‘Power nap’: Laad jezelf op bij een dipje

Bijna iedereen kent de term ‘Power nap’ wel, maar het zijn maar weinig mensen die het daadwerkelijk doen. Vaak wordt er een beetje lacherig over gedaan “Haha, nou dan ga ik even ‘power’nappen hoor!”, maar het is een hele krachtige manier om snel weer vol energie te zitten. Liever eventjes snel een kwartiertje powernappen en de rest van de middag er weer voluit tegenaan kunnen dan energieloos niets voor elkaar krijgen, toch? 😉

‘Power nap’ wat is het eigenlijk?

power napEen power nap is een heel kort slaapje, van zo’n 10 tot 20 minuten. Precies genoeg om je energie weer helemaal op te laden zodat je weer geconcentreerd kan werken, maar net te kort om in de diepe slaap fase terecht te komen en invloed te hebben op je nachtrust.

‘Power nap’ waarom zou je het doen?

Veel grote namen zoals Thomas Edison, Albert Einstein en Leonardo da Vinci (maar ook Richard Branson) maakten gebruik van de power nap, maar waarom eigenlijk? Een powernap verhoogt de creativiteit, alertheid, concentratie vermogen, en dus je productiviteit.

Je kan zelfs je volledige nachtrust vervangen met powernappen! Het schijnt dat Leonardo Da Vinci geen nachtrust meer nodig had, omdat hij elke 4 uur een powernap deed. Dan win je dus zelfs enorm in tijd: 24 uur / elke 4 uur = 6 keer powernappen op een dag. 6 * 20 minuten = 120 minuten = 2 uur in plaats van ±7,5 uur slaap op een dag. Steve Pavlina had dit ook geprobeerd, en concludeerde dat het een killer is voor je sociale leven, maar verder wel prima werkt.

‘Power nap’ hoe doe je dat?

Powernappen: Thuis

  1. Optioneel: Drink een kopje koffie of groene thee – Omdat caffeine na zo’n 20 minuten gaat werken (precies zo lang als je powernap) zorgt dit ervoor dat je makkelijk wakker wordt, inclusief een extra energie gevende caffeine kick!
  2. Zet een wekker – Je wilt natuurlijk wel wakker worden na je powernap. Zet een wekker voor ongeveer 20 minuten. Val je snel in slaap, dan is 20 minuten prima, als je lang doet over in slaap vallen kan 25 minuten ook
  3. Ga Slapen – Ga in bed liggen, met je kleren aan (dat is makkelijker bij het wakker worden), en ga slapen.
  4. BEEP BEEP BEEP! – De wekker gaat, eruit! De snooze knop indrukken is fataal, je gaat dan een andere slaapfase in en je nachtrust zal erdoor verstoord worden. Ook wordt het daarna alleen maar lastiger om uit bed te komen!
  5. Optioneel: Drink een glaasje water – Water drinken is altijd goed, zeker als je net wakker word
  6. Ga aan je taak – Nu heb je weer voldoende energie om er tegenaan te kunnen!

Powernappen: In de Trein

  1. Optioneel: Zet een GPS Wekker – Stel je voor je weet niet zeker of je op tijd wakker wordt voor het station waar je moet zijn, dan is het handig om een GPS Wekker te zetten. Een GPS wekker maakt je een paar honderd meter voor de plaats van bestemming wakker, zo mis je dus nooit je overstap! Een voorbeeld van zo’n GPS wekker voor de iPhone is: GPSAlarm+
  2. Pak je sleutels – Omdat je in de trein natuurlijk niet iedereen wilt storen met jouw wekker gaan we het iets anders doen. Pak je sleutels en houde deze in je hand, boven de grond.
  3. Slaap – Probeer comfortabel te liggen, en ga slapen. Maar let erop dat je je sleutels in je hand, boven de grond, houd!
  4. ‘Schrik’ wakker – Je wordt wakker van je sleutels die op de grond vallen! Als je in de volgende slaapfase terecht begint te komen (dan heb je precies genoeg geslapen voor je power nap) verlies je de controle over wat je in je handen hebt en vallen je sleutels op de grond. Daarnaast schrik je een beetje van de vallende sleutels en krijg je gelijk een adrenaline stoot!