaal jij. Als je er maar een helder beeld bij hebt.)
 • Hoe kan ik vandaag een (positief) verschil maken in het leven van mijn partner?
 • Welke (kleine) stap kan ik zetten om wereldvrede te bereiken?
 • Wat kan ik vandaag doen om de allerbeste vader ter wereld te zijn?
 • Hoe ga ik "toekomst-Martijn" vandaag blij maken?
 • Als vandaag de laatste dag van m’n leven was, wat zou ik dan willen doen? (Klinkt bekend? Hij is los gebaseerd op deze speech van Steve Jobs misschien gezien.)
  • Wat ga ik vandaag doen om te kunnen starten met mijn eigen onderneming?
 • Hoe ga ik vandaag iets aan mijn gezondheid verbeteren?
  Etc.

Je kunt vast zelf een betere bedenken. Heb je er één? Mail me even, vind ik leuk om te weten. (En heb je er geen? Mail me dan ook gewoon. Dan gaan we er samen één verzinnen!)

ochtendritueel-3

Een voorbeeld: hoe mijn ochtendritueel er uit ziet

De rest van mijn ochtend verloopt altijd op dezelfde manier: ik word wakker, ofwel uit mezelf of (meestal) gewoon omdat ik nog een relatief jonge vader ben. (Oudste is twee op het moment van schijven.)

Mijn Wake-Up Light “wekker” waar ik lange tijd gek op was gebruik ik eigenlijk nooit meer. Die lamp helpt overigens wel heel goed om rustig wakker te worden.

Als het echt moet gebruik ik mijn iPhone. Gelukkig komt het bijna nooit zo ver dat ik daadwerkelijk een alarm hoor. Dit doe ik om te voorkomen dat m’n dag gelijk negatief start. Positiviteit (onze #1 kernwaarde) in het begin van je ochtend, helpt je de rest van de dag.

Als je wel graag met een wekker wakker wordt, zorg dan in ieder geval dat-ie niet gelijk naast je bed staat. Doordat je eerst op moet staan om de wekker uit te zetten, voorkom je dat je hard op de snooze-button slaat. Hoewel je misschien denkt dat je tien minuutjes extra kunt gebruiken, zorgt het er vooral voor dat je je dag begint met uitstellen. Bovendien merk ik zelf vaak dat ik me fitter voel als ik direct opsta, dan dat ik een beetje in bed blijf liggen.

Vervolgens, wanneer ik nog een beetje moe ben, en zelf alles geloof wat ik zeg, vertel ik mezelf dat dit een succesvolle dag wordt. Hier voor gebruik ik mantra’s en affirmaties.

In volle overtuiging dat dit een succesvolle dag wordt (en dat wordt het !) neem ik gelijk m’n eerste glas water van de dag. En dan nog één. Een gewoonte die ik heb opgepakt toen ik ergens woonde waar meer zon is. Bovendien kwam ik er achter dat bijna alle succesvolle mensen hun ochtend beginnen met het drinken van water. En succesvolle ochtend-gewoontes van andere mensen overnemen is altijd een prima plan. 😉

Ergens tijdens het drinken van dat tweede glas ga ik ook gelijk een stukje fruit pakken; meestal een banaan.

De avond van te voren leg ik m’n kleren altijd vast klaar, waarbij ik even nadenk over het type dag. Maar die trek ik nog niet aan!

Eerst pak ik m’n hardloopkleding. Nu kan ik er niet meer onderuit, en moet ik wel even gaan sporten.

Vervolgens kom ik thuis, bezweet van een lekkere workout, en spring ik onder de douche. Ik probeer mezelf nu aan te leren dat niet te warm te doen, maar daar heb ik nog wat moeite mee. 😉

(Dat is ook gelijk het leuke hier van natuurlijk: hoewel het structuur biedt, zit er nog steeds dynamiek in, omdat je blijft verbeteren. In het begin betekent dit ook dat je zult moeten opletten dat je niet alleen maar gaat “tweaken”, maar vooral gaat doen wat je zegt.)

Nu ik gedoucht en aangekleed ben kan ik eens even rustig gaan ontbijten. Ik maak een kopjekoffie, een simpel ontbijtje (daar zit dan wel weer wat variatie in, afhankelijk van waar ik zin in heb) en zorg voor wat zonlicht bij de eettafel of in de woonkamer.

Soms doe ik dit deel van m’n ritueel zelfs samen met mijn vrouw. Soms, want meestal wordt zij liever even met rust gelaten ’s morgens. Heeft d’r eigen ritueel. Waar zo min mogelijk praten bij hoort. 😉

Ik loop naar m’n bureau (een voordeel van kantoor aan huis is het gebrek aan reistijd… 😉) en haal er eventueel nog wat spullen af, als ik er gisteravond nog laat wat opgelegd heb.

Dit is het eerste punt van de dag waar ik m’n laptop wakker maak en m’n drie belangrijkste taken voor de dag er bij neem. Hier stel ik mezelf ook de vraag of ten minste één van deze drie iets bijdraagt aan onze missie. Zo niet, is dit het moment om bij te stellen.

Omdat het bijna altijd wél zo is, pak ik die taak dan gelijk als eerste, start een Pomodoro timer in Moment en ga aan de slag!

Wat is jouw eerste taak van de dag meestal? Email? Iets leuks? Iets waar je tegenop ziet? Wat je kiest als eerste taak van de dag kan zo veel invloed hebben op de rest van je dag, dus denk er echt goed over na.

Wat is het eerste wat je doet wanneer je op je werkplek zit?

Nu jij: wat ga jij elke ochtend doen om je dag productief te beginnen?

Je hebt nu mijn ochtendritueel gezien. Nog een keer snel samenvatten:

 1. Opstaan
 2. Water drinken en fruit eten
 3. Sporten
 4. Douchen
 5. Ontbijten
 6. Werken aan belangrijkste taak van de dag

Wat ga jij nu doen, om je ochtenden — en daar mee je dagen! — productiever te maken?

Het is geen goed idee om te veel gewoonten tegelijk te leren, het best neem je steeds één kleine gewoonte. Dus nu ineens elke ochtend 10KM gaan hardlopen, om zes uur opstaan en 2 uur in een boek lezen is geen goed idee. Maar je kunt al wel wat structuur aanbrengen in de dingen die je toch al elke dag doet.

Vervolgens kun je langzaam af en toe iets toevoegen. Bijvoorbeeld sport (korte workout), water drinken (1 of 2 glazen) of even in een boek lezen.

Wat wij zeker aanraden voor je ochtendritueel:

 • Water. Drink bij voorkeur zelfs gelijk een halve liter. Nadat je ongeveer acht uur geslapen hebt, is het echt tijd om te zorgen dat je water binnen krijgt. De avond van te voren een flesje water in de koelkast zetten maakt het redelijk eenvoudig om gelijk te starten met een halve liter. (Maar tegelijkertijd moet ik toegeven: dit verschilt natuurlijk per persoon. Zelf vind ik het water dan té koud en doe ik het dus niet. Test of het voor je werkt.)

  Nog een leuke tip voor water: nog voor je iets anders doet, even 2 of 3 keer koud water in je gezicht gooien. Ben je gelijk wakker. En het is niet zo erg als het lijkt. 😉

 • Sport. Je hoeft natuurlijk niet elke ochtend een marathon te lopen, maar zorg wel dat je een beetje beweegt, al is het maar vijf minuutjes een rondje lopen.

  Een stukje wandelen (of zelfs hardlopen), even stretchen, een paar push-ups, yoga of een rondje fietsen… Kies iets wat je prettig vindt en bij je past.

  Dit is ook een prima moment om te luisteren naar een podcast of audioboek. Als dat veilig kan natuurlijk: ga geen risico’s nemen wanneer je het verkeerd in gaat!

 • Badkamer. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je ’s morgens op z’n minst even je tanden poetst. Toch is het goed om dit expliciet in je ochtendritueel op te nemen.

  Schrijf voor jezelf op wanneer je gaat douchen, je tanden poetst etc. Door hier een vast moment aan te koppelen blijf je elke dag in dezelfde flow zitten. Bovendien kun je gelijk een voldaan gevoel krijgen door het afvinken van dingen.

 • Schrijf in je dagboek. Jup, je dagboek. Dat hoeft natuurlijk niet een roze boekje met een slotje te zijn (mag wel), maar kan ook prima in digitale app als Day One op je iPhone of iPad. (Of op de Mac zelfs).

  Hoewel schrijven met pen en papier hier een lichte voorkeur heeft, is het ook prima als je typt. Waarschijnlijk moet je voor je werk ook dingen schrijven. Op deze manier maak je gelijk al een goede start!

 • Belangrijke taak kiezen. Het liefste kiezen wij de avond van te voren de meest belangrijke taak, gebaseerd op een weekdoel.

  Check ’s morgens nog even of dit inderdaad het beste is wat je kunt gaan doen en ga er zo vroeg mogelijk mee aan de slag. Nog voor je je inbox opent: vol met emails die voor jou waarschijnlijk niet belangrijk zijn, wel urgent voor een ander.

  In plaats van je belangrijkste taak, kun je natuurlijk ook eerst een kikker voor je ontbijt nemen.

 • Ontbijt. Over ontbijt gesproken: ook een belangrijke. En je mag best iets anders nemen dan een kikker.

  Sommige mensen zeggen dat ze productiever zijn zonder ontbijt. Als je echt zeker weet dat dat waar is voor jou (test het!), is dat natuurlijk prima.

  Voor de meeste mensen is het overslaan van ontbijt echter iets wat ze doen omdat ze er geen zin in hebben, of geen tijd voor denken te hebben. Maak er tijd voor! Dat helpt je de rest van de dag, waardoor je het makkelijk terug verdient. Voor extra punten kun je je dag starten met een gezonde groene smoothie.

 • Visualiseer succes. Hoe ziet jouw perfecte dag er vandaag uit? Doe je ogen dicht, en stel het je echt even voor. Probeer zo veel mogelijk detail te gebruiken.

  Dit is iets wat je ook prima onder de douche kunt doen natuurlijk: even een paar minuten de tijd nemen om helemaal voor je te zien hoe je dag gaat verlopen, als alles gaat zoals jij het wilt. Je zult merken dat de kans dat het dan ook écht zo loopt veel groter is.

En laat het me weten: hoe ziet jouw ochtendritueel er uit? Wat bevalt je goed? Wat kun je eventueel nog verbeteren?