Ben jij een ondernemer, of een werknemer? (Het antwoord is niet zo simpel als je denkt…)
“Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma – which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of other’s opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.”
– Steve Jobs
Het lijkt een simpele vraag: “ben je (zelfstanding) ondernemer, of werknemer?”
Waarschijnlijk kun je de vraag zo beantwoorden voor jezelf. En veel van de lezers van Strategisch Lui zullen dit beantwoorden met het eerste: ik ben ondernemer.
(En dan is er ook nog een grote groep die zou antwoorden met “Ik ben NU nog werknemer, maar ik wil heel graag ondernemer WORDEN! Alleen heb ik geen tijd…”, of “Overdag werk ik bij een baas. Maar ’s avonds probeer ik af en toe aan m’n eigen bedrijf te beginnen. Ik weet nu nog niet precies wat de volgende stap is.”)
Wanneer we echter verder vragen aan die mensen, blijkt dat veel toch niet helemaal voldoen aan de definitie — dat wil zeggen, onze definitie — van een ondernemer.
Wanneer ben je een ondernemer?
Wanneer ben je nou echt een ondernemer? Als je veel geld hebt? Veel klanten? Een groot bedrijf, met duizenden werknemers?
Laten we eerst eens kijken wat de overheid er van zegt. Die hebben altijd wel een mening over dit soort vraagstukken.
Regels van de Belastingdienst: wanneer ben je ondernemer?
Volgens de Belastingdienst ben je een ondernemer, voor de Inkomstenbelasting in ieder geval, wanneer je ongeveer aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Je maakt winst. Dat betekent niet dat je als ondernemer geen verlies kan lijden, maar wanneer je nooit inkomsten hebt en wel uitgaven, klopt er iets niet. Waarschijnlijk heb je dan een hobby. ?
- Je bent zelfstandig in je onderneming. Jij bepaalt hoe je je werkzaamheden uitvoert.
- Je hebt kapitaal. Natuurlijk heb je niet voor elke onderneming vijf ton op de bank nodig (sterker nog, een Strategisch Luie Business kun je al starten je al met een paar tientjes!), maar een beetje geld vindt de Belastingdienst wel een goed teken
- Je steekt voldoende tijd in je onderneming om het rendabel te maken, maar tegelijkertijd stop je er niet heel veel tijd in zonder dat het iets oplevert. (Dat wordt weer leuk wanneer de Belastingdienst er achter komt dat je slechts 10% van je tijd werkt… ;-))
- Heb je voldoende opdrachtgevers? Een ondernemer is niet afhankelijk van één klant (dan is het vaak gewoon een baas), maar heeft meerdere afnemers.
- Doe je een beetje marketing? Heb je in ieder geval een website, of een bordje opgehangen?
- Heb je ondernemersrisico? Wanneer je afhankelijk bent van bijvoorbeeld je goede naam, loop je dus een risico wanneer je het verprutst. Goed teken dat je ondernemer bent.
- Ben je verantwoordelijk voor eventuele schulden van je bedrijf? Precies, je bent ondernemer. Voor de Belasting in ieder geval.
Dat zijn nog al wat criteria. Sommige van deze ben ik het meer mee eens dan anderen.
Zo vinden wij het hier natuurlijk complete onzin dat je een minimum aantal uren moet besteden aan je bedrijf om ondernemer te zijn. (Niet dat je maximaal 10% “mag” besteden, veel mensen vinden hun werk veel te leuk om maar zo weinig te werken… ;))
Maar dit zijn sowieso niet de criteria die wij gebruiken om te checken of je een ondernemer bent. Misschien voldoe je aan de meeste van bovenstaande voorwaarden, en ben je toch eigenlijk gewoon een werknemer.
Een ondernemer volgens Strategisch Lui
Wij zien een ondernemer als volgt: een ondernemer is iemand met een bedrijf dat volledig op zichzelf kan draaien.
Wat wil dit zeggen? Dat betekent dat:
- Jij met vakantie kan en je bedrijf gewoon door kan draaien
- Jij niet elke dag keihard moet werken aan je bedrijf om omzet te hebben
- Je bedrijf te verkopen is, zonder dat jij mee-verkocht moet worden
Maar ook dat…
- De richting van de onderneming bepaalt wordt door jou, en niet door iemand anders
- Andere mensen je taken over kunnen nemen
- De dingen die jij doet zorgen voor groei van de onderneming
Dus check nog eens bij jezelf: ben jij een ondernemer, of ben je gewoon werknemer in je eigen bedrijf?
Wat wil jij? Ondernemerschap of toch liever werknemer?
Wanneer je eigenlijk een werknemer bent, ook al is dat in een onderneming die op jouw naam geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel, is de eerste stap een beslissing: wil ik dit?
Het antwoord op die vraag zou best wel eens “ja” kunnen zijn. Dit kan precies zijn wat je wilt. De risico’s van het ondernemerschap, met de nadelen van loondienst. 😉
- Wil jij zelf de richting van je onderneming bepalen, of laat je je liever door iemand vertellen wat je moet doen?
- Vind je het fijn om zelf overal bij betrokken te (moeten) zijn, of laat je liever sommige (stomme) klusjes door andere mensen opknappen?
- Wil je vrijheid, of altijd “aan” zijn; bezig met je bedrijf?
Dit zijn vragen om jezelf te stellen, en eerlijk te beantwoorden.
Al sta je bij de Kamer van Koophandel ingeschreven, heb je een website waar je bedrijfslogo op staat en stuur je soms een factuur… Je bent nog steeds gewoon (bij jezelf, misschien) in dienst als je niet zelf de richting kunt bepalen en eigenlijk nooit echt aan je onderneming werkt.
Ondernemerschap is niet voor iedereen. Misschien vind jij het echt wel veel fijner als iemand de richting voor je bepaalt, en dat is helemaal oké. Persoonlijk zou ik dan wel overwegen of je niet de (schijn)zekerheid van loondienst wilt; met elke maand een stabiel loonstrookje, handig pensioenopbouw, eenvoudige belastingaangifte en misschien zelfs wel gratis lunches.
Maar wil je dit niet? Wil jij echt gaan ondernemen? Dan wordt het tijd om drie dingen te gaan doen.
Hoe word je ondernemer wanneer je nu werknemer bent?
Er zijn drie dingen die je vandaag nog kunt gaan doen wanneer je besluit dat je ondernemer wilt zijn, en geen werknemer:
-
Automatiseer. Om te beginnen zijn er vast een aantal dingen die je kunt automatiseren. Waarom zou je elke dag zorgvuldig zelf bestanden van je harde schijf naar een USB-stick gaan slepen voor backups? Je kunt ook gebruik maken van Backblaze of Time Machine om dit niet alleen automatisch te laten doen, maar ook beter!
-
Besteed uit. Ben je boekhouder of accountant? Nee? Dan moet je ook geen Belastingaangifte doen. Dit kost jou waarschijnlijk veel meer tijd (en zelfs geld…) dan een goed administratiekantoor. Uitbesteden dus!
-
Bepaal je eigen koers. Laat jij je door klanten vertellen wat je moet gaan doen? Het is natuurlijk goed om te luisteren naar je klanten (en potentiële klanten) om te checken wat zij willen.
Maar het is minstens zo belangrijk dat jij een eigen missie zet (of een Big Hairy Audacious Goal) en weet wat succes voor jou betekent. Dit kun je alleen zelf bepalen.
Neem de tijd om dit goed uit te zoeken voor jezelf, formuleer je missie en maak deze publiek!
Via deze drie simpele stappen kun je beginnen aan je weg van werknemer, naar ondernemer.
Wat wil jij het liefste zijn? Werknemer, of ondernemer? Onthoud: beide opties zijn goed, als het maar een bewuste keuze is. 🙂
Bonustip: affirmaties
Whether you think you can, or you think you can’t—you’re right.
– Henry Ford
Misschien heb je wel eens gehoord van affirmaties (of in het Engels: affirmations), een krachtige techniek om jezelf mee te verbeteren.
In het kort (voor de langere versie is er dit artikel over affirmaties) komt het er op neer dat je jezelf, en dus je brein, vertelt hoe je wilt dat het is — ook al is het nu misschien nog niet zo. Door bijvoorbeeld steeds “Ik ben een ondernemer, geen werknemer” te zeggen, ga je het vanzelf geloven.
Veel beroemdheden (denk bijvoorbeeld aan Will Smith of Oprah, maar ook Jim Carrey) gebruiken deze techniek en hebben aangegeven dat hun succes hier deels van afhankelijk is geweest.
Hoe kun jij affirmaties gebruiken? Wanneer je een ondernemer wilt zijn, en geen werknemer is het belangrijk om jezelf te blijven vertellen dat dat is wat je wilt.
Je kunt bijvoorbeeld elke dag tijdens je ochtendritueel een paar relevante affirmaties hardop uitspreken.
Om je op weg te helpen hebben wij er zeven voor je op papier gezet. Deze kun je uitprinten en aan je spiegel hangen, als bureaubladachtergrond op je computer zetten of op een andere plek waar je ze in ieder geval één keer per dag ziet.
Heb jij nog een goede affirmatie die ook in deze lijst moet? Laat het hier onder weten in de reacties!